ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούν μετεγκατάσταση των δικαστηρίων στη λ. Θηβών

Ζητούν μετεγκατάσταση των δικαστηρίων στη λ. Θηβών

Φορείς προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης τη μετεγκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιώς σε κτήριο της ΚΕΔ επί της Θηβών, στην Παλιά Κοκκινιά

Με το σημαντικό ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.133.080,68 ευρώ ετησίως, επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για τη στέγαση σε οκτώ διαφορετικά ενοικιαζόμενα κτίρια των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα ενώ υποδεικνύεται από φορείς του δικαστικού κόσμου το κτίριο των παλαιών καπνοθηκών «Κεράνη» επί της λεωφόρου Θηβών στην Παλιά Κοκκινιά, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο από την ΚΕΔ!

Ειδικότερα για :

1.- Τα Δικαστήρια Ανηλίκων Πειραιά, Το Αρχείο του Εφετείου Πειραιά και ένα μέρος του Αρχείου του Πρωτοδικείου Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 12.500,00 ευρώ.

2.- Το Πολιτικό και Ποινικό Αρχείο του Πρωτοδικείου Πειραιά και καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 4.078,26 ευρώ.

3.- Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 13.439,27 ευρώ.

4.- Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα, για το Διοικητικό Πρωτοδικείο 17.966,56 ευρώ και για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία 2.681,00 ευρώ μηνιαίως.

5.- Το Ειρηνοδικείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 10.102,87 ευρώ.

6.- Το Πταισματοδικείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 14.326,60 ευρώ.

7.- Το Υποθηκοφυλακείο Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα 13.328,83 ευρώ.

8.- Το Γραφείο του Κτηματολογίου Πειραιά καταβάλλεται μηνιαίο μίσθωμα περίπου 6.000,00 ευρώ.

Η μετεγκατάσταση των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά αποτελεί πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Ήδη, με έγγραφό του προς τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέλιος Μανουσάκης θεωρεί ότι το κτίριο «Κεράνης», το οποίο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), αποτελεί τη μοναδική και συμφέρουσα λύση για το πολύ σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων του Πειραιά.

Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σήμερα καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν στεγάζεται σ΄ αυτό, ενώ η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών όλων των Δικαστηρίων του Πειραιά θα επέφερε κέρδος στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος επιβαρύνεται με το σημαντικό ποσό των 94.423,39 ευρώ μηνιαίως για ενοίκια. Το συγκεκριμένο κτήριο προοριζόταν επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη για να στεγάσει τις υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και επί υπουργίας Μιχ. Λιάπη για να συγκεντρώσει τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.

Είναι πλήρως επιπλωμένο, καταλαμβάνει έκταση περίπου 50.000 τ. μ, με δύο ή τρία υπόγεια γκαράζ, καθώς και υπαίθριο γκαράζ πολλών θέσεων. Σημειωτέον ότι η «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε» έχει κάνει μελέτη από το 2010, τροποποίησης του ισογείου και του 1ου ορόφου για να δημιουργηθούν αίθουσες δικαστηρίων. Ο δε χρόνος εργασιών που θα απαιτηθεί για την όποια τροποποίηση δεν θα ξεπεράσει τους 6-8 μήνες.

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε κατά προτεραιότητα την πρότασή μας αυτή, η οποία ενδέχεται αφενός μεν να δώσει λύσεις σε καίρια προβλήματα αφετέρου δε να αναβαθμίσει τόσο την απονομή της Δικαιοσύνης όσο και την πόλη του Πειραιά, όπου 100 και πλέον χρόνια δεν έχει υπάρξει κανένα έργο υποδομής και ανάπτυξης».

Επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας στον Πειραιά

Στο μεταξύ, πολύωρη επίσκεψη στο Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες του Πειραιά (Πρωτοδικείο, Εφετείο, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο, Ειρηνοδικείο) πραγματοποίησαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης.

Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους προϊσταμένους των δικαστηρίων, με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις και κυρίως την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, στο οποίο εργάζονται και κυκλοφορούν περίπου 2.500 άτομα καθημερινώς.

Το υπάρχον και χρησιμοποιούμενο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά στερείται εξόδων κινδύνου, με συνέπεια όταν συμβεί κάποιο ατύχημα ή έκτακτο περιστατικό π.χ. πυρκαγιά, να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή, δικαστών, διαδίκων, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων και πολιτών. Εξάλλου το κτίριο αυτό είναι πλέον ακατάλληλο για Δικαστικό Μέγαρο λόγω έντονης έλλειψης χώρων, αιθουσών κ.λπ.

Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Ρουπακιώτη στο κτίριο των παλαιών καπνοθηκών «Κεράνη» επί της λεωφόρου Θηβών. Μόνιμη επιδίωξη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να παραχωρηθεί το κτίριο στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό, το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.