ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Πολεμική» η κατάσταση στο Πήλιο - Δραματικές ώρες για τους κατοίκους

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Πολεμική» η κατάσταση στο Πήλιο - Δραματικές ώρες για τους κατοίκους

Ο Γιάννης Στασινός, κάτοικος Πηλίου, περιγράφει στο Newsbomb.gr τη δραματική,όσο και πρωτοφανή, κατάσταση που βιώνει ο τόπος του.

Διαλυμένο οδικό δίκτυο, κατεστραμμένες γέφυρες, διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Βουνού των Κενταύρων, αυτές τις κρίσιμες ώρες. Παραλλήλα, απευθύνει δραματική έκκληση, ζητώντας να επέμβει και ο στρατός, καθώς η κατάσταση μοιάζει «πολεμική».

Ο Γιάννης Στασινός μας αναφέρει χαρακτηριστικά:

Δραματική είναι η καταστάση στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου του Ανατολικού Πηλίου καθώς και οι 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι και μεταξύ τους αλλά και με την πόλη του Βόλου.

Το κυρίως επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αμέτρητες ζημιές, ενώ το αγροτικό δίκτυο οριακά δεν υπάρχει. Τα περισσότερα χωριά διανύουν τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό. Δυστυχώς πρόσβαση δεν υπάρχει όπως τα υπόλοιπα αστικά κέντρα του Νομού για να μεταφερθεί πόσιμο εμφυαλομένο νερό η εθελοντική βοήθεια με γεννήτριες.

Στους παραθεριστικούς οικισμούς Χορευτού και Αγίου Ιωάννη υπάρχουν αποκλεισμένοι παραθεριστές και εργαζόμενοι.

Την Πέμπτη το απόγευμα αυτοοργανωμενοι κάτοικοι της Ζαγοράς προσεγγίσαν με τα πόδια το Χορευτό ώστε να προσφέρουν μαγειρεμένο φαγητό και τρόφιμα και νερό προς το Χορευτό σε απόσταση 8 χλμ, ενώ 30 παραθεριστές παραμένουν αποκλεισμένοι στον Αγιο Ιωάννη Πηλίου σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Αναλυτικά:

• Δεν υπάρχει καμία οδική πρόσβαση προς το Πουρί. Ο επαρχιακός δρόμος Ζαγοράς Πουρίου είναι «κομμένος», ενώ και εναλλακτικοί αγροτικοί δρόμοι είναι επίσης απροσπέλαστοι.

• Δεν υπάρχει καμία οδική πρόσβαση προς το Χορευτό. Η εθνική οδός είναι «κομμένη» ενώ και η εναλλακτική πρόσβαση από Μακρυράχη είναι απροσπέλαστη λόγω της υπερχείλισης του ρέματος στη Θέση Κιόσσια. Η διακοπή νερού συνεχίζεται για τρίτη μέρα.

• Η ηλεκτροδότηση στη Μακρυράχη δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ στύλος ΔΕΔΔΗΕ υψηλής τάσης κρέμεται πολύ επικίνδυνα πάνω από κεντρική αρτηρία του χωριού.

• Δεν υπάρχει πρόσβαση στα αγροτεμάχια σε όλο το Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου. Καθώς επίκειται σε μερικές ημέρες η συγκομιδή μήλων και καστάνων, ολόκληρο το αγροτικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Μεγάλη είναι επίσης η απώλεια σε φυτικό κεφάλαιο, ενώ και μέρος της σοδειάς έχει ήδη καταστραφεί.

• Η μία από τις δύο οδικές εισόδους σε Ανήλιο έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

· Ο περιφερειακός δρόμος του Αγιου Ιωάννη Πηλίου έχει καταστραφεί

· Η σύνδεση των οικισμών Κισσού – Μουρεσίου έχει καταστραφεί στη θέση Μαυρούτσα.

· Ο περιφερειακος δρόμος Κισσού είναι απροσπέλαστος από φερτές ύλες όσο πλησιάζουμε στα Χάνια Το κατανοούμε ότι οι παρεμβάσεις στον θεσσαλικό κόμπο είναι πιο απαιτητικές καθώς υπάρχουν σπίτια που έχουν θαφτεί κάτω από το νερό, αλλά και στο ανατολικό πήλιο χρειάζονται παρεμβάσεις με καίρια μέσα καθώς δεν υπάρχουν πλημμύρες όπως στο κάμπο αλλα συνεχόμενες πλημμυρικές κατολισθήσεις.

Η δράση του στρατού είναι αναγκαία, καθως διαθέτει βαρέα οχήματα, βαρεα μηχανικά μέσα και τεχνητά μέσα, όπως πτυσσόμενες γέφυρες. Ο κρατικός μηχανισμός (δήμος και περιφέρεια) όχι μόνο είναι ανύπαρκτος αλλα δεν υπάρχει και ανθρωπος να συντονίσει τις δράσεις, παρά μόνο από 1-2 αντιδημάρχους. Η κατασταση μοιαζει πολεμική για αυτό ζητάμε και την βοήθεια του στρατού.

Δείτε εικόνες:

Κατέρρευσαν ολόκληρες γέφυρες

Εικόνες που ξεπερνούν τη φαντασία σημαδεύουν την "επόμενη μέρα" στο Πήλιο.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το χωριό Κισσός και το σε τι κατάσταση βρίσκεται η γέφυρα Μακρυράχης

Η κατάρρευση της γέφυρας κάνει αδύνατη την επικοινωνία μεταξύ χωριών του Πηλίου.