ΕΛΛΑΔΑ

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση Κόκκα για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση Κόκκα για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Εκδικάστηκε χθες στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπόθεση της αντισυνταγματικής κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ, μετά από εκδίκαση της αίτησης Ακύρωσης του δικηγόρου της ΕΡΤ Α.Ε. Γιώργου Κόκκα, που εκπροσώπησε και το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: «Για τον ίδιο και την ακύρωση της απόλυσης των εργαζομένων της ΕΡΤ Α.Ε. συμπαραστάθηκαν οι δικηγόροι Γιάννης Μυταλούλης και Ιωάννης Φιλιώτης. Χαρακτηριστική ήταν η πρωτοφανής επί μιάμιση ώρα καθυστέρηση έναρξης της διαδικασίας, ενδεχόμενα εξαιτίας της αίτησης εξαίρεσης και της αγωγής κακοδικίας που υποβλήθηκε από το δικηγόρο Γιώργο Κόκκα με αφορμή την κατʼ αυτόν μεροληπτική στάση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτ. Ρίζου κατά της ΕΡΤ Α.Ε.. Τελικά ο ίδιος αυτοεξαιρέθηκε και με προεδρεύοντα τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ν. Σακελλαρίου δικάστηκε με άνεση χρόνου η υπόθεση μετά από δύο αναβολές.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο δικηγόρος Γιώργος Κόκκας στην αγόρευσή του τόνισε τον κίνδυνο δημιουργίας προηγούμενου όχι μόνο για την ΕΡΤ, αν απορριφθεί η αίτηση ακυρώσεως, αλλά για τη συνεχή δυνατότητα δημιουργίας από την εκτελεστική εξουσία νομοθετημάτων χωρίς να κυρώνονται από τη Βουλή των Ελλήνων. Στην προκείμενη υπόθεση καυτηριάστηκε το γεγονός ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία βασίστηκαν η κατάργηση της ΕΡΤ, οι προσλήψεις στη δημόσια τηλεόραση, ο ορισμός του ειδικού διαχειριστή κλπ, ούτε είχε την έγκριση του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου και συνεπώς δεν είχε τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής και του Λαού ούτε κυρώθηκε ποτέ από τη Βουλή όπως έπρεπε.

Ο δικηγόρος Γιάννης Μυταλούλης υποστήριξε ότι δεν προκύπτει ότι η ΕΡΤ επιβάρυνε σε οτιδήποτε τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού είχε δικά της έσοδα και το ανταποδοτικό τέλος και τόνισε ότι μόνο το Δικαστικό Σώμα μπορεί να περιορίσει την παρά φύσιν νομοθέτηση από την Κυβέρνηση, η οποία ανοίγει την κερκόπορτα της κατάλυσης του Πολιτεύματος.

Οι δικηγόροι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό περιορίστηκαν στα κλασικά επιχειρήματα για την κατάσταση της ΕΡΤ Α.Ε. και αμφισβήτησαν τη δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων αλλά ούτε και του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας να ζητούν δικαστική κρίση για ανάλογα ζητήματα, ενώ παραδέχτηκαν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που κατάργησε την ΕΡΤ δεν μπόρεσε να προσδιορίσει το ύψος της δαπάνης εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού εν όψει της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα».

Διαβάστε επίσης:

Οριστικό λουκέτο στην ΕΡΤ από το ΣτΕ