ΕΛΛΑΔΑ

Στην παιδεραστία δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες: Ή είσαι με τα παιδιά ή με τους παιδεραστές!

Στην παιδεραστία δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες: Ή είσαι με τα παιδιά ή με τους παιδεραστές!

Στην παιδεραστία και στο βιασμό δεν υπάρχει «ναι μεν αλλά». Ούτε ισαποστάκηδες. Ξεκάθαρα πράγματα. Ή θα αφήσουμε να κυκλοφορούν στους δρόμους τα παιδιά μας ή τους ανώμαλους και τους παιδεραστές.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη στην τάξη των ηθοποιών, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και οι κρίνοντες κρίνονται και αυτό ισχύει και για τις δικαστικές αποφάσεις. Οι νόμοι του κράτους δεν σημαίνει ότι είναι ελέω θεού και οι δικαστές ή οι ένορκοι δεν έχουν το αλάθητο του πάπα.

Υπεράνω όλων είναι η κοινή λογική η οποία δεν μπορεί να δεχθεί ότι ένας άνθρωπος καταδικάζεται για βιασμό και παιδεραστία και παρόλα αυτά αφήνεται ελεύθερος. Ακόμα κι αν κάτι τέτοιο είναι νομότυπο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό. Η πολιτεία οφείλει με κάθε τρόπο να προστατεύσει πρωτίστως τα παιδιά της και όχι το γράμμα του νόμου. Πάνω από το γράμμα υπάρχει το πνεύμα του νόμου και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Κανείς καταδικασμένος για βιασμό ή παιδεραστία ή παιδοφιλία δεν μπορεί να έχει ίσα δικαιώματα στην ελευθερία μέχρι να αποδειχθεί πλήρως και τελεσίδικα αθώος. Το μπορεί και να είναι αθώος δεν λέει τίποτα. Το είναι καταδικασμένος πρωτόδικα λέει πολλά και σε αυτό πρέπει να σταθούμε σε πρώτο χρόνο.

Στην παιδεραστία δεν υπάρχουν γκριζες ζώνες, δεν έχει «ναι, αλλά» ή είσαι με τους παιδεραστές ή είσαι με τα παιδιά. Με όλα τα παιδιά! ΌΧΙ μόνο με τα δικά σου παιδιά, αλλά και με τα παιδιά των άλλων που υφίστανται αυτή την κακοποίηση.

Τι σήμα δίνει με την απόφασή της η ελληνική Δικαιοσύνη; Βιάστε, καταστρέψτε ζωές, τσακίστε ψυχές παιδιών και ζήστε εκτός φυλακής με αναστολή; Αυτό το σήμα θέλουμε να εκπέμπει μια ευνομούμενη πολιτεία; Πώς θα αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στον μέσο Έλληνα πολίτη όταν ακούει ότι κάποιος καταδικάστηκε ως βιαστής για 12 χρόνια κι ότι μέχρι να γίνει το εφετείο θα κυκλοφορεί ελεύθερος; Δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλειας, αντίθετα υπάρχει ένα μεγάλο κενό δικαιοσύνης γι’ αυτό που λέμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Οι παρεμβάσεις του ίδιου του καλλιτεχνικού κόσμου δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Μια ακόμη παρέμβαση κατά της αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη σημειώθηκε στο θέατρο της Επιδαύρου, το βράδυ του Σαββάτου (16/7), μετά το τέλος της παράστασης “Πέρσες” κι από ότι φαίνεται δεν θα είναι η τελευταία. Συγκεκριμένα, μετά την υπόκλιση των ηθοποιών και των συντελεστών της παράστασης, ο ηθοποιός Αινείας Τσαμάτης, βγήκε στη σκηνή και διάβασε την επιστολή του ΣΕΗ για την Δημήτρη Λιγνάδη. Κάποιοι από τους θεατές αντέδρασαν και φώναζαν «υπάρχει δικαστήριο», ενώ περίπου 300 αποχώρησαν από το θέατρο.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των θεατών έμεινε μέχρι το τέλος του μηνύματος και χειροκρότησε. Άλλωστε, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης «Πέρσες» στο θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, θεατές σήκωσαν πανό με σύνθημα «Βιαστής είναι».

Πολλοί φώναζαν και συνθήματα κατά της δικαστικής απόφασης για την αποφυλάκιση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Παρόμοιες παρεμβάσεις είχαν σημειωθεί και κατά τη διάρκεια θεατρικών παραστάσεων την Παρασκευή (15/07) σε Καλαμάτα, Ναύπλιο και στη Μικρή Επίδαυρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης της παράστασης «Πέρσες», Δημήτρης Καραντζάς, είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού και για αυτό έχει στοχοποιηθεί βίαια από τους δικηγόρους του (δεν είναι ο μόνος). Είχε απαντήσει μάλιστα με εξώδικο μέσω του δικηγόρου του Γιώργου Γεραρή. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω παρέμβαση στην Επίδαυρο έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι η τελευταία παράσταση του Δημήτρη Λιγνάδη, πριν την σύλληψή του, ήταν οι Πέρσες του Αισχύλου που ανέβηκε πριν από τρία χρόνια στο αργολικό θέατρο. Ο Δημήτρης Λιγνάδης μάλιστα, κατά την υπόκλισή του τότε στην Επίδαυρο, είχε φιλήσει ένα ομοίωμα του Παρθενώνα.

Στο μεταξύ, πόλεμος ανακοινώσεων και σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου πολιτισμού και του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διαμαρτυρία καλλιτεχνών για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η αντικρουόμενη ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τον Δημήτρη Λιγνάδη προκάλεσε τελικά περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα έλυσε. Εδώ τελικά στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία η Νέμεσις πίπτει μόνο στους φτωχοδιάβολους και αποσυνάγωγους…