ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά τα σχολεία σε όλη την Αττική τη Δευτέρα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά τα σχολεία σε όλη την Αττική τη Δευτέρα
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: «Πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους
Δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου όλα τα
δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής,
κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα
τους.

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται σήμερα το πρωί στην Αττική και τις μετεωρολογικές προβλέψεις ότι τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν το επόμενο 24ωρο, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τους Δημάρχους της Αττικής, λήφθηκε η ανωτέρω απόφαση, όπως νωρίτερα δημοσίευσε το Newsbomb.gr.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία της εκπαιδευτικής
κοινότητας (μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού) από ενδεχόμενους κινδύνους
μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες.

Παράλληλα ελήφθη υπόψη, το γεγονός ότι μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό
αλλά και γονείς-κηδεμόνες ενδέχεται να μετακινούνται από και προς περιοχές
του Νομού Αττικής που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της
χιονόπτωσης, της χιονόστρωσης αλλά και του παγετού, αλλά και το γεγονός
ότι, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών για την
αποφυγή ατυχημάτων και φαινομένων κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Τέλος, κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη απόφαση για την εξασφάλιση απαιτούμενου
χρόνου για τον καθαρισμό των οδικών αρτηριών του Νομού, καθώς και των
προαύλιων χώρων των σχολικών μονάδων.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Κλειστά τα καταστήματα στη βόρεια Αττική αύριο

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ' εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές. Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ' εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα με διάθεση προσωπικού και μέσων για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, τρία ειδικά τμήματα «Δευκαλίων» βρίσκονται σε ετοιμότητα εντός στρατοπέδων ενώ σε ετοιμότητα διάθεσης είναι 5 μίνι λεωφορεία για μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων καθώς και 5 μηχανήματα έργου (2 ισοπεδωτές γαιών, έναν προωθητή γαιών και 2 φορτωτές γαιών.

Επιπλέον, 4 οχήματα 4Χ4 με προσωπικό είναι σε ετοιμότητα σε σημεία βάσης σε Βαρυμπόμπη, Βίλια, Πεντέλη, Βαρνάβα για μεταφορά εγκλωβισμένων, εφόσον υπάρχει αίτημα, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Ταυτόχρονα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:

- στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι τον Αγιο Πέτρο.

- στην παλαιά Εθνικό οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000).

- στην επαρχιακή οδό Τατοΐου - Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

- στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας - Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Παράλληλα από χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με απόφαση της ΕΛΑΣ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω σημεία:

- και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).

-Καθ' όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.

-Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, υποχρεωτικός είναι ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις