ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχητική αύξηση της διαδικτυακής εξάρτησης των εφήβων

Ανησυχητική αύξηση της διαδικτυακής εξάρτησης των εφήβων

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της διαδικτυακής εξάρτησης των εφήβων, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ισλανδία, Ολλανδία και Ρουμανία), στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet.

Τα ποσοστά εξάρτησης παρουσιάζουν τάση ανόδου στα αγόρια, ενώ ρόλο παίζει η ηλικία (αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες) και το μορφωτικό επίπεδο των γονέων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης -της οποίας φορέας υλοποίησης στην Ελλάδα ήταν η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»- σε δείγμα 2.000 εφήβων από 15 έως 16 ετών, από κάθε χώρα, το 1,2% παρουσιάζει συμπεριφορές εξάρτησης (1,7% στην Ελλάδα) και 12,7% οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά (11% στην Ελλάδα).

Οι διαφορές μεταξύ των χωρών δεν είναι σημαντικές, ωστόσο μεγαλύτερα ποσοστά παρουσιάζονται σε Ρουμανία, Ελλάδα και Ισπανία, ενώ τα μικρότερα σε Ισλανδία, Ολλανδία και Γερμανία.

Οι έφηβοι που ασχολούνται με τον διαδικτυακό τζόγο έχουν τριπλάσια πιθανότητα εμφάνισης συμπεριφορών εξάρτησης και η τάση αφορά κυρίως τα αγόρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 10,6% ασχολούνται με τζόγο στον φυσικό κόσμο, ενώ το 5,9% ασχολείται με τον τζόγο στο Διαδίκτυο.

Η δεύτερη αιτία που ευθύνεται για τον εθισμό των εφήβων έχει να κάνει με τα κοινωνικά δίκτυα και, σύμφωνα με τη μελέτη, το 92% των εφήβων της μελέτης είναι μέλη σε κοινωνικά δίκτυα.

Το 39,4% κάνει χρήση των κοινωνικών δικτύων περισσότερο από δύο ώρες καθημερινά και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60,2% τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Το 25% των εφήβων που κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων περισσότερο από δύο ώρες ημερησίως, μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορά εξάρτησης, λένε οι ειδικοί, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για χρήση κάτω των δύο ωρών είναι μόνο 8%. Η τάση αυτή αφορά και τα δύο φύλα, με μικρή υπεροχή των κοριτσιών.

Διπλάσια πιθανότητα συμπεριφορών εξάρτησης παρουσιάζουν οι έφηβοι που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια και η τάση αφορά κυρίως αγόρια. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 61,8% του δείγματος παίζουν παιχνίδια, ενώ η ενασχόληση για περισσότερο από 2,6 ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με εμφάνιση συμπεριφορών εξάρτησης.

Η έρευνα κατέγραψε και τις «συμπεριφορές υψηλού κινδύνου». Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου διαδικτυακής αποπλάνησης ήταν η Ρουμανία, η Γερμανία και η Πολωνία, ενώ η Ελλάδα είχε το μικρότερο ποσοστό.

Επίσης, το 58,8% των εφήβων του δείγματος εκτέθηκε σε πορνογραφικό υλικό -με τα αγόρια να παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά-, ενώ το 21,9% έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό (53,5% από αυτούς ανέφεραν ότι αυτό τους έβλαψε) -με τα κορίτσια να παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Ρουμανία, ενώ τα μικρότερα ποσοστά παρουσιάζονται σε Ισλανδία και Ισπανία.