ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη: «Ξύπνησε» δυσάρεστες μνήμες στους κατοίκους

Σεισμός Μυτιλήνη: «Ξύπνησε» δυσάρεστες μνήμες στους κατοίκους

Σεισμός στη Μυτιλήνη: Ανησυχία στους κατοίκους για τους δύο σεισμούς - Ξύπνησε μνήμες

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός μετά τις σεισμικές δονήσεις των 4,7 και 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου το νησί της Μυτιλήνης.

Μάλιστα ο σεισμός «ξύπνησε» άσχημες μνήμες στους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι ζουν με τον φόβο των μετασεισμών και δεν μπορούν να ξεχάσουν το πρωινό βουητό που τους ταρακούνησε.

«Το βουητό αυτό δε θα το ξεχάσω. Έχω νιώσει κι άλλους σεισμούς όπως όταν έγινε ο σεισμός στην Βρισά πριν κάποια χρόνια τον νιώσαμε που ήταν πολύ δυνατός, αλλά εδώ επειδή είμαστε στο επίκεντρο, είναι αυτό το μουγκρητό το οποίο και τώρα ανά διαστήματα ακούμε τη γη να μουγκρίζει χωρίς να κουνιέται», λέει ένας από τους κατοίκους.

«Ήμασταν στο σπίτι, κοιμόμασταν, έγινε κατά τις 04.00 τα ξημερώματα, ήταν δυνατός, υπήρξε και μία βουή», προσθέτει.

Λέκκας: Κακό ιστορικό στην περιοχή του σεισμού στη Μυτιλήνη

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με τις σημερινές σεισμικές δονήσεις μέχρι 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στην Μυτιλήνη. Ειδικότερα σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας «ο ισχυρός σεισμός στο νησί έγινε σε γνωστό ρήγμα και μέχρι τώρα υπάρχει μια ικανοποιητική μετασεισμική ακολουθία. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το περιβάλλον στην περίπτωση αυτή είναι σύνθετο και υπάρχει άσχημο ιστορικό στην περιοχή αφού το 1967 είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Και προσθέτει: «Μετά από εντολή του Πρωθυπουργού ενεργοποιηθήκαμε όλοι και η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί να συγκλιθεί. Οι φορείς έχουν τεθεί σε επιφυλακή και η κρατική μηχανή είναι έτοιμη αν χρειαστεί σε ακραία περίπτωση να δώσει βοήθεια. Υπάρχει συνεννόηση μεταξύ της Επιτροπής, του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδη, του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων με τεχνικές οδηγίες και συμβουλές».

Σύμφωνα με τον ίδιο 31 σπίτια έχουν πάθει μικρές ζημιές ενώ έχουν σημειωθεί και κάποιες κατολισθήσεις στους δρόμους αλλά μικρής έκτασης.

Τέλος, όσον αφορά τον σημερινό σεισμό έντασης 3,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, ο κ. Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και δεν αναμένετε μεγαλύτερος.