ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση εισακτέων έως και 35% ζητούν ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μείωση εισακτέων έως και 35% ζητούν ΑΕΙ-ΤΕΙ

Μεγάλη θα είναι όπως όλα δείχνουν η μείωση των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε σχέση με την περσινή περίοδο, αφού τα ίδια τα ιδρύματα εκφράζουν το αίτημα.

Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ζητούν μείωση, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το και 35%, καθώς υποστηρίζουν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά, τον αριθμό τωνφοιτητών που στέλνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών.

Πρυτάνεις και πρόεδροι ΑΕΙ-ΤΕΙ, επισημαίνουν ότι τα ιδρύματα δεν απορροφούν μόνο τον αρχικό αριθμό εισακτέων που ανακοινώνεται από το υπουργείο Παιδείας, καθώς στη συνέχεια δέχονται έναν πρόσθετο αριθμό φοιτητών από μεταγραφές, αλλά και υποψήφιους με σοβαρές ασθένειες, που μπορεί να φτάσει και το 20-30% επί τον αρχικό αριθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το φετινό ακαδημαϊκό έτος εισήχθησαν 1.405 φοιτητές. Η διοίκηση του ιδρύματος στην πρότασή του για το νέο ακαδημαϊκό έτος ζητά να απορροφηθούν 910πρωτοετείς φοιτητές, με τη μείωση συγκριτικά με πέρυσι να φτάνει το 35%.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα και σχολή ΑΕΙ-ΤΕΙ για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, πρόθεση του υπουργείου είναι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων να παραμείνει ίδιος ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανακατανομή των θέσεων σε αρκετά τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς όρους οι μετεγγραφές για πολύτεκνους