ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Το «τυφλό σημείο» θανάτου στη Στύγα και το έξτρα άτομο που δεν υπήρχε

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Το «τυφλό σημείο» θανάτου στη Στύγα και το έξτρα άτομο που δεν υπήρχε
Τα ακριβή αίτια της τραγωδίας στα Καλάβρυτα με τους τρεις νεκρούς αναρριχητές προσπαθούν να «φωτίσουν» οι ειδικοί
ΙΝΤΙΜΕ

Τα ακριβή αίτια της τραγωδίας στα Καλάβρυτα με τους τρεις νεκρούς αναρριχητές προσπαθούν να «φωτίσουν» οι ειδικοί

Τις αιτίες του θανάτου των τριών αναρριχητών που εντοπίστηκαν νεκροί το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα αναζητούν ακόμα οι ειδικοί.

Η εκτίμηση στην οποία καταλήγουν οι περισσότεροι είναι, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα pelop.gr, ότι ή και οι τρεις αναρριχητές, ο Γιάννης Τορέλλι, ο Θανάσης Σωτηρόπουλος και ο Παναγιώτης Τέκος, ή κάποιος από αυτούς, πάτησαν άθελά τους σε τυφλό σημείο και ενεργοποίησαν χιονοστιβάδα, η οποία τους πέταξε με ορμή στο γκρεμό με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξη Άγριο, «φαίνονται ξεκάθαρα από τις λήψεις που πήραμε από το drone του Χιονοδρομικού την Κυριακή το πρωί: Η πορεία τους, τα βήματά τους και το σημείο ενεργοποίησης της χιονοστιβάδας».

«Δυστυχώς, πάντα υπάρχει ο παράγων κακιά στιγμή, αλλά με τη φύση είναι αδύνατον να τα βάλεις. Τα παιδιά γνώριζαν πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες του βουνού και του συγκεκριμένου τερέν, το οποίο είναι αχαρτογράφητο. Όμως δεν περίμεναν, φυσικά, πως μία κίνησή τους θα ενεργοποιούσε τη χιονοστιβάδα και αυτό θα τους οδηγούσε στον θάνατο. -Το συγκεκριμένο σημείο είναι πάρα πολύ απαιτητικό, ακόμα για αναρριχητές με μεγάλη εμπειρία. Είναι πολύ δύσκολο να το προσεγγίσει κάποιος με απόλυτη ασφάλεια. Τα παιδιά ήταν υπερβολικά έμπειρα και ικανά, γι’ αυτό πήγαν, αλλά έγινε το κακό πριν καν φτάσουν στο επίμαχο σημείο» πρόσθεσε ο κ. Άγριος.

Κατά την εκτίμησή του το μοιραίο πρέπει να έγινε από τις 11 το πρωί ως τις 12.30 το μεσημέρι το Σαββάτου. Όπως εξήγησε «η προγραμματισμένη επιστροφή τους, εάν ολοκλήρωναν την αποστολή τους, θα ήταν νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, γύρω στις 7 με 7.30. Είχαν ξεκινήσει, κατά προσέγγιση, γύρω στις 10 το πρωί. Εκείνη την ώρα τους είδαμε να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού. Κατά συνέπεια, εάν δεν σταμάτησαν, και από τη στιγμή που ήταν με τα πόδια, το μοιραίο γεγονός πρέπει να έγινε μεταξύ 11 με 12.30».

Εξηγώντας τι μπορεί να συνέβη στο βουνό ο κ. Άγριος λέει ότι «το πιο δύσκολο σημείο της αποστολής των τριών παιδιών δεν ήταν να προσεγγίσουν το σημείο. Ήταν η αναρρίχηση στην ορθοπλαγιά. Η προσέγγιση απαιτούσε περίπου 1,5 ώρα διαδρομής. Εφόσον, λοιπόν, όπως φαίνεται, η χιονοστιβάδα τούς βρήκε πριν προσεγγίσουν την ορθοπλαγιά, γι’ αυτό εκτιμάμε πως συνέβη στο ξεκίνημα της πορείας τους».

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: «Αν υπήρχε το έξτρα άτομο…»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, Χαράλαμπος Ερμείδης, σημειώνει ότι «το σημείο που πήγαιναν να προσεγγίσουν οι τρεις αναρριχητές, η μαυρολίμνη, στα ύδατα της Στυγός, είναι άβατο, σχεδόν απάτητο τον χειμώνα, τελείως αχαρτογράφητο».

«Η συγκεκριμένη περιοχή είναι, για ορειβασία, παράδεισος τα καλοκαίρια αλλά αληθινή κόλαση τους χειμώνες. Δυστυχώς, πιστεύω ότι ίσως υπερεκτίμησαν τις δυνατότητές τους οι τρεις… Ειδικά για τον Τορέλι, αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να έκανε οποιοδήποτε λάθος. Ηταν ο κορυφαίος στο είδος του. Θα σας πω τι πιστεύω. Το δυστύχημα οφείλεται σε μια πολύ άτυχη στιγμή. Οι αναρριχητές δεν έλαβαν, ίσως, υπόψη τους ότι φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είχαμε τόσο πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μέχρι -40 έφτασε στο Χιονοδρομικό φέτος. Η χιονόπτωση δημιουργεί πάγο. Και δημιουργεί πάγο σε τρία και σε τέσσερα στρώματα. Στην κορυφογραμμή όταν το συγκεκριμένο κομμάτι πάγου, που αποτελείται από κάμποσα στρώματα, επιβαρυνθεί, έρχεται στιγμή που βαραίνει και κόβεται μόνο του. Οπως γίνεται με τη χιονοστιβάδα… Κάτι τέτοιο πρέπει να συνέβη και σ’ αυτή την περίπτωση» συμπλήρωσε ο κ. Ερμείδης.

Bίντεο από την επιχείρηση εντοπισμού των σορών των τριών άτυχων αναρριχητών

Ο ίδιος, μάλιστα, βάζει και μια άλλη παράμετρο για την αιτία της τραγωδίας: «Οι υπεύθυνοι του Χιονοδρομικού διαπίστωσαν αργά το απόγευμα, όταν είδαν τα ΙΧ των τριών, ότι δεν είχαν εμφανιστεί. Αν, όμως, υπήρχε και το έξτρα πρόσωπο, που πάντα πρέπει να υπάρχει, θα είχε σημάνει πολύ νωρίτερα συναγερμός. Είναι πάγια τακτική, όταν πηγαίνουν σε μια τέτοια αποστολή 3 αναρριχητές π.χ., να υπάρχει κι ένας 4ος που θα είναι εγκατεστημένος στο Χιονοδρομικό, ή σε μια αντίστοιχη βάση, και θα είναι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους. Αν πάνε 2, να υπάρχει και 3ος. Αν στη δική μας περίπτωση υπήρχε το έξτρα άτομο, θα είχε διαπιστωθεί άμεσα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και θα πήγαινε πολύ πιο γρήγορα ελικόπτερο και διασώστες. Υποθετικά το λέω, αλλά ίσως ένας να είχε σωθεί… Αν το δυστύχημα έγινε στις 12 ή στη 1μ.μ., σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν να είχε ξεκινήσει άμεσα η επιχείρηση διάσωσης».

Τραγωδία στα Καλάβρυτα«Δεν ήταν μεγάλη η χιονοστιβάδα, αλλά ήταν γκρεμός από κάτω…»

Υψηλόβαθμο στέλεχος και εκπαιδευτής της Ορειβατικής-Αναρριχητικής Οικογένειας σε πανελλήνιο επίπεδο, και επιστήθιος φίλος του Γιάννη Τορέλλι, έκανε την εξής αποκάλυψη-εκμυστήρευση στην εφημερίδα Πελοπόννησος: «Δεν έκαναν παγο-αναρρίχηση. Προσέγγιζαν την ορθοπλαγιά. Ορεινή πεζοπορία έκαναν. Επειδή το γνωρίζω από πρώτο χέρι, πήγαν να τσεκάρουν την περιοχή. Δεν είχαν σκοπό να κάνουν παγο-αναρρίχηση το Σάββατο. Ήθελαν να δουν σε τι κατάσταση ήταν ο πάγος για να σκαρφάλωναν μια άλλη μέρα. Ηταν σχεδόν σίγουροι πως δεν θα ήταν ακόμα έτοιμος ο πάγος και θα γύριζαν να κάνουν σκι. Και δυστυχώς, τους βρήκε η μεγάλη ατυχία. Εκοψαν με τα βήματά τους, όπως περπατούσαν, τη συνοχή του χιονιού και ενεργοποίησαν άθελά τους τη χιονοστιβάδα. Δεν ήταν μεγάλη η χιονοστιβάδα που τους πλάκωσε, δεν θα τους σκότωνε από μόνη της η χιονοστιβάδα, αλλά από κάτω από το σημείο που περνούσαν ήταν γκρεμός. Η χιονοστιβάδα τούς παρέσυρε και τους πέταξε περίπου 300 μέτρα κάτω».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καλάβρυτα: Τα 2 σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές για την τραγωδία - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Καλάβρυτα: Πώς σκοτώθηκαν οι τρεις έμπειροι ορειβάτες – Το χρονικό της τραγωδίας στον Χελμό

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Αυτοί είναι οι τρεις ορειβάτες που σκοτώθηκαν στον Χελμό