Οι καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών και οι θανατηφόρες επιθέσεις σε λουόμενους
Πηγή: Pexels
ΕΛΛΑΔΑ

Οι καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών και οι θανατηφόρες επιθέσεις σε λουόμενους

Οι καρχαρίες έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες - Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας ξεκαθάρισε μιλώντας στο Newsbomb.gr ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι ελάχιστοι από τους καρχαρίες που βρίσκονται στα ελληνικά ύδατα επιτίθενται σε ανθρώπους.

Ανησυχία προκαλεί η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι. Στην Κρήτη, τον περασμένο εβδομάδα ένα καρχαριάκι κολυμπούσε στα ρηχά, ενώ στη Σέριφο, έκπληκτοι λουόμενοι, που επέβαιναν σε φουσκωτό δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ένας καρχαρίας τριών μέτρων προσεγγίζει το σκάφος τους.

Οι καρχαρίες αποτελούν τρόμο για τους κολυμβητές και όσους κάνουν αθλήματα στη θάλασσα παγκοσμίως. Τον τελευταίο καιρό τα μεγάλα αυτά θαλάσσια ζώα έχουν αρχίσει να κάνουν συχνές εμφανίσεις σε ελληνικά νερά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία.

Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με το θέμα λέγοντας ότι αρχικά δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς στη Μεσόγειο και τα ελληνικά νερά πάντα υπήρχαν διάφορα είδη καρχαριών. Ο ίδιος κάνει λόγο για 35 είδη καρχαριών και εξηγεί ότι οι εμφανίσεις τους είναι μέσα σε φυσιολογικό πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους καρχαρίες που εμφανίζονται στα ελληνικά ύδατα είναι μικρού μεγέθους, ενώ ελάχιστοι είναι επικίνδυνοι και μπορούν να επιτεθούν σε ανθρώπους.

Συχνές εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες - Δεν παρατηρείται αύξηση

Ο καθηγητής Ιχθυολογίας Θανάσης Τσίκληρας μίλησε και για το πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία που βρίσκεται στις θάλασσες τονίζοντας: «Περίπου 35 είδη έχουν καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες. Το πιο επικίνδυνο από τα αυτά είναι ο μεγάλος λευκός ο οποίος είναι αρκετά σπάνιο είδος».

image-1.jpg
Οι περιοχές όπου ζουν οι Μεγάλοι Λευκοί καρχαρίες. Η Μεσόγειος είναι μία από αυτέςΠηγή: Μανώλης Μπαρδάνης, «Επιθέσεις καρχαριών - καταγραφές στην Ελλάδα»

«Δεν παρατηρείται αύξηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που έχουμε από την αλιεία και από τις δειγματοληψίες που κάνουμε δεν υπάρχει αύξηση ούτε σε αριθμό ειδών ούτε σε πυκνότητα», ανέφερε ο κ. Τσίκληρας στο Newsbomb.gr.

Πού κολυμπούν οι καρχαρίες

Όσον αφορά τις εμφανίσεις των μεγαλόσωμων θαλάσσιων ζώων στα ρηχά, ο καθηγητής Ιχθυολογίας συνιστά ψυχραιμία ενώ κάνει λόγο για τις γεωγραφικές εκτάσεις που κολυμπούν οι καρχαρίες.

«Θεωρητικά αυτά τα ζώα έχουν εύρεση από πολύ ρηχά μέχρι πολύ βαθιά, επομένως δεν είναι περίεργο να κυκλοφορούν παντού. Οι καρχαρίες είναι είδη που κυκλοφορούν σε πολύ μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις και σε διαφορετικά βάθη. Δεν είναι περίεργο ότι έχουν βρεθεί στα ρηχά. Τα είδη που εμφανίστηκαν ήταν σχετικά κοντά στην ακτή αλλά το βάθος ήταν αρκετά μεγάλο», ανέφερε.

image.jpg
Χάρτης περιοχών των καταγεγραμμένων επιθέσεωνΠηγή: Μανώλης Μπαρδάνης, «Επιθέσεις καρχαριών - καταγραφές στην Ελλάδα»

Ο μεγαλύτερος εχθρός του καρχαρία και τα είδη που έχουμε στην Ελλάδα

Σχετικά με τους θηρευτές και τους φυσικούς εχθρούς του καρχαρία ο κ. Τσίκληρας ανέφερε: «Τα μεγαλόσωμα και τα μεγάλη είδη δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, τουλάχιστον στη Μεσόγειο. Ο άνθρωπος και συγκεκριμένα η αλιεία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του καρχαρία».

«Είναι σπάνιο να δούμε έναν καρχαρία να μας πλησιάζει ενώ κολυμπάμε. Τα είδη αυτά που εμφανίζονται πιο συχνά στα βίντεο που κυκλοφορούν δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ για θανατηφόρα επίθεση σε άνθρωπο. Οι καταγραφές στο Αιγαίο που οδήγησαν σε θάνατο είναι ελάχιστες και όλες έγιναν το 1960», κατέληξε.

karxaries.jpg
Σε περισσότερα από 2.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας, μόνο 17 επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Αιγαίο ή το Ιόνιο.Πηγή: Μανώλης Μπαρδάνης, «Επιθέσεις καρχαριών - καταγραφές στην Ελλάδα»

Τι κάνουμε σε περίπτωση που συναντήσουμε καρχαρία

Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις.

Ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ανέφερε: «Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε».

Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό.

Τρεις εμφανίσεις καρχαριών στην Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα

Σέριφος: Καρχαρίας πέρασε δίπλα από το σκάφος τους

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δύο νεαροί είδαν ξαφνικά να περνάει δίπλα τους ένας καρχαρίας που έφτανε τα τρία μέτρα, ενώ έκαναν βόλτα με σκάφος κοντά στο νησί της Σερίφου.

Ο καρχαρίας φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή του στα ανοιχτά του Γορμπιά, μία βραχώδη βραχονησίδα των Κυκλάδων η οποία βρίσκεται νοτιανατολικά έξω από τον όρμο Καλού Αμπελιού και σε απόσταση 80 μέτρων από την ακτή.

Ηράκλειο: Καρχαριάκι κολυμπούσε στα ρηχά

Σε γνωστή παραλία της Κρήτης που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό λουόμενων, το μεσημέρι του Σαββάτου 25 Ιουνίου, έκανε την εμφάνισή του ένα μικρό καρχαριάκι.

Σύμφωνα με το Cretalive άνθρωποι που θέλησαν να απολαύσουν το μπάνιο τους, βρέθηκαν να κολυμπούν δίπλα σε έναν μικρό καρχαρία που κυνηγούσε έναν κέφαλο.

Καρχαρίας στο λιμάνι της Ζακύνθου

Τον Ιούνιο, ένας καρχαρίας, κατά πάσα πιθανότητα της οικογένειας των μακρυπτέρυγων Μάκο, εντοπίστηκε να κολυμπά περίπου δύο μίλια έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου, μεταξύ Κυλλήνης και Κεφαλλονιάς από τον επαγγελματία ψαρά, ο οποίος διοργανώνει ψαρέματα τόνου και ξιφία, Γιάννη Γελαδά.

Ο έμπειρος καπετάνιος είδε το μεγάλο ψάρι από μακριά και πλησίασε με το σκάφος του για να δει γιατί ακριβώς πρόκειται. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι πρόκειται για καρχαρία, μάλλον Μάκο της οικογένειας των μακρυπτέρυγων.

Επιθέσεις στην Ελλάδα από καρχαρίες

  • Από τις καταγεγραμμένες, αλλά όχι επιβεβαιωμένες επιθέσεις καρχαριών στην Ελλάδα ξεχωρίζουν οι παρακάτω:
  • Το 1847 πλοίο του 36ου Τάγματος του Γουόρστερσαϊρ που έφτασε στην Κέρκυρα έχασε 19χρονο Βρετανό στρατιώτη, ο οποίος φέρεται να δέχτηκε επίθεση από καρχαρία καθώς κολυμπούσε στο βόρειο τμήμα του νησιού.
  • Το 1903 στην Κρήτη καταγγέλθηκαν δύο θάνατοι από επιθέσεις καρχαριών σε σφουγγαράδες.
  • Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1948 καταγράφεται θανατηφόρα επίθεση από «γιγαντιαίο σκυλόψαρο», όπως περιγράφεται, σε ψαρά.
  • Στις 17 Αυγούστου του 1951 στο Μον Ρεπό της Κέρκυρας 16χρονη δέχεται επίθεση από καρχαρία και χάνει τη ζωή της. Γλιτώνει τραυματισμένος ο 17χρονος φίλος της.
  • Το 1956 στην Κέρκυρα μια 15χρονη δέχεται θανατηφόρα επίθεση από άγνωστο είδος καρχαρία.
  • Την 1η Ιουνίου του 1963 η Αυστριακή συγγραφέας και φιλόλογος Χέλγκα Πογκλ κατασπαράχθηκε ενώ κολυμπούσε, σε απόσταση μόλις 3 μέτρων από την ακτή στον Παγασητικό κόλπο. Αυτόπτης μάρτυρας ήταν η φίλη της Βίλκεν, η οποία περιέγραψε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία.
  • Το 1981 καταγράφηκε επίθεση καρχαρία σε Αυστριακό τουρίστα στην περιοχή του Παγασητικού, χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία από τις αυξανόμενες εμφανίσεις καρχαριών στα ελληνικά ύδατα

Άνδρας που δέχτηκε επίθεση από καρχαρία περίμενε να πεθάνει, όταν δελφίνια του έσωσαν τη ζωή

Ηνωμένες Πολιτείες: Τιτάνια ψυχραιμία από γυναίκα που έκανε SUP δίπλα σε καρχαρία 500 κιλών – Βίντεο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ