ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό το τρακτέρ το έχει σχεδιάσει ο Pininfarina

Αυτό το τρακτέρ το έχει σχεδιάσει ο Pininfarina

Αν έχετε έναν αμπελώνα με πυκνή διάταξη και θέλετε να τον περιποιείστε τακτικά, τότε το κατάλληλο εργαλείο δεν είναι άλλο από το Straddle Tractor Concept.

Του Γιάννη Σκουφή

Ο ιταλικός οίκος Pininfarina είναι ένας από τους πιο γνωστούς της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας έχοντας σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, εμβληματικά μοντέλα με τα σήματα των Ferrari και Alfa Romeo, αλλά και πιο προσιτά μοντέλα με μεγάλη εμπορική επιτυχία για της Lancia και Fiat.

Στη σύγχρονη εποχή του ανήκει στον ινδικό όμιλο Mahinda με τις δραστηριότητες του να έχουν διευρυνθεί σχεδιάζοντας ποδήλατα, τρένα, γήπεδα ποδοσφαίρου, κτίρια, μηχανές του καφέ… μέχρι και την Ολυμπιακή δάδα!

Στις πιο πρόσφατες δημιουργίες του συμπεριλαμβάνεται και το Straddle Tractor, που όπως μπορείτε να δείτε πρόκειται για ένα τρακτέρ που διαφέρει από τα συνηθισμένα. Όχι τόσο λόγω της φουτουριστικής του εμφάνισης, καθώς πρόκειται για ένα πρωτότυπο με περίεργους τροχούς που έχουν λάστιχα δίχως αέρα και μια καμπίνα με όλες τις δυνατότητες διασύνδεσης και τις υπηρεσίες τηλεματικής που εξασφαλίζουν την άριστη καθοδήγηση.

Το Straddle λοιπόν έχει τέτοια διαμόρφωση ώστε να μπορεί να ψεκάζει και να περιποιείται ακόμη και τον πιο πυκνό σε αμπελώνα. Την ευελιξία του βοηθά η μεγάλη απόσταση από το έδαφος και το εμπρός του μέρος που επιτρέπει να περνά πάνω από τα φυτά και να τα ψεκάζει στη σειρά. Μία αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι πως η καμπίνα είναι διάφανη προκειμένου ο οδηγός του να έχει τον πλήρη έλεγχο.

Προς το παρόν το τρακτέρ που σχεδίασε η Pininfarina για την New Holland Agriculture υφίσταται μόνο σε ψηφιακές μακέτες και για αυτό δεν υπάρχουν άλλες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως για το σύστημα πρόωσης. Πάντως, δεν παύει να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με ηλεκτροκίνηση προβάλλοντας ένα βιολογικό αλλά και… οικολογικό χαρακτηρισμό στο τελικό προϊόν.