ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Με κόκκινες γραμμές ενέργεια και ελληνοποιήσεις στο Μαξίμου

Αγρότες: Με κόκκινες γραμμές ενέργεια και ελληνοποιήσεις στο Μαξίμου
InTime

Σε νέες παρεμβάσεις προσανατολίζεται το Μέγαρο Μαξίμου για να κατευνάσει την οργή των αγροτών - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αγρότης από τον Πλατύκαμπο και αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»

Βαλβίδα εκτόνωσης της οργής των αγροτικών μπλόκων αναζητά η κυβέρνηση, καθώς όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί δεν θα έρθουν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, Τρίτη για μια απλή κουβέντα, αλλά για να ακούσουν τις λύσεις στα αιτήματα τους.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι αν δεν πάρουν απαντήσεις, το επόμενο βήμα θα είναι να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ, αλλά και να κόψουν την Ελλάδα στα δύο.

Για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων αλλά και τα αιτήματα των αγροτών μίλησε στο Newsbomb.gr ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αγρότης από τον Πλατύκαμπο και αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη».

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους. Υπάρχουν κάποια αιτήματα, θα πάνε οι συνάδελφοι να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό και θα δούμε τι αποτέλεσμα θα βγει. Η Κυβέρνηση θέλω να ελπίζω ότι έχει την πρόθεση να βοηθήσει. Δεν είναι ότι ζητάμε κάτι παράλογο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρους του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», μίλησε στο Newsbomb.gr.

Όσον αφορά τους αγρότες υπάρχουν τα προβλήματα όλης της Ελλάδας και τα προβλήματα των αγροτών της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία. Εμείς εδώ έχουμε εκτάσεις 300.000 στρεμμάτων που δεν θα καλλιεργηθούν και για τον λόγο αυτό ζητάμε μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να μπορέσουμε να θέσουμε τα θέματά μας. Έχουν γίνει βέβαια κάποιες κινήσεις. Περιμένουμε το πόρισμα των Ολλανδών που μας είπαν ότι θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο. Η κρατική Αρωγή δουλεύει για αν αποζημιωθούμε».

Και πρόσθεσε: «Το βασικό πρόβλημα του κλάδου μας όμως είναι η ενέργεια. Καλό είναι να πάμε με αφορολόγητο στην αντλία και τιμή στην κιλοβατώρα όπως ήταν πριν τρία χρόνια. Επίσης πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τις ελληνοποιήσεις που έχουν φτάσει επίσης στο απροχώρητο. Η διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα».

Κλειστό το τελωνείο Νίκης την ώρα της συνάντησης Μητσοτάκη - αγροτών

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα, όπως αποφάσισαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κινητοποίηση θα λάβει χώρα την ώρα που θα διεξάγεται η συνάντηση της 15μελούς επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό.

Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός για τη διέλευση των φορτηγών οχημάτων μέχρι της τρεiς μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Δεν έλειψαν και χθες, λίγες ώρες μόνο πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αποκλεισμοί δρόμων από τους αγρότες.

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, στο ύψος της Γαλάτιστας προχώρησαν χθες το απόγευμα αγρότες μέχρι τις 10 το βράδυ.

Για λίγη ώρα αγρότες απέκλεισαν συμβολικά το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στο ύψος των Νέων Μαλγάρων.

Επίσης αγρότες απέκλεισαν την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο ύψος της Παραλίμνης.

Τέλος κι οι αγρότες του Έβρου απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου.

«Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη μετά και το θετικό πρόσημο του Ιανουαρίου – «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού»

«Η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με “όπλο” τη δυνατότητά τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Για αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», έγραψε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Άλλωστε, τον πρώτο μήνα του έτους τα έσοδα κινήθηκαν πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί, δημιουργώντας μία προδιάθεση για επιπλέον μέτρα στήριξης σε αγρότες αλλά και ευάλωτους. Ωστόσο, τυχόν κρατικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εμπίπτουν στο πλαίσιο του γενικότερου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Σχετικές ειδήσεις