ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Την Πέμπτη η ανακοίνωση - Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Βάσεις 2014: Την Πέμπτη η ανακοίνωση - Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Την Πέμπτη αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγείς σε τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ δίνιντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν με τον κωδικό τους και τα αρχικά του επώνυμου να δουν σε ποια σχολή ΑΕΙ/ΤΕΙ πέρασαν μπαίνοντας στην ειδική σελίδα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι βάσεις για το 2014 αναμένεται να κινηθούν ανοδικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Οι δημοφιλείς σχολές αναμένεται να κινηθούν ανοδικά ενώ ιδιαίτερη αύξηση αναμένεται να έχουν και ιδρύματα της περιφέρειας, λόγω της απελευθέρωσης των μετεγγραφών αλλά και της αύξησης των αριστούχων.

Η αύξηση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις φυσικομαθηματικές σχολές ενώ αντιστοίχη αύξηση θα υπάρξει και στις περιζήτητες ιατρικές σχολές του 3ου επιστημονικό πεδίου.

Μικτή καταγράφεται η εικόνα για την κίνηση των βάσεων στο 4ο επιστημονικό πεδίο και για τις πολυτεχνικές σχολές όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση.
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των βάσεων για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου με τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών να παρουσιάζουν αύξηση και τις βάσεις των σχολών χαμηλής ζήτησης να υποχωρούν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Ημερησία:

1ο επιστημονικό πεδίο

Για το 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου και σημαντική πτώση στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες. Η βάση στη Νομική Αθήνας, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 18.650 μόρια (+79 μόρια σε σχέση με πέρυσι), ενώ η βάση στην τελευταία Νομική της Κομοτηνής στα 18.110 μόρια (+110 μόρια). Για το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας, η βάση αναμένεται να ανέβει κατά 170 μόρια, ενώ για το τμήμα Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι οριακή (+44 μόρια με βάση στα 17.350 μόρια).

2ο επιστημονικό πεδίο

Για το 2ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μεγάλη άνοδος (700-800 μόρια) για τα περιζήτητα φυσικομαθηματικά τμήματα, καθώς και για τα τμήματα Βιολογίας, Χημείας και Πληροφορικής. Αντίθετα, πτώση θα σημειώσουν οι βάσεις για τις χαμηλόβαθμες σχολές. Ενδεικτικά, η βάση στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18.100 μόρια (έναντι 17.392 πέρυσι), ενώ στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών στα 16.081 μόρια (έναντι 15.331 πέρυσι). Ωστόσο στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο αναμένεται να σημειωθεί μικρή πτώση περί των 100 μορίων. Στο τελευταίο πανεπιστημιακό τμήμα του πεδίου, στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, η πτώση εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 880 μόρια και η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 6.704 μόρια έναντι 7.584 μόρια πέρυσι.

3ο επιστημονικό πεδίο

Αναμένεται σημαντική άνοδος, από περίπου 350 έως 600 μόρια, σχεδόν σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές και πτώση έως 600 μόρια στα τμήματα ΤΕΙ. Για παράδειγμα, στις Ιατρικές Σχολές η άνοδος των βάσεων αναμένεται να κυμανθεί από 344 μόρια στην Αθήνα έως 590 μόρια στην Αλεξανδρούπολη (με βάση 18.680 μόρια έναντι 18.090 πέρυσι) και τη Λάρισα (με βάση 18.840 μόρια έναντι 18.250 πέρυσι). Στα ΤΕΙ αναμένεται να σημειωθεί πτώση από 100 μόρια στο τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (με βάση 14.335 μόρια έναντι 14.435 πέρυσι) στο Αίγιο έως και 600 μόρια στο τμήμα της Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας (με βάση 11.364 μόρια έναντι 11.964 μόρια πέρυσι).

4ο επιστημονικό πεδίο

Στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου αναμένεται να σημειωθεί άνοδος των βάσεων κατά 700- 800 μόρια, ενώ αντίθετα στα περισσότερα τμήματα ΤΕΙ εκτιμάται ότι θα υπάρξει πτώση έως και 1.000 μόρια. Ενδεικτικά, η βάση στο κορυφαίο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 19.220 μόρια έναντι 18.471 μόρια πέρυσι, ενώ στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στα 19.080 μόρια έναντι 18.176 μόρια πέρυσι.
Πτώση αναμένεται να σημειωθεί σε πολυτεχνικές σχολές που απαιτούν περί τα 12.000 για την εισαγωγή.

5ο επιστημονικό πεδίο

Μικρή άνοδος, περίπου 200 -300 μορίων, των βάσεων αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά σημαντική πτώση σε όλες τις υπόλοιπες. Ενδεικτικά, η βάση στο περιζήτητο τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη η βάση εκτιμάται ότι θα ανέβει κατά 297 μόρια και θα διαμορφωθεί στα 17.250 έναντι 16.953 πέρυσι.

Για τις μετεγγραφές, εκκρεμεί ακόμη η υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα καθορίζεται ο τόπος των σπουδών των επιτυχόντων, των οποίων η οικογενειακή εστία είναι σε άλλη πόλη και ο αδελφός σπουδάζει σε τρίτη πόλη.

Μετεγγραφές

Α. Οι διαδικασίες που θα τηρήσουν οι φοιτητές , όπως και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την μετεγγραφή του θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων .

Β. Το υπουργείο Παιδείας θα ορίσει στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις ημερομηνίες ελέγχου , ενώ υπάρξει προς τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μην χάσουν οι φοιτητές το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.

Τα δικαιολογητικά των μετεγγραφών

Πέρσι οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών έγιναν από 11 μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου. Κάτι ανάλογο θα γίνει και φέτος.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι πρωτοτείς στο τμήμα που πέτυχαν είναι τα εξής:

  • Αίτηση για εγγραφή.
  • Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
  • Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Τέσσερις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ - ΟΜΑ_Α Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (ΔΕΝ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΤΕ Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ).

Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις βάσεις ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης:

Βάσεις 2014: Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων

Βάσεις 2014: Στα ύψη οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές

Βάσεις 2014: Ανατροπές στις βάσεις – Πότε ανακοινώνονται