ΕΛΛΑΔΑ

Η συγκλονιστική περιγραφή της Σούζαν Σάραντον για τα όσα έζησε στη Λέσβο (video+photos)

Η συγκλονιστική περιγραφή της Σούζαν Σάραντον για τα όσα έζησε στη Λέσβο (video+photos)

Την εμπειρία της από το ταξίδι της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο όπου βρέθηκε για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που καθημερινά καταφθάνουν στο νησί ρισκάροντας τις ζωές τους, περιέγραψε η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Σούζαν Σάραντον.

«Ταξίδεψα στη Λέσβο για να ακούσω τις ιστορίες των προσφύγων και να μάθω», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια αποφάσισε να γράψει τα όσα έζησε στη Λέσβο και έστειλε το δικό της μήνυμα της στην αμερικανική ιστοσελίδα «Huffingtonpost», σε ένα άρθρο που φέρει τον τίτλο «Η Σούζαν Σάραντον υποδέχεται πρόσφυγες στην Ελλάδα».

«Σήμερα στη Λέσβο βγήκε ο ήλιος και οι άνεμοι εξασθένησαν. Είναι μια καλή μέρα για να φτάσουν οι βάρκες στο νησί. Μια ομάδα με Ισπανούς εθελοντές πάνω σε τζετ σκι οδηγούν τις φουσκωτές βάρκες προς την ακτή και μακριά από τα βράχια», γράφει η ηθοποιός.

Όπως σημειώνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες περιμένουν στην ακτή κουβέρτες, ιατρική βοήθεια, κάλτσες, στεγνά ρούχα, ζεστό τσάι και χυμοί.

«Καθώς βγαίνουν από τη βάρκα, μου δίνουν στα χέρια ένα μικρό κοριτσάκι που κατάφερε να μείνει στεγνό σε όλο το σώμα τους εκτός από τα πόδια», γράφει και στη συνέχεια μιλά για την συγκινητική επαφή που είχε με το παιδί, την μικρή Σεμιχάν.

«Στην αρχή ήταν φοβισμένη αλλά η δίψα της την έκανε να ξεπεράσει τον φόβο της, ενώ "στράγγιζε" τον χυμό. Έβγαλα τα βρεγμένα της παπούτσια και της έβαλα καινούριες κάλτσες. Έμαθα πως το όνομά της ήταν Σεμιχάν. Είναι Ιρανή και είναι πέντε ετών», προσθέτει.

«Η μητέρα της ήρθε δίπλα, ντροπαλή και συγκλονισμένη. Έχει επίσης δύο γιους και έναν σύζυγο μαζί της. Την βλέπω ότι προσπαθεί να συγκρατηθεί και να μείνει όρθια. Όταν κάποια στιγμή είχα οπτική επαφή, άγγιξα τον ώμο της και της είπε σε μια γλώσσα που εκείνη δεν καταλάβαινε πως είμαι χαρούμενη που τα κατάφερε με ασφάλεια. Με αυτό το μικρό δείγμα καλοσύνης εκείνη άρχισε να "έσπασε" και άρχισε να δακρύζει. Την πήρα στα χέρια μου και άρχισα και εγώ να κλαίω επειδή και εγώ έχω δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Δεν μπορώ να φανταστώ σε τι κατάσταση απόγνωσης την έκανε να μπει σε αυτή την βάρκα», γράφει η ηθοποιός και διερωτάται: «Ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες. Από πού είναι; Τι τους οδήγησε εδώ; Πού θα πάνε; Ήρθα για να ακούσω τις ιστορίες τους και να μάθω».

Στη συνέχεια γράφει για τις ελπίδες που έχει. Όπως σημειώνει, θέλει να μπορέσει να τους δώσει «φωνή» για να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει, να καταλάβει ότι «εκείνοι οι άνθρωποι» είναι απλά σαν κι εμάς και πως θέλουν απλά να κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά τους και να μπορούν να έχουν ένα μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Σούζαν Σάραντον θα μείνει στη Λέσβο συνεχίζοντας να επιχειρεί μαζί με εθελοντές και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υποδοχή και περίθαλψη μεταναστών και προσφύγων.

Σχετικές ειδήσεις