ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Σμπώκος: Επένδυσε μαύρο χρήμα 40 εκατ. Ευρώ και τα διπλασίασε

Γ. Σμπώκος: Επένδυσε μαύρο χρήμα 40 εκατ. Ευρώ και τα διπλασίασε

Έλαβε «μαύρο πολιτικό χρήμα» 40 εκατομμυρίων ευρώ και επενδύοντας το κατάλληλα κατάφερε να το διπλασιάσει!

Το... αξιοζήλευτο αυτό επιχειρηματικό μυαλό ανήκει στο άλλοτε «δεξί χέρι» του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όπως προκύπτει μέσα από το πολυσέλιδο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σμπώκου επί του οποίου καλείται να απολογηθεί στις 5 Οκτωβρίου ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή:

α) Από το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010 κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1.000.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού

β) Από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος του ποσού της παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Στο βαρύ αυτό κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και οι ιδιόχειρες σημειώσεις στο ημερολόγιο του Άκη Τσοχατζόπουλου, με τις οποίες φέρεται να απευθύνεται στον πρώην στενό συνεργάτη του λέγοντας του: «Γιάννη, δεν είσαι απατεώνας, δεν είσαι κλέφτης! Δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατήσεις! Πάνω από ένα χρόνο με κοροϊδεύεις!

Αν δεν με στηρίξεις τώρα με την άμεση έναρξη αποστολών επιστροφής, που ήταν προτεραιότητα μας εδώ και μήνες θα δείξεις εάν είσαι μαζί μου, όπως παλιά, στα 15 χρόνια κυβερνητικής συνεργασίας».

Πρωταγωνιστικό ρόλο όμως στο ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος αποδίδει στον Γιάννη Σμπώκο και ο Νίκος Ζήγρας, ξάδελφος του Άκη αφού όπως έχει υποστηρίξει «Μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών έκανε σε τσάντες πολύ συχνά και ο Ιωάννης Σμπώκος, ο οποίος είχε στενές επαφές με τον Καμπούρογλου και συντόνιζαν μαζί όλες τις δουλειές. Ο Ιωάννης Σμπώκος είναι το πρόσωπο, το οποίο δέχθηκε τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία επένδυσε ο πεθερός του, που έχει χρηματιστηριακή εταιρία».

Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ για Γκούντρουν και Αρετή

Σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούν αδικαιολόγητη περιουσία περιλαμβάνουν και τα πορίσματα του ΣΔΟΕ τόσο για την πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν Μολντενάουερ όσο και για την κόρη τους Αρετή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς της λογαριασμούς της Γκούντρουν δεν βρέθηκε καν τμήμα από τα 65 εκατ. δρχ από πώληση ακινήτου που φέρεται να είχε εξιμησίας με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Επιπλέον βρέθηκαν 43 τραπεζικές κινήσεις συνολικής αξίας 563.312 ευρώ από το 1997 μέχρι το 2009. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα από τις δηλώσεις του 2002 έως 2012 δηλώνει ποσά που προέρχονται από διατροφή που της καταβάλει ο σύζυγός της ενώ από το 1994 μέχρι το 2002 τα εισοδήματά της είναι πενιχρά.

«Παρουσιάζει ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά της έως και την χρήση του 2002. Ο έλεγχος τεκμαίρεται ότι αποτελούν μέρος των εισοδημάτων του συζύγου της πριν χωρίσουν. Από τη χρήση 2003 έως σήμερα δηλώνει εισοδήματα 243.000 ευρώ που προέρχονται από διατροφή συζύγου της. Το εισόδημα αυτό δικαιολογεί το ύψος των καταθέσεών της για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στο πόρισμα.

Καταθέτοντας στον ανακριτή ο προϊστάμενος της 19ου τμήματος του ΣΔΟΕ πάντως διευκρίνισε ότι τόσο η αγορά του ακινήτου επί της οδού Άγγελου Σικελιανού στο Παλαιό Ψυχικό το 1998 με αντικειμενική αξία 75.285.041 δρχ δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά της, όπως επίσης και η συνιδιοκτησία δυο αγροτεμαχίων που αγοράστηκαν στην Κινέζα Κόρφου Κορινθίας έναντι 3 εκατ. δρχ δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές της δηλώσεις.

Ως προς τις αγορές των δύο ακινήτων επί της οδού Κεφαλληνίας από την Αρετή Τσοχατζοπουλου αξίας 32.212.943 δρχ και 395.155 ευρώ αντίστοιχα , από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς της λογαριασμούς δεν προέκυψαν οι τραπεζικές αναλήψεις που η κατηγορουμένη ισχυρίστηκε ότι έκανε. Σχετικά με την αγορά του ακινήτου της Δεινοκράτους αντικειμενικής αξίας 627.942 ευρώ από τον επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση Αστέριο Οικονομίδη , η ίδια υποστηρίζει ότι κατέβαλε 440.000 ευρώ τοις μετρητοίς.

Η ανάληψη προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών της ωστόσο δεν προκύπτει κατάθεση σε λογαριασμό του Οικονομίδη. Τέλος ως προς το κτίριο επί της Ευριπίδου 10 στην Καλλιθέα, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ το εισόδημα που δήλωσε δεν καλύπτει τις διαδικασίες ανέγερσης.