ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωταγωνιστής της Αντίστασης κατά της Χούντας

Ο πρωταγωνιστής της Αντίστασης κατά της Χούντας

Πανελλήνια θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του ήρωα του κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού αντιτορπιλικού, Νίκου Παππά.

Ο θρυλικός ναύαρχος άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή σε ηλικία 83 ετών, στο σπίτι του επιλέγοντας να δώσει εκεί την τελευταία του μάχη με το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Ο Νίκος Παππάς ήταν ένας από τους πρωτεργάτες στο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο εκδηλώθηκε τον Μάιο του 1973 και αποτέλεσε τη σημαντικότερη αντίσταση κατά της Χούντας ως τότε.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλλεί την Τρίτη στις 11 το πρωί από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύμη.

Ο άνθρωπος που έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία

Ο Νικόλαος Παππάς γεννήθηκε το 1930 στην Κύμη της Εύβοιας και σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ναυτιλίας και Κατευθύνσεως του Βρετανικού Ναυτικού και στη Σχολή Πολέμου και Αμύνης του ΝΑΤΟ Ρώμης.

Το 1963, υπηρέτησε ως υπασπιστής ΥΕΘΑ έως το 1965.

Το διάστημα 1971-1972, διετέλεσε διοικητής της Σχολής Υπαξιωματικών.

Στις 25 Μαΐου 1973, ως κυβερνήτης στο αντιτορπιλικό «Βέλος» και ενώ το κίνημα είχε ήδη προδοθεί, ο Νίκος Παππάς αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Εκεί αγκυροβόλησε περίπου 3,5 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Fiumicino.
Τρεις σημαιοφόροι αποβιβάστηκαν στην ακτή με τη βοήθεια φαλαινοθηρικού και κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Fiumicino. Από εκεί κάλεσαν όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ενημερώνοντας για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η πράξη προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο καπετάνιος, έξι αξιωματικοί και είκοσι πέντε υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Το κίνημα κατέφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα, ανανεώνοντας την αντίσταση και δημιουργώντας αίσθηση στο εξωτερικό κάνοντας την ανταρσία του Βέλους, πρωτοσέλιδο από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία.

Τότε ο Νίκος Παππάς συνελήφθη ως πρωταίτιος των γεγονότων. Το αντιτορπιλικό Βέλος λειτουργεί σήμερα ως ναυτικό μουσείο, αγκυροβολημένο στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στον Φαληρικό Κόλπο στην Αθήνα.

Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας, διετέλεσε διευθυντής Διοικήσεως Ναυστάθμου Σαλαμίνας για έναν χρόνο.

Το 1976, υπηρέτησε ως διευθυντής Πολεμικής Σχεδιάσεως ΓΕΝ και Ακόλουθος Αμύνης στην Μεγάλη Βρετανία έως το 1979.

Την περίοδο 1979-1980, ήταν διοικητής Ταχέων Σκαφών και από το 1980 έως το 1981, διοικητής αντιτορπιλλικών και Υπαρχηγός Ναυτικού.

Το 1981, ανέλαβε τη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης και το 1982, επιλέχτηκε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1986.

Συμμετείχε ως υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα (1989) και στην οικουμενική του Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990).

Ήταν παντρεμένος με την Χαρίκλεια Παπαναστασίου με την οποία απέκτησαν δύο γιους.

Θλίψη στον πολιτικό χώρο

Τη θλίψη του για τον θάνατο του ναυάρχου Νίκου Παππά εξέφρασε με συλλυπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Η Ελληνική Δημοκρατία χρωστά πολλά στον Ναύαρχο Νίκο Παππά, που πρωταγωνίστησε στην "ανταρσία του Βέλους", μια μοναδική στιγμή στον αντιδικτατορικό αγώνα», αναφέρει ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι «η νέα γενιά έχει να διδαχθεί και να εμπνευστεί παρακολουθώντας τη διαδρομή του».

Ο ναύαρχος Νίκος Παππάς «έγινε με την πρωταγωνιστική συμμετοχή του στο Κίνημα του Ναυτικού, σύμβολο των αγώνων για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την απώλειά του.

Τονίζει ακόμη ότι «άφησε απαράμιλλες παρακαταθήκες αγώνων και προσφοράς στην Πατρίδα μας, τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς, κέρδισε, επάξια, εξέχουσα θέση στις σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας, κέρδισε το θαυμασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων».

«Ο θάνατος του Νίκου Παππά δε σηματοδοτεί απώλεια. Σηματοδοτεί παρουσία και συνδέεται με τις πιο μεγάλες στιγμές των αγώνων για τη δημοκρατία και τότε και τώρα», τονίζει ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας:

«Τιμούμε τον γενναίο αντιστασιακό, τον εμπνευσμένο ηγέτη του Πολεμικού Ναυτικού, τον υπηρέτη και υπερασπιστή της αξιοπρέπειας και της ευθύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ υποκλίνεται με σεβασμό στη μνήμη ενός ανθρώπου, που στάθηκε όρθιος σε όλη του τη ζωή».

«Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την «ανταρσία του Βέλους». Αυτός και οι σύντροφοι του, έσωσαν την τιμή των Ενόπλων Δυνάμεων αγωνιζόμενοι για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας. Ο Νίκος Παππάς κράτησε ψηλά τη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού, τη σημαία της Δημοκρατίας, τη σημαία του Έθνους. Η Ιστορία έχει γράψει το κεφάλαιο που τον αφορούσε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή. Έφυγε απολαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και όλου του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή το θάνατο του Ναυάρχου, Νίκου Παππά.

Τη θλίψη για τον θάνατο του Νίκου Παππά και τα συλλυπητήριά στην οικογένειά του, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες:

«Έφυγε από κοντά μας ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, ο Ναύαρχος και κυβερνήτης του θρυλικού αντιτορπιλικού «Βέλος», ο πρωτεργάτης του κινήματος του Ναυτικού Νίκος Παππάς.

Ο Ναύαρχος Νίκος Παππάς αγωνίστηκε για την ανατροπή της Χούντας βάζοντας πάνω από όλα την πατρίδα και τους αγώνες για ιδεώδη, για την δημοκρατία και την ελευθερία.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουν την λύπη τους για τον θάνατο του Ναυάρχου Νίκου Παππά και απευθύνουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

«Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του Νίκου Παππά, κυβερνήτη του θρυλικού «Βέλους» και πρωτεργάτη του Κινήματος του Ναυτικού. Με την απόφασή του να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 1973 κατάφερε μεγάλο πλήγμα στη χούντα και έκανε πρώτο θέμα διεθνώς την ελληνική αντίσταση εναντίον της δικτατορίας. Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του».

Για «μία θαρραλέα μορφή της αντιδικτατορικής πάλης» έκανε στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του το ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Παναγιωτόπουλος: Δυσαναπλήρωτο το κενό του Ν. Παππά

«Εφυγε» ο Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του «Βέλους»