ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη - Καρυστιανού: Τα τρία εγκλήματα και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα

Τέμπη - Καρυστιανού: Τα τρία εγκλήματα και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα
Φωτ.: Eurokinissi

Νέες δηλώσεις από την Μαρία Καρυστιανού για την υπόθεση των Τεμπών 

Λίγες μέρες μετά από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν και τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών της τραγωδίας των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, μίλησε εκ νέου στον ΑΝΤ1 για τα «εγκλήματα που συνεχίζουν να γίνονται».

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 η Μαρία Καρυστιανού: «Είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση και δεν ξέρω πώς μπορούμε πραγματικά, ποια αιτία να φανταστούμε και ποιο λόγο μπαίνοντας στο μυαλό των ανακριτών να στέλνουμε ένα χρόνο μετά, να ζητάμε βοήθεια και να στέλνουμε υλικό προς εξέταση στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με την ίδια υπάρχουν τρία εγκλήματα στην υπόθεση των Τεμπών. «Πρώτο έγκλημα είναι η αδιαφορία και η επικινδυνότητα με την οποία λειτουργούσε ο συρμός τόσα χρόνια. Το δεύτερο είναι φυσικά το έγκλημα το μπαζώματος και το τρίτο φυσικά είναι το πώς είναι δυνατόν τώρα που ξέρουμε ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα ασφαλείας σε λειτουργία να γίνονται δρομολόγια», υπογράμμισε η Μαρία Καρυστιανού.

Ποιος ευθύνεται για το μπάζωμα;

Υπενθυμίζεται πως απρόσμενες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα του «μπαζώματος» του σημείου όπου συνέβη του σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μετά την δήλωση στη Βουλή του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου, σύμφωνα με την οποία οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις βάσει του ειδικού σχεδίου των ανθρωπίνων απωλειών, ήρθε...πληρωμένη απάντηση από τον Συντονιστή της Πυροσβεστικής.

«Απαντήσεις απ' αυτούς λοιπόν», είπε ο κ. Τριαντόπουλος αναφορικά με απομάκρυνση των βαγονιών και σήμερα ο Συντονιστής της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας διεμήνυσε το αντίθετο!

Ο Ευάγγελος Φαλάρας μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου διέψευσε τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο λέγοντας: «Ουδέποτε ζήτησα να μπαζωθεί ο χώρος όπου σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Είμαι κατηγορηματικός ως προς σ’ αυτό και θλίβομαι για ότι ελέχθη. Δουλέψαμε 180 άνδρες της Πυροσβεστικής στο σημείο και κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δουλειά μας σε συγκεκριμένα πεδία. Ας μην μας εμπλέκουν σε άλλα ζητήματα».

Ο Ευάγγελος Φαλάρας, Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας μέχρι πριν από ένα μήνα (προήχθη πλέον σε Αντιστράτηγο και ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδας), διέψευσε ουσιαστικά τον υφυπουργό που εμφανίστηκε ως πλήρως αναρμόδιος, λέγοντας πως δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού, και ότι εκείνος δεν έδωσε τέτοια εντολή. «Οι αρμόδιοι το αποφάσισαν έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριαντόπουλος.

Η απάντηση Φαλάρα

«Προσωπικά ζήτησα δύο φορές, μία στις 2.30 και μία στις 4.30, να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη που ήταν χιλιάδες τόνοι και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ζητήθηκε να υπάρχουν κροκάλες και ψηφίδες προκειμένου να είναι σταθερό το έδαφος. Όταν σηκώθηκαν τα βαγόνια και εμείς ελέγξαμε ότι δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο σημείο, παραμείναμε εκεί μέχρι την Παρασκευή, οπότε κι αποχωρήσαμε. Επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους και είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό: Ουδέποτε ζήτησα εκχωμάτωση και μπάζωμα του χώρου. Είμασταν 180 άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος εκεί και δεν δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Θλίβομαι για ότι ελέχθη σήμερα στη Βουλή από τον κ. Τριαντόπουλο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε καλύτερο» ήταν η τοποθέτηση- απάντηση του κ. Φαλάρα στα λεγόμενα του υφυπουργού.

Επίσης σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αν θεωρεί πως γίνεται προσπάθεια να επιρριφθούν οι ευθύνες στην Πυροσβεστική προκειμένου να μην υπάρξει πολιτικό κόστος ο κ. Φαλάρας απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Ας μην μας εμπλέκουν ως Πυροσβεστική και σε άλλα ζητήματα».