Νέες αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου - Κραυγή αγωνίας από καταναλωτές και παραγωγούς

Αναστάτωση στην αγορά προκαλεί η άνοδος ρεκόρ στην τιμή του ελαιολάδου
Νέες αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου - Κραυγή αγωνίας από καταναλωτές και παραγωγούς
1'

Έκδηλη είναι η ανησυχία για τις αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου.

Η έλλειψη του «υγρού χρυσού» εκτοξεύει τις τιμές, αυξάνει την εγκληματικότητα και ωθεί τη βιομηχανία ελαιολάδου σε πρωτοφανή κρίση. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής έχουν «επηρεάσει σημαντικά» την παραγωγή στη νότια Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, σύμφωνα με το Κάιλ Χόλαντ, αναλυτή στον όμιλο έρευνας αγοράς Mintec.

Ο Μύρων Χιλετζάκης, αντιπρόεδρος ένωσης συνεταιρισμού Ηρακλείου μίλησε στην ΕΡΤ εκφράζοντας τους προβληματισμούς του.

Μείωση της παραγωγής

Οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή