ΕΛΛΑΔΑ

Ατελείωτος ο Γολγοθάς για τις υιοθεσίες - Τουλάχιστον 1.200 παιδιά περιμένουν στα ιδρύματα

Ατελείωτος ο Γολγοθάς για τις υιοθεσίες - Τουλάχιστον 1.200 παιδιά περιμένουν στα ιδρύματα

Οι διαδικασίες για τις υιοθεσίες στην Ελλάδα ...σέρνονται και τα στοιχεία είναι σοκαριστικά 

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά, αδιαφορώντας για τους βουλευτές της ΝΔ που επιμένουν ότι θα το καταψηφίσουν και δεν δέχονται κανένα «μασάζ», οι υιοθεσίες στην Ελλάδα, ένα ζήτημα που θα μπορούσε να προωθηθεί για να μην είναι καθηλωμένα στα ιδρύματα τα παιδιά, σέρνονται...

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για τις υιοθεσίες και τα παιδιά που παραμένουν σε ιδρύματα, ελπίζοντας να βρεθεί μια αγκαλιά. Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, Μαρίνα Στέφου, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η αναμονή για τους υποψήφιους θετούς γονείς στον ένα με ενάμιση χρόνο, ενώ θα δοθεί βάση με νέα εγχειρήματα και στην αναδοχή παιδιών με αναπηρία.

1.265 παιδιά είναι στα ιδρύματα - Προς υιοθεσία είναι 110

Όπως αναφέρει η κυρία Στέφου, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» «σήμερα στα ιδρύματα υπάρχουν 1.265 παιδιά σε όλη την επικράτεια. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε από το πληροφοριακό μας σύστημα. Δεν είναι όλα τα παιδιά προς υιοθεσία ή αναδοχή. Πρόκειται για 110 παιδιά προς υιοθεσία και άλλα τόσα είναι σε διαδικασία σύνδεσης που σημαίνει ότι ήδη βρίσκονται σε επαφή με υποψήφιους γονείς. 2.604 αιτήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Πολλές από αυτές ικανοποιούνται και πολλές είναι σε διαδικασία διασύνδεσης και άλλοι περιμένουν. Εκεί παίζουν ρόλο τα κριτήρια και οι επιθυμίες των υποψήφιων θετών γονέων. Καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που διαλέγουν το φύλο, την ηλικία, την υγεία, και την εθνοτική καταγωγή. Έχουμε ελάχιστα βρέφη αυτή τη στιγμή τυπική ανάπτυξης. Τα βρέφη είναι λίγα και προφανώς φεύγουν άμεσα. Για αυτό υπάρχουν και οι αναμονές αυτές. Αλλά εάν ένα ζευγάρι πραγματικά θέλει να ανοίξει την αγκαλιά του, να δώσει αγάπη σε ένα παιδί, υπάρχουν και παιδιά που έχουν ελαφριά αναπηρία ή άλλα προβλήματα που μπορούν μέσα σε λίγα χρόνια με την κατάλληλη θεραπεία, να ανθίσουν».

«Όταν μια υποψήφια θετή μητέρα ή ανάδοχος θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 6μηνο εκπαίδευσης, και οι δύο γονείς. Εκεί ξεκινά η διαδικασία της σύνδεσης», εξηγεί για την διαδικασία, η οποία παρακολουθείται στενά από ειδικούς και κοινωνικούς λειτουργούς.

Μάλιστα, η ίδια συμπληρώνει ότι «δεν θέλουμε τα παιδιά να μείνουν στα ιδρύματα σε καμία περίπτωση και εκεί είναι κομβικό ο ρόλος των κοινωνικών λειτουργών και εκεί έχουμε εντοπίσει την παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε και εμείς ως υπουργείο. Θα υπάρξουν εκπαιδεύσεις των κοινωνικών λειτουργών και ενίσχυσή τους, με στόχο να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής ειδικά για την υιοθεσία γιατί βλέπουμε αρκετά αιτήματα. Ιδανικά, στον 1- 1,5 χρόνο. Η αποϊδρυματοποίηση είναι ένας στόχος που έχει το υπουργείο μας».