ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Ο καπνός δυσκολεύει ελικόπτερα και αεροπλάνα - Άνεμοι 80 χιλιομέτρων

Φωτιά τώρα: Ο καπνός δυσκολεύει ελικόπτερα και αεροπλάνα - Άνεμοι 80 χιλιομέτρων

Φωτιά τώρα: Επικίνδυνες συνθήκες για τα εναέρια μέσα - Δεν πραγματοποιήθηκε το πρώτο κύμα ρίψεων - Χαμηλή ορατότητα λόγω των πυκνών καπνών - Οι ριπές απαιτούν εξαιρετικά προσεχτικούς χειρισμούς από τους πιλότους

Δραματικές είναι οι στιγμές για τους κατοίκους των περιοχών της Πεντέλης, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης (19/07) και κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής από επίγεια και εναέρια Μέσα, τη συνδρομή των ΟΤΑ και των Ενόπλων Δυνάμεων, τα πύρινα μέτωπα που εκτείνονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και πλέον έχουν μπει μέσα στον αστικό ιστό, μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν φράγματα, με την ένταση των ανέμων ωστόσο να είναι τρομακτικής ισχύος και να αλλάζουν συνεχώς φορά.

Με το πρώτο φως της ημέρας όλοι περίμεναν τις ρίψεις από τα εναέρια μέσα, όμως οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνη κάθε επιχείρηση. Επίσης λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν είναι ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά που μαίνεται η πυρκαγιά, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στον αέρα οι χειριστές δέχονται ριπές ακόμα και 10 μποφόρ, ενώ είναι προφανές πως ακόμα και αν ρίξουν το νερό δεν πρόκειται να φτάσει ακριβώς στον στόχο διότι παρασύρετε από τον άνεμο.

Ήδη οι πιλότοι αεροσκαφών και ελικοπτέρων έχουν λάβει σαφείς εντολές να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί και αν ακριθεί αναγκαίο να προσγειωθούν, υπο το φόβο ατυχήματος.