ΕΛΛΑΔΑ

Τσέρνομπιλ: Ραδιενεργά ίχνη από το πυρηνικό ατύχημα εντοπίζονται ακόμα στην Αττική

Τσέρνομπιλ: Ραδιενεργά ίχνη από το πυρηνικό ατύχημα εντοπίζονται ακόμα στην Αττική

Τσέρνομπιλ: Τι δείχνει έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που διενήργησε το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία προκύπτει ότι ραδιενεργά ίχνη από το πυρηνικό ατύχημα που σημειώθηκε στο Τσέρνομπιλ εντοπίζονται ακόμα και σήμερα στην Αττική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», η έρευνα «έδειξε» ότι σε τουλάχιστον 23 πάρκα του Λεκανοπεδίου διαπιστώνεται η παρουσία καισίου 137 (Cs-137), το οποίο αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα προϊόντα σχάσης του ουρανίου. Το 1986, λίγες ημέρες μετά το πυρηνικό ατύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο, επιστήμονες του ΕΜΠ και του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είχαν καταγράψει στη χώρα μας υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων ραδιοϊσοτόπων, όπως ραδιοκαισίου αλλά και ιωδίου και τελλουρίου. Μετρήσεις που έγιναν δέκα χρόνια μετά έδειξαν ότι η Ελλάδα είχε σχεδόν απαλλαγεί από όλα, με εξαίρεση το καίσιο 137. Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες τα επίπεδα που εντόπισαν στην πρόσφατη έρευνα τους είναι πολύ κάτω από το όριο της επικινδυνότητας, ωστόσο είναι ενδεικτικά της επίμονης παρουσίας του καισίου, το οποίο χρειάζεται ακόμα και 30 χρόνια για να υποδιπλασιαστεί.

Τα δείγματα που έλαβαν οι ερευνητές συγκρίθηκαν με αντίστοιχες μετρήσεις από τη Βαρκελώνη, όπου κατεγράφησαν χαμηλότερα επίπεδα, και από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκαν υψηλότερες ποσότητες. Πλέον, στόχος των επιστημόνων είναι να επεκταθεί η έρευνα τους και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως τα Γρεβενά και η Καρδίτσα που θεωρείται ότι επηρεάστηκαν περισσότερο από το πυρηνικό ατύχημα. Πρόκειται για μια σημαντική ερευνητική δουλειά, καθώς στον συγκεκριμένο τομέα δεν έχουν υλοποιηθεί πρόσφατα ευρείες μελέτες παρά μόνο σποραδικές μετρήσεις.

«Στην Ελλάδα γίνεται έρευνα, υπάρχουν πολλοί νέοι ερευνητές που αν στηριχθούν κατάλληλα, μπορούν να φέρουν σοβαρά αποτελέσματα στο μέλλον», ανέφερε στην εφημερίδα ο Θεόδωρος Μερτζιμέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής στο ΕΚΠΑ.

«Αυτό που κάναμε ήταν μια εκτενής προσπάθεια καταγραφής των επιπέδων φυσικής ραδιενέργειας σε αστικά πάρκα της Αττικής 37 έτη μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Μαζί με τα επίπεδα φυσικής ραδιενέργειας, που σχετίζονται άμεσα με τη γεωλογική σύσταση των εδαφών που μελετήθηκαν, βρέθηκαν και ίχνη ραδιοκαισίου που αποδίδεται στη διασπορά από το Τσερνόμπιλ. Επιλέξαμε τοποθεσίες όσο το δυνατόν αδιατάρακτες από την ανθρωπογενή δραστηριότητα, ώστε να γίνει πιο αντικειμενική εκτίμηση των στοιχείων που εναποτέθηκαν τότε», εξήγησε.

«Τα δείγματα μετρήθηκαν και μελετήθηκαν στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ με σύγχρονους ανιχνευτές ακτινοβολίας, με ένα καλά βαθμονομημένο σύστημα, στο πλαίσιο της πτυχιακής εργασίας του Φοίβου Γελάτσορα. Και επειδή θέλουμε πληροφόρηση ανοιχτή στην κοινωνία, σε συνεργασία με τον ερευνητή Παύλο Κρασσάκη δημιουργήσαμε παράλληλα έναν διαδραστικό χάρτη, ένα ειδικό πληροφοριακό σύστημα γεωχωρικής κατανομής με δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης και επέκτασης των δεδομένων», συμπλήρωσε ο κ. Μερτζιμέκης.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Γραφείο τελετών δωροδοκούσε τραυματιοφορείς για να μάθει ποιοι ασθενείς θα απεβίωναν

Κυψέλη: Βίντεο ντοκουμέντο από το «ριφιφί» σε φαρμακείο

Ηράκλειο: Ξυλοδαρμός σε βάρος μαθητή γιατί ψήφισε κατά της κατάληψης