ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Έρχεται «λίβας» με 42 έως και 45 βαθμούς - Ένα μεγάλο θερμοκήπιο η χώρα

Καιρός: Έρχεται «λίβας» με 42 έως και 45 βαθμούς - Ένα μεγάλο θερμοκήπιο η χώρα
Photo: Εurokinissi

Η NASA κατέγραψε τις θερμοκρασίες με τον μέσο όρο των 72 τελευταίων ωρών στην Ελλάδα να κινείται στους 35,6 βαθμούς

Εφιαλτικό θα είναι το σκηνικό του καιρού και σήμερα Σάββατο με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και τις Αρχές να δίνουν οδηγίες προστασίας στους πολίτες.

Έντεκα συνεχόμενες ημέρες με το θερμόμετρο να μην πέφτει ούτε καν τη νύχτα οι δορυφόροι της NASA κατέγραψαν τις θερμοκρασίες με τον μέσο όρο των 72 τελευταίων ωρών στην Ελλάδα να κινείται στους 35,6 βαθμούς.

Ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε πως το Σάββατο και η Κυριακή θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, καθώς η ατμόσφαιρα θα είναι αποπνικτική λόγω της ζέστης.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 42 - 45 βαθμούς Κελσίου είναι προ των πυλών. Στο νέο κύμα καύσωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και στα αστικά κέντρα δεν θα πέφτει κάτω από 30 βαθμούς.

Ο καιρός σήμερα Σάββατο

Ηλιοφάνεια με θερμοκρασίες σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Υψηλός έως πολύ υψηλός ο κίνδυνος για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με το meteo.gr, προβλέπεται ηλιοφάνεια. Υψηλή έως πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 42 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 39 βαθμούς), 25 έως 42-43 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 44 βαθμούς), 25 έως 41-42 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 26 έως 38-40 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 25 έως 39-41 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 24 έως 38-40 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 40-41 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διαφορές διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 30 έως 38-39 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από διαφορές διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ.

«Πρόκειται για τον χειρότερο καύσωνα από το 1987», εκτιμά ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Δηλαδή έχουμε αυτή τη στιγμή σχεδόν με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας, δηλαδή το ρεκόρ που είχαμε το 87 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος

Η ερχόμενη εβδομάδα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την επόμενη εβδομάδα, όπου σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα είναι επίσης πολύ δύσκολη, καθώς μετά από ένα διάλειμμα τη Δευτέρα και την Τρίτη «έρχεται» ένα τρίτο κύμα καύσωνα ισχυρότερο από πριν όπου μπορεί το θερμόμετρο να ξεπεράσει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου!

Τα χαρακτηριστικά του καύσωνα

Το νέο κύμα καύσωνα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Μέγιστες θερμοκρασίες από 42 μέχρι 45 βαθμούς
  • Ελάχιστες θερμοκρασίες μέχρι 27 βαθμούς
  • Περιορισμός των μελτεμιών
  • χαμηλά ποσοστά υγρασίας
  • επικράτηση λίβα
  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς