ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου για εμβολιασμό παιδιών: Τι γίνεται αν ένα παιδί έχει νοσήσει - Ποια τα συμπτώματα

Θεοδωρίδου για εμβολιασμό παιδιών: Τι γίνεται αν ένα παιδί έχει νοσήσει - Ποια τα συμπτώματα
INTIME / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Στους εμβολιασμούς των παιδιών και τις παρενέργειες που έχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου

Το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών, που ξεκινάει και στη χώρα μας, όμως ο εμβολιασμός αυτός, δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές στον βασικό εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, τονίζοντας πώς μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 29.000 ραντεβού.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τα ίδια τα παιδιά αλλά και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Παράλληλα συντελεί και στην μείωση των μεταλλάξεων του ιού. Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, και διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών

«Η νόσος ήταν και παραμένει ήπια χωρίς διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, προχωρώντας σε διευκρινίσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

«Τα δεδομένα στην Σκωτία αφορούν 752.000 παιδιά και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω Covid», τόνισε. Όπως είπε, «το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων με δύο δόσεις σε 21 μέρες».

Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση του εμβολίου χορηγείται 3 μήνες μετά, διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους γονείς να μην υπάρξουν αναβολές στον εμβολιασμό των παιδιών έναντι των άλλων ασθενειών.

Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως είναι ανάλογες με αυτές με τις οποίες είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς, δηλαδή λίγος πυρετός ή λίγος πόνος στο σημείο της ένεσης.

Σημείωσε, επίσης, πως οι αλλεργίες είναι συχνές στα παιδιά, αλλά πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις, και για την ίδια είναι απίθανο ένα παιδί να είναι αλλεργικό στα συστατικά του εμβολίου. «Μην μεγαλοποιούμε το θέμα των αλλεργιών», τόνισε.

Αναφορικά με όσα έχουν ακουστεί σχετικά με τη χορήγηση τρίτη δόσης στους άνω των 18 ετών και αν αυτό γίνει και για τους ανήλικους, είπε πως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί η χορήγηση 3ης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενη στην παραλλαγή «όμικρον», μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα - ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.

Δείτε την ενημέρωση:

Ο κ. Θεμιστοκλέους με τη σειρά του ανέφερε ότι η χώρα παρέλαβε 60.000 δόσεις παιδικού εμβολίου, ενώ τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με το ατομικό βιβλιάριο υγείας, που θα φαίνονται τα εμβόλια που έχουν κάνει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Κούγιας - Φαίη Σκορδά: «Σφάχτηκαν» στον αέρα - «Γι’ αυτό είσαι μόνη σου»

Μετάλλαξη Όμικρον: Πέντε τα κρούσματα στην Ελλάδα

Δολοφονία σε ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη: Την πυροβόλησε τρεις φορές για τα... μάτια ενός άνδρα