ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημα Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Γέροντας Πορφύριος

Επίσημα Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Γέροντας Πορφύριος

Άγιος και επίσημα είναι πλέον ο Γέροντας Πορφύριος, μία από τις πιο φωτισμένες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προχώρησε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της στην Αγιοκατάταξη του Γέροντα Πορφύριου τον Καυσοκαλυβίτη, η μνήμη του οποίου θα τιμάται πιθανότατα στις 2 Δεκεμβρίου (ημέρα της κοιμήσης του).

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε και η Αγιοκατάταξη του Όσιου Μελέτιου του εν Ρόδω.

Η φήμη του Γέροντα Πορφύριου στο ορθόδοξο ποίμνιο είναι μεγάλη, λόγω της προσωπικότητάς του αλλά και του πλήθους των μαρτυριών για τα χαρίσματα που διέθετε.

porfyrios

Ο Γέροντας Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και από πολύ νωρίς έδειξε έφεση προς το μοναχισμό.

Σε ηλικία 13 χρόνων και έχοντας τελειώσει μόνο την Β' Δημοτικού, μετέβη στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά «Καυσοκαλύβια» του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια, ως υποτακτικός σε δύο γέροντες μοναχούς, λαμβάνοντας το όνομα Νικήτας. Κατόπιν, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Σε ηλικία 20 ετών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος αναγνωρίζοντας σε αυτόν πνευματικά χαρίσματα, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς του και το όνομα με το οποίο έμελλε να γίνει γνωστός. Τα επόμενα χρόνια, επειδή το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών έγινε γυναικείο, ο πατήρ Πορφύριος εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, επίσης στην Εύβοια.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, μετέβη στην Αθήνα, όπου διορίστηκε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών, δίπλα στην Ομόνοια.

Το 1973 έλαβε τη σύνταξή του από τη θέση του εφημερίου του Αγίου Γερασίμου, για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλίσσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Απέκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στον τόπο διαμονής του.

Το Νοέμβριο του 1991 μετέβη στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ρoή Ειδήσεων