ΕΛΛΑΔΑ

Η Πολωνία τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Η Πολωνία τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Τον πρέσβη της Πολωνίας στην Ελλάδα Artur Lompart, δέχθηκε σε συνάντηση εργασίας η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. 

Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ σε ανακοίνωσή του, ο κ. Lompart παρουσίασε στην υπουργό τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βαρσοβία για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, σημειώνοντας ότι γίνεται ταυτόχρονα και εκτεταμένη αρχειακή έρευνα για τη συμβολή των Πολωνών φιλελλήνων στον Αγώνα.

Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο επαναπατρισμός κειμηλίων που ανήκαν σε Εβραίους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς. Ο πρέσβης διαβεβαίωσε την υπουργό, ότι η πολωνική κυβέρνηση θα λάβει πρόνοια να συντομευθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επαναπατρισμό των κειμηλίων που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο του Άουσβιτς.

Επίσης, συζητήθηκε η έναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Πολωνικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί, όχι μόνο στο ανασκαφικό έργο, όπως αυτό στην κοιλάδα του Ανθεμούντα, μετά από έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Απρίλη 2020, αλλά και με δράσεις προώθησης του πολωνικού πολιτισμού.

Ο κ. Lompart εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του για τη στενότερη ελληνοπολωνική συνεργασία στα πολιτιστικά ζητήματα, σημειώνοντας πως στον τομέα αυτόν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. «Θυμόμαστε το παρελθόν και μιλάμε για το μέλλον» είπε.

Η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστηκε τον κ. Lompart για τις φιλελληνικές δράσεις που γίνονται στην Πολωνία, σημειώνοντας ότι η Ελληνική Επανάσταση έδωσε το έναυσμα για πολλά επαναστατικά κινήματα στην Ευρώπη. Πρότεινε με την ολοκλήρωση της έρευνας για τους Πολωνούς φιλέλληνες, να γίνει μία έκθεση σε συνεργασία και με το Μουσείο Φιλελληνισμού, το οποίο έγινε αποδεκτό από τον Πολωνό πρέσβη.

Η υπουργός εξέφρασε την χαρά της για τη λειτουργία του Πολωνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και διαβεβαίωσε τον πρέσβη ότι το ΥΠΠΟΑ θα σταθεί αρωγός στο έργο του Ινστιτούτου, τα εγκαίνια του οποίου ορίζονται για τις 26 Οκτωβρίου 2021, παρουσία του Πολωνού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για την Πολιτιστική Διπλωματία.

Η Λίνα Μενδώνη είπε ότι στο πεδίο του Πολιτισμού μπορεί να αναληφθούν από κοινού σημαντικές πρωτοβουλίες, διαπιστώνοντας και την προσήλωση των Πολωνών στην ιστορική μνήμη. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια», είπε, «για να εμβαθύνουμε τις πολιτιστικές μας σχέσεις. Εχουμε ένα πλούσιο πoλιτιστικό απόθεμα και ταυτόχρονα μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη τέχνη αλλά και σπουδαίο λαϊκό πολιτισμό, όπως κι εσείς». Ευχαρίστησε τον κ. Lompart για την προθυμία που επιδεικνύει η πολωνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των εβραϊκών κειμηλίων. Ο κ. Lompart ζήτησε από την υπουργό να φυτέψουν ένα δένδρο στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στη μνήμη του συνθέτη Κριστόφ Πεντερέτσκι - αίτημα το οποίο έγινε δεκτό, καθώς ο Πεντερέτσκι υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους συνθέτες κλασικής μουσικής

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη στα Καλύβια με επτά τραυματίες: Οι δυο σε σοβαρή κατάσταση - Τραυματίστηκαν και τρία παιδιά

Χαστούκι για την Τουρκία η EUMED 9: Επιστροφή της Ευρώπης στη Μεσόγειο

Κορονοϊός: Ποιες ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους