ΕΛΛΑΔΑ

«Ρουφήχτρα» δεδομένων στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

«Ρουφήχτρα» δεδομένων  στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

Ένα υπερσύγχρονο λογισμικό έρχεται να θωρακίσει τις αρχές για την περιφρούρηση της εθνικής Ασφάλειας και την τήρηση της δημόσιας Τάξης

Πριν από μερικές εβδομάδες το περιοδικό "Time" είχε δημοσιεύσει στο εξώφυλλο το ερώτημα τι πρέπει να επιλέξει η ελληνική κοινωνία, την εσωτερική ασφάλεια ή την ιδιωτικότητα. Το ίδιο δίλημμα αναμένεται να αντιμετωπίσει σε μερικούς μήνες και η ελληνική κοινωνία.

Ως τα τέλη Αυγούστου, η Ελληνική Αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας θα εγκαταστήσουν ένα υπερσύγχρονο σύστημα εντοπισμού και ανάλυσης δεδομένων για «στόχους» έναντι της δημόσιας ασφάλειας και τάξης. Οι αξιωματικοί κάνουν λόγο για τη «ρουφήχτρα», ένα λογισμικό υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπει στις Αρχές να έχουν πρόσβαση ακόμα και στις πιο ευαίσθητες συσκευές επικοινωνίας.

Η... «ρουφήχτρα» μοιάζει με ηλεκτρονικό υπολογιστή που αποσπά δεδομένα, από κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές, χωρίς ο χρήστης τους να αντιλαμβάνεται το παραμικρό. Μάλιστα, μπορεί να αναλύει και να επεξεργάζεται τα δεδομένα με τη χρήση κάποιων «λέξεων – κλειδιών» ώστε άμεσα οι Αρχές να εντοπίζουν ο, τιδήποτε κρίσιμο και χρήσιμο.

Μέσα σε λίγα λεπτά να απορροφά και να αποθηκεύει όλα τα δεδομένα ενός κινητού, όπως επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο ακόμα και κλήσεις σε άλλα κινητά και σταθερά τηλέφωνα.

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο σύστημα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε αυτός είναι σταθερός, είτε φορητός. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η «ρουφήχτρα» της ΕΛ.ΑΣ μπορεί να «κλέψει» όλα τα αποθηκευμένα στοιχεία του υπολογιστή, όπως και τις τελευταίες κινήσεις του χρήστη.

Δηλαδή τις ηλεκτρονικές επιστολές που έχει στείλει σε βάθος χρόνου μερικών ημερών, τις ιστοσελίδες που έχει επισκεφθεί τις ίδιες ημερομηνίες, αλλά και τις συνομιλίες που είναι δυνατών να είχε ο χρήστης σε διαδικτυακά δωμάτια επικοινωνίας.

Τι λένε οι ειδικοί

Το νέο όπλο τις ΕΛ.ΑΣ χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένα εύχρηστο και ιδιαίτερα λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί παντού από το χρήστη του και επί τόπου να απορροφήσει τα δεδομένα του ύποπτου. Αξιωματικός του Στρατού που βρίσκεται σε νευραλγική θέση ασφαλείας έκανε μάλιστα λόγο για «λογισμικό υπερόπλο» που μπορεί ανά πάσα στιγμή να λύσει τα χέρια των αρχών.

Χάρη στη χρήση των λέξεων – κλειδιών (που δεν θα είναι μόνο στην ελληνική γλώσσα) θα μπορούν να εντοπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά κάθε λογής ύποπτοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο προσώπων που μιλούσαν τουρκικά και βρίσκονταν σε καφετέρια της Αυλίδας απέναντι από τη Σχολή Πεζικού. Υποτίθεται ότι φωτογράφιζαν και το πρόσωπο που τους εντόπισε έδωσε χρήσιμα στοιχεία για τις φυσιογνωμίες και τις κινήσεις τους. Αν ωστόσο λειτουργούσε ήδη η «ρουφήχτρα» πολύ γρήγορα θα εντόπιζε χρήσιμα στοιχεία από το αρχείο επικοινωνιών σ' εκείνο το σημείο ή αποστολές αρχείων προς αποδέκτες που θα ανταποκρίνονταν στις «λέξεις – κλειδιά». «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ξέρουμε ποιοι είναι και τι μας γίνεται», εξήγησε η πηγή μας.

Τα χαρακτηριστικά

Η «ρουφήχτρα» είναι ένα μικρό βαλιτσάκι, σαν λάπτοπ μόλις 15 x 15 εκατοστά, με ιδιαίτερα απλή λειτουργία. Το μόνο που χρειάζεται είναι η εισαγωγή στη μνήμη του αριθμού του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ο ύποπτος που έχει τεθεί σε έννομη παρακολούθηση από τις Αρχές.

Από εκεί και έπειτα, ο χρήστης της «ρουφήχτρας» έχει στα χέρια του όλα τα δεδομένα που είχε αποθηκευμένα στο κινητό του ο ύποπτος και μάλιστα ο χειριστής του συστήματος απορρόφησης δεδομένων, έχει την δυνατότητα να αποθηκεύσει τα δεδομένα που έχει «υποκλέψει», σε ένα «στικάκι», ώστε ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Εκτός όλων αυτών, το θαυματουργό μικροσκοπικό βαλιτσάκι έχει τη δυνατότητα της μόνιμης σύνδεσης με το κινητό του υπόπτου, ώστε κάθε αλλαγή στα δεδομένα της συσκευής να γίνονται άμεσα γνωστά στο χειριστή της «ρουφήχτρας».

Βέβαια η «ρουφήχτρα» δεδομένων δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συνομιλίες μεταξύ των υπόπτων, αλλά και να εντοπίζει την περιοχή στην οποία κινείται ο χρήστης του κινητού που ενδιαφέρει τις Αρχές. Ένα κινητό ή ένα σύστημα γεωγραφικού προσανατολισμού (GPRS) μπορούν να δώσουν το στίγμα του «στόχου» χάρη στο σήμα που δίνουν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή στο δορυφόρο ακόμα κι θα είναι απενεργοποιημένα.

Όσον αφορά στις παρακολουθήσει συνομιλιών, η ΕΛ.ΑΣ έχει βρει εδώ και χρόνια τη λύση, η οποία εκ των αποτελεσμάτων κρίνεται ιδιαιτέρως αξιόπιστη.

Πρόκειται για τους δυο σούπερ κοριούς που διαθέτει τόσο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, όσο και η ΕΥΠ. Κατά συνέπεια το πρόβλημα παρακολούθησης συνομιλιών η ΕΛ.ΑΣ το έχει λύσει και μάλιστα σε βάθος 20ετιας, καθώς αυτά τα δυο συστήματα είναι αξιόπιστα και υπερσύγχρονα.

Πώς επελέγη

Το νέο μυστικό όπλο της ΕΛ.ΑΣ, εκτός από υπερσύγχρονο είναι και φθηνό, καθώς η αγορά του κόστισε μόλις 15.οοο ευρώ, όπως καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν.

Την κατασκευή και την προώθηση της «ρουφήχτρας» δεδομένων στη διεθνή αγορά, έχει αναλάβει Κονσόρτσιουμ Εταιρειών, με προεξέχουσα ισραηλινή εταιρεία, που θεωρείται κορυφαία στο είδος συστημάτων ασφαλείας και παρακολούθησης.

Η αγορά του συστήματος έγινε με έξοδα από τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καθώς το σύστημα κρίθηκε απαραίτητο και για την Εθνική Ασφάλεια της χώρας.

Παράλληλα η κατασκευάστρια εταιρεία, θα αναλάβει και την εκπαίδευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ, που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν στο αρχικό του στάδιο το νέο... «απορροφητήρα» της ΕΛ.ΑΣ και στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία και τη γνώση τους στα υπόλοιπα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, τα οποία θα κληθούν να λειτουργήσουν τη «ρουφήχτρα» δεδομένων.

Βέβαια το σύστημα θα λειτουργήσει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας, όσον αφορά στις υποκλοπές και όπως γίνεται και με τους δυο υπέρ κοριούς τις Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, οι Εισαγγελικές Αρχές της χώρας, θα είναι ενήμερες για τις κινήσεις των χρηστών του «απορροφητήρα», οι οποίοι βέβαια θα έχουν στα χέρια τους και την απαραίτητη εισαγγελική εντολή για τις παρακολουθήσεις που θα πραγματοποιούν.