ΕΛΛΑΔΑ

Ηπειρώτες Αμερικής: Γιόρτασαν την επέτειο Αυτονομίας της Β. Ηπείρου!

Ηπειρώτες Αμερικής: Γιόρτασαν την επέτειο Αυτονομίας της Β. Ηπείρου!

Τετρακόσιοι περίπου Βορειοηπειρώτες και Ηπειρώτες το βράδυ του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πέτρος Γ. Πατρίδης» της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και γιόρτασαν με μοναδικό τρόπο την 100ή επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν προγραμματιστεί την παραμονή και ανήμερα της 100ής επετείου (16η και 17η Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της χιονοθύελλας που έπληξε τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης. Αν και σε παρόμοιες περιστάσεις η συμμετοχή είναι περιορισμένη, εν τούτοις οι εκδηλώσεις των Βορειοηπειρωτών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Στέφθηκαν με επιτυχία και εξέπεμψαν μηνύματα αγωνιστικότητας και συμπαράστασης στον αγώνα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου για τη διασφάλιση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων, καθώς επίσης και για την οικονομική ανάπτυξη του χώρου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με την επίσημη γιορτή και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, το πρωί με τη Δοξολογία και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ηρώων και των πεσόντων του αγώνα για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και των αποθανόντων μελών και στελεχών του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και του Γυναικείου Τμήματος «Θυγατέρες της Ηπείρου».

Παρεβρέθησαν ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Νίκος Γκατζογιάννης, ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Μενέλαος Τζέλιος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις» Γιώργος Λώλης, η πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος «Σουλιώτισσες» Ελένη Λώλη, πρώην πρόεδροι και στελέχη των Ηπειρωτικών Σωματείων και εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Σταύρος Ζιώγκας, τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης και για το γεγονός ότι «οι εκδηλώσεις της Νέας Υόρκης ήταν από τις πιο μαζικές που διοργανώθηκαν, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ελλάδα».

«Είναι συγκινητική και άκρως ενθαρρυντική η αθρόα προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωσή μας. Οι συμπατριώτες μας όχι μόνο δεν ξεχνούν, αλλά τιμούν με μοναδικό τρόπο τους αγώνες των Βορειοηπειρωτών για την Αυτονομία και την ελευθερία. Παράλληλα, εκπέμπουν μηνύματα αγωνιστικότητας, αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον μαρτυρικό και πολύπαθο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Λιλή Ζαφείρη.

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, Χρυσόστομος Δήμου, τόσο κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, όσο και στο μήνυμά του που καταχωρήθηκε στο λεύκωμα, ανέφερε ότι «το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό ηθικά και νομικά. Ηδη μετά την κατάρρευση του χοτζικού καθεστώτος οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου εγκαταλείπουν ομαδικά τις πατρογονικές τους εστίες για να ζήσουν καλύτερα οι ίδιοι και τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να 'αδειάζει' στην κυριολεξία ο τόπος με ανυπολόγιστες συνέπειες. Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε με τον τρόπο μας στην προώθηση ζωτικών ζητημάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».

Η Ειρήνη Τσούκα, η οποία ήταν και κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914 και εστίασε την προσοχή της στους ήρωες, στους πεσόντες και στους μάρτυρες του αγώνα για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου.

Πηγή: aftonomi.gr

Διαβάστε επίσης:

Τον διχασμό των Ελλήνων ήθελαν οι Ναζιστές το 1943 στην Ήπειρο