ΕΛΛΑΔΑ

Μεσσηνία: Τραγελαφικές καταστάσεις – Ενορία και Δήμος απέκοψαν την πρόσβαση σε ξενοδοχείο

Μεσσηνία: Τραγελαφικές καταστάσεις – Ενορία και Δήμος απέκοψαν την πρόσβαση σε ξενοδοχείο

Απίστευτη ταλαιπωρία για δεκάδες τουρίστες και εργαζόμενους του ξενοδοχείου – Επένδυση 15 εκατομμυρίων με τη συμμετοχή του κράτους επιχειρούν να την κλείσουν αυθαιρέτως ο δήμος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο και να στερήσουν την εργασία δεκάδων εργαζομένων της περιοχής.

Λίγες ώρες πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, τα άλματα στον τουρισμό και τα βήματα που γίνονται για την προσέλκυση επενδύσεων, στην Πελοπόννησο σημειώνονται καταστάσεις που μας γυρνούν πολλά χρόνια πίσω.

Φαίνεται πως οι παθογένειες του ελληνικού κράτους δεν είναι εύκολο, όχι να σβηστούν, αλλά έστω να προσπεραστούν. Τι εννοούμε; Πως εν έτει 2022, σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας κάνει ακόμα κουμάντο ο… παπάς, ο δήμαρχος και ο χωροφύλαξ, εμποδίζοντας την όποια προσπάθεια για βήματα προόδου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα Βουνάρια Μεσσηνίας, σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου, κάποιοι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να εμποδίσουν τις προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης και να βάλουν «φρένο» στο έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, μια επένδυση 15 εκατομμυρίων με τη συμμετοχή του κράτους, επιχειρούν να την κλείσουν αυθαιρέτως ο δήμος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο και να στερήσουν την εργασία δεκάδων εργαζομένων της περιοχής. Μια επένδυση για την οποία εκδόθηκαν νομίμως όλες οι σχετικές άδειες, με το ξενοδοχείο να δημιουργείται βάσει του αναπτυξιακού νόμου που υπήρχε και των αδειοδοτήσεων που επιβάλλονταν.

Πραγματικά όμως, αυτά που συνέβησαν το Σάββατο το πρωί στην είσοδο του ξενοδοχείου Camvillia Resort είναι τραγελαφικά και επιβεβαιώνουν πως όσο κι αν θέλουν ορισμένοι επιχειρηματίες να επενδύσουν στις ομορφιές της χώρας μας, πάντα θα βρίσκονται κάποιοι για να τους αποθαρρύνουν.

Στο συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα λοιπόν, το οποίο εδώ και 10 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς ως επένδυση για την περιοχή, η είσοδος γινόταν από τον προαύλιο χώρο που ανήκει στον Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η ιδιοκτησία του ξενοδοχείου, όπως τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χρήστος Καμβύσης, έχει στο παρελθόν καταθέσει δύο φορές σχετική αίτηση ώστε να ληφθεί απόφαση αδειοδότησης από το Δήμου Πύλου - Νέστορος για να παρασχεθεί στη ξενοδοχειακή μονάδα η δυνατότητα εισόδου – εξόδου, όπως προβλέπεται κατά τη λειτουργία της από εκείνο το σημείο.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη. Μετά την προσφυγή του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και μετά από τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων κρίθηκε πως ο χώρος που οδηγεί στην είσοδο του ξενοδοχείου ανήκει στην Εκκλησία. Εξ ου και είχε γίνει αίτημα προς το δήμο για την άδεια περίφραξης η οποία βγήκε πριν λίγες ημέρες. Από την πλευρά της διεύθυνσης του ξενοδοχείου επισημαίνουν πως οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές, ωστόσο έχουν γίνει κινήσεις προσφυγής σε αυτή την απόφαση.

Σήμερα το πρωί λοιπόν (Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου) και ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ακόμα, με το ξενοδοχείο Camvilia να περιμένει δεκάδες τουρίστες για το Σαββατοκύριακο, συνεργεία μισθωμένα από την Ενορία έφθασαν στο σημείο και ξεκίνησαν τις εργασίες για να αποκοπεί κάθε δυνατότητα εισόδου στον περιβάλλοντα χώρο. Μάλιστα, τοποθέτησαν και… κολωνάκια, αποκόπτοντας πλήρως κάθε είσοδο και έξοδο οχημάτων από και προς το ξενοδοχείο.

Όπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη αναστάτωση με περισσότερους από 100 τουρίστες που εξυπηρετούνταν στα 45 δωμάτια της μονάδας να εγκλωβίζονται στον χώρο του ξενοδοχείου, ενώ τα συνεργεία με ύφος «χιλίων καρδιναλίων» διεμήνυαν ακόμα και προς τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου πως δεν πρόκειται να περάσει κανείς από το συγκεκριμένο σημείο.

Αποτέλεσμα, οι τουρίστες να υποστούν μια αδιανόητη ταλαιπωρία. Ορισμένοι μάλιστα που ήταν να αποχωρήσουν άμεσα για Αθήνα και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχασαν τις πτήσεις τους, άλλοι που είχαν πληρώσει δωμάτιο αποχώρησαν βλέποντας τα «νταηλίκια» των τοπικών αρχόντων, ενώ άλλοι που βρίσκονταν ήδη στο ξενοδοχείο αναρωτιόντουσαν πως τελικά θα μπορέσουν να πάρουν τα οχήματά τους.

Σε απόγνωση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ξενοδοχείου κ. Χρήστος Καμβύσης ζήτησε εξηγήσεις τόσο από την Μητρόπολη Μεσσηνίας όσο και από τον Δήμο Πύλου – Νέστορος. Ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα; Να συλληφθεί ο ίδιος και να οδηγηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης και στον εισαγγελέα Καλαμάτας. Τελικά, το απόγευμα του Σαββάτου αφέθηκε ελεύθερος, με τις δύο πλευρές να καλούνται να λύσουν εκ νέου τις διαφορές τους στα δικαστήρια. Η ζημιά όμως για το ξενοδοχείο έχει γίνει αφενός και αφετέρου η δυσφήμιση της περιοχής και της χώρας μας είναι δεδομένη.

Το επίσης τραγελαφικό, συμβαίνει με τους χειρισμούς της Πολεοδομίας. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να δίνει άδεια η οποία επί της ουσίας θα ακυρώσει την επένδυση για την οποία έδωσε άδεια νωρίτερα; Βγάζει αποφάσεις που ακυρώνουν τις προηγούμενες δικές της αποφάσεις; Με ποια λογική;

Ακόμη, αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν η εκκλησία που θέλει να στηρίξει τους άνεργους και τους άπορους, που δεν είχε δείξει τον ίδιο ζήλο επί δεκαετίες για την εκκλησία που ήταν κλειστή, να παρεμβαίνει τώρα και να επιχειρεί να στερήσει τον μισθό των εργαζομένων και των οικογενειών τους, τα έσοδα του κράτους από την τουριστική ανάπτυξη και τους φόρους που συνδράμουν από τον μισθό του κάθε πολίτη.

Τι κρύβεται λοιπόν από πίσω; Ως πότε ορισμένοι θα εμποδίζουν την ανάπτυξη; Ως πότε οι επενδύσεις θα είναι έρμαιο τοπικών αρχόντων που με τις πράξεις τους δυσφημίζουν ολόκληρες περιοχές; Ας λύσουμε τις παθογένειες δεκαετιών στη χώρα μας και μετά ας καλέσουμε Έλληνες και ξένους επενδυτές.