ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΛΑΔΑ

«Οργιάζει» το εμπόριο όπλων στο διαδίκτυο: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα «τεχνάσματα»

«Οργιάζει» το εμπόριο όπλων στο διαδίκτυο: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι και τα «τεχνάσματα»
UNSPLASH.

Ραγδαία αύξηση παρατηρείται στις πωλήσεις όπλων μέσω της «μαύρης» αγοράς του διαδικτύου, με την ευκολία πρόσβασης του απλού κόσμου να… τρομάζει.

Τους τελευταίους μήνες, «οργιάζει» το εμπόριο όπλων στο διαδίκτυο, ενόσω όλο και περισσότερες εγκληματικές πράξεις και στην Ελλάδα διαπράττονται ακόμη και με πολεμικά όπλα. Μέσα σε όλα τα περιστατικά, προστίθεται και η έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων, με συμμορίες παιδιών κυρίως εφηβικής ηλικίας να «σκορπούν» τον τρόμο.

Σε ρεπορτάζ του OPEN, αποκαλύπτεται πόσο εύκολο είναι να αγοράσει κανείς ένα οπλοπολυβόλο μέσω διαδικτύου, με ποιους τρόπους έρχονται στη χώρα μας από το εξωτερικό, αλλά και τους τιμοκαταλόγους των εμπόρων.

Συγκεκριμένα, οι έμποροι όπλων διαφημίζουν τις «υπηρεσίες» τους στο διαδίκτυο με φωτογραφίες από οπλοπολυβόλα, πολεμικά τυφέκια, εξαρτήματα τυλιγμένα μέσα σε… σακούλες παιχνιδιών αλλά και ευχαριστημένους πελάτες.

Οι αστυνομικοί έχουν βρεθεί πολλές φορές απέναντι σε συμμορίες που κατέχουν τέτοιου είδους πολεμικά όπλα.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ εμπόρου και ενδιαφερόμενου

Δημοσιογράφος του OPEN προσποιήθηκε τον ενδιαφερόμενο και επικοινώνησε με έμπορο όπλων. Οι διάλογοι ήταν άκρως αποκαλυπτικοί και σοκαριστικοί.

– «Ενδιαφέρομαι για ένα M16. Φέρνεις και στην Ελλάδα;».

– «Ναι. Πόσα χρειάζεσαι; Περιοχή;».

– «Είμαι στην Αθήνα, θέλω τέσσερα αλλά δεν έχω άδεια. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Είναι παράνομο στην Ελλάδα».

– «Απλά πρέπει να τα χρησιμοποιείς σοφά όταν τα πάρεις».

– «Μπορείς να τα στείλεις με τρόπο που δεν θα εντοπισθούν στους ελέγχους;».

– «Ναι. Χρησιμοποιούμε μία απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδο. Βάζουμε τα προϊόντα μέσα σε φύλλα αλουμινίου για να μην τα πιάνουν τα X-RAY. Μετά, το βάζουμε σε σακούλα με κενό αέρος για να μην τα μυριστούν οι σκύλοι και μετά, το βάζουμε σε κουτί ηλεκτρονικού παιχνιδιού και το στέλνουμε».

– «Τιμή και για τα τέσσερα;».

– «6.528 ευρώ».

– «Είναι καθαρά».

– «Δεν είναι στα αρχεία καμίας αστυνομίας και δεν μπορούν να εντοπισθούν».

Ανήλικοι δράστες «σκορπούν» τον τρόμο – Δεκάδες περιστατικά βίας

Την ίδια ώρα, δεν έχουν τέλος οι περιπτώσεις βίας και ανομίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους, που πολλές φορές έχουν άσχημη κατάληξη.

Ανήμερα των Χριστουγέννων (25/12), στις 21:00, τρία αγόρια, ο μικρότερος μόλις 11 ετών και ο μεγαλύτερος 14, εισέβαλαν σε κατάστημα στην περιοχή της Ακρόπολης σε κεντρικό δρόμο, πλησίασαν στην ταμειακή μηχανή και αφαίρεσαν όσα χρήματα πρόλαβαν.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης αντιλήφθηκε ότι «έπεσε» θύμα κλοπής και κάλεσε την αστυνομία. Άνδρες της Άμεσης Δράσης εντόπισαν τους ανήλικους και τους συνέλαβαν.

Πέρα από τους τρεις ανηλίκους που συνελήφθησαν για την κλοπή, συνελήφθη και ο πατέρας των δύο παιδιών για παραμέληση της εποπτείας τους.

«Παιδιά μαλώνουν μεταξύ τους και βγάζουν μαχαίρια. Τα μαχαίρια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Μπορεί κάποιος να θέλει να βγει στη σέντρα, ένας εναντίον ενός, και να φέρνει ένας άτομα και να τον πλακώνουν όλοι μαζί.

Να βγάζουν μαχαίρια σε παιδιά να τα ληστεύουν, κινητά, μπουφάν, τσαντάκια, ό,τι έχουν, να παίζουν ξύλο. Σε ένα σχολείο δύο παιδιά βγάλαν μαχαίρια και επιτέθηκαν σε ένα παιδί», αναφέρει ανήλικος, μιλώντας στο MEGA.

Δίνουν ραντεβού για να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον για ασήμαντη αφορμή. Οι μαρτυρίες τους σοκάρουν. «Ακραία περιστατικά. Μπορεί από το ξύλο να πάει και πολύ πιο πέρα. Να φέρνουν μαχαίρια, όπλα, με αποτέλεσμα να γίνονται τραυματισμοί και από το “τίποτα”».

Ανήλικοι περιγράφουν εγκληματικές πράξεις με δράστες και θύματα παιδιά. Κινητά και τσαντάκια είναι συνήθως οι στόχοι. «Φοβάμαι, προσπαθώ να προσέχω, να μην είμαι μόνη μου το βράδυ και να είμαι με φίλους».

«Και στο σχολείο μου είχαμε διάφορα περιστατικά κλοπής, να παίρνουν πράγματα, διάφορα και γενικά νομίζω υπάρχει μία επιθετικότητα». Όπως λένε οι γονείς, ειδικά την περίοδο των γιορτών με τα σχολεία κλειστά, ο φόβος μήπως συμβεί κάποιο άσχημο περιστατικό σε μία απλή βόλτα των παιδιών τους, είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Σχετικές ειδήσεις