ΕΛΛΑΔΑ

Λαϊκές αγορές: «Το νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη αδικία» - Οργισμένοι οι παραγωγοί στο Newsbomb.gr

Λαϊκές αγορές: «Το νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη αδικία» - Οργισμένοι οι παραγωγοί στο Newsbomb.gr

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές - Αντίθετοι οι παραγωγοί - «Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο» λένε στο Newsbomb.gr

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες και στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Η αλλαγή του συστήματος μοριοδότησης με το οποίο χορηγούνται οι άδειες σε παραγωγούς πωλητές στις λαϊκές αγορές, η δυνατότητα του παραγωγού να μετατρέψει την άδειά του σε επαγγελματική, η υποχρέωση κάθε επαγγελματία να εισάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει καθώς και την ποσότητα, είναι κάποια από τα θέματα που απασχόλησαν τους φορείς οι οποίοι είχαν κληθεί σε ακρόαση, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία από την επιτροπή της Βουλής. Υπέρ δήλωσε η ΝΔ, κατά δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί μιλώντας στο Newsbomb.gr, κάνουν λόγο για κενά στο νομοσχέδιο που όπως υποστηρίζουν δεν πρόκειται να βοηθήσει το δύσκολο επάγγελμά τους, αλλά αντίθετα, θα τους δημιουργήσει περισσότερες ευθύνες και μεγαλύτερα προβλήματα.

Laikes1.jpg

Οι περισσότεροι έμποροι είναι αντίθετοι με την υποχρέωση της ηλεκτρονικής ανάρτησης των προϊόντων και των τιμών.

«Δεν είμαστε επιστήμονες. Αγρότες είμαστε. Δεν μπορούμε να γράφουμε όλη μέρα τις τιμές των προϊόντων μας σε έναν υπολογιστή. Χρειάζονται χέρια στη γη και εμείς δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε διάθεση να βρισκόμαστε μπροστά στον υπολογιστή να περνάμε τιμές. Δεν είμαστε υπάλληλοι γραφείου...» τόνισαν στο Newsomb.gr.

Όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, είναι πολύ δύσκολο να είσαι αγρότης καθώς το κόστος παραγωγής είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και η αγοραστική δύναμη πιο χαμηλή από ποτέ.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να σταθεί δίπλα στους παραγωγούς και όχι να ψηφίζει νομοσχέδια που δεν βοηθούν κανέναν.

Επαγγελματίες του χώρου, μιλώντας στο newsbomb.gr, ανέφεραν πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει τις επόμενες ημέρες ισχυρή κινητοποίηση καθώς πρόκειται, όπως λένε, για ένα σχέδιο νόμου που δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κλάδο και ουσιαστικά «διώχνει» τους παραγωγούς από τις λαϊκές.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι επαγγελματίες που βλέπουν ότι υπάρχουν και κάποια θετικά σημεία στο νομοσχέδιο:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννα Λίλη: Με έχουν «χαλάσει» πράγματα που είδα στο GNTM - Γιατί κυκλοφορώ με μπαστούνι

Καιρός – Μαρουσάκης: Πότε περιμένουμε τις περισσότερες βροχές στο νέο κύμα κακοκαιρίας

Δίκη για βιτριόλι: Στο Δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου - Η ώρα του Εισαγγελέα για την Έφη

Ρoή Ειδήσεων