ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα

Τα νέα κριτήρια για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος άνοιξαν την πόρτα μικρής… ανάσας σε χιλιάδες ακόμα ελληνικά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένο ότι στο εξής για τη χορήγηση του μερίσματος θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2013, όπως θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, περίπου 320.000 πολίτες πληρούν τις προϋποθέσεις,

Υπενθυμίζεται, ότι πέραν της αξιοποίησης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του αποφασίστηκαν μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα έχουν κάποια ελπίδα να πάρουν την ενίσχυση ορισμένοι από όσους έμειναν άνεργοι πέρυσι και εφόσον δεν φιλοξενούνται (περίπου 40 χιλιάδες άτομα ), αλλά και όσοι δεν κάλυπταν τα κριτήρια το 2012, αλλά τα καλύπτουν το 2013 (λόγω μείωσης εισοδήματος). Παράλληλα αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Το εισοδηματικό όριο διευρύνεται από 6.000 ευρώ στις 7.050 ευρώ για τον άγαμο, με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, ενώ όσες αιτήσεις έχουν απορριφθεί έως τώρα, θα επανεξεταστούν. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου.

Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά, το συνολικό όριο εισοδήματος (με έτος αναφοράς το 2013) διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ από 10.000 ευρώ. Για τη χορήγηση του βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία πρέπει να είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 125.000 ευρώ, αν οι δικαιούχοι είναι άγαμοι χωρίς παιδιά, ή μέχρι 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι. Το ποσό του βοηθήματος ανέρχεται σε 500 ευρώ και προσαυξάνεται ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών, φθάνοντας τα 666,7 ευρώ για ζευγάρι χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, τα 750 ευρώ για ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, τα 833,30 ευρώ για ζευγάρι με 2 εξαρτώμενα τέκνα, κ.ο.κ.
Δηλαδή το βασικό ποσό του βοηθήματος των 500 ευρώ προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Παραμένουν δε οι συντελεστές προσαύξησης κατά 1/3 για τη σύζυγο (το εισοδηματικό όριο για τους έγγαμους διαμορφώνεται στις 9.400 ευρώ) και κατά 1/6 για κάθε παιδί (για τετραμελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 11.750 ευρώ).

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται αναλυτικά ποιο είναι το ποσό του επιδόματος που αναλογεί στους δικαιούχους ανά περίπτωση με βάση το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και την αντικειμενική αξία από την ακίνητη περιουσία.

dsafd

Διαβάστε ακόμα:

Νέα καταβολή «κοινωνικού μερίσματος» σε 120.689 δικαιούχους