ΕΛΛΑΔΑ

Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα - Πρόσφυγες παντού

Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα - Πρόσφυγες παντού

Την ώρα πουοι πολιτικοί αρχηγοί συσκέπτονται στο Προεδρικό Μέγαρο, επιχειρώντας να βρουν μια κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, η χώρα συνεχίζει να «βουλιάζει» από πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη και αναγκάζονται να επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες και χάρη στη βοήθεια εθελοντών και απλών ανθρώπων.

Σήμερα, στην Ελλάδα βρίσκονται 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος πρόσθεσε ότι στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό 90%), οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες.

Η τραγωδία της Ειδομένης

2482245
2482256
prosfiges2

Με το «μαρτύριο της σταγόνας» μοιάζει η διαδικασία διέλευσης προσφύγων στα Σκόπια καθώς το τελευταίο 24ωρο μόλις 320 άνθρωποι διέσχισαν την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων.

Το πρωί της Παρασκευής, η ουδέτερη ζώνη είναι κλειστή.

Από χθες το βράδυ, «αντίπαλος» των περίπου 12.000 προσφύγων που βρίσκονται πλέον στην Ειδομένη, είναι και ο καιρός.

Μετά από την καταρρακτώδη βροχή που έριξε, οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες προσπαθούν μέσα στη λάσπη, να στεγνώσουν τα λιγοστά τους υπάρχοντα ενώ και οι ίδιοι είναι βρεγμένοι, κινδυνεύοντας να αρρωστήσουν.

Περίπου 1.600 από αυτούς οι οποίοι δεν έχουν σκηνές, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στις λάσπες και πλήρως εκτεθειμένοι στο κρύο.

Χιλιάδες ψυχές εγκλωβισμένες και στην Αττική

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και για τους περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην πλατεία Βικτωρίας, οι οποίοι αναζητούσαν καταφύγιο σε εισόδους πολυκατοικιών και κάτω από τέντες προκειμένου να προστατευτούν από τη βροχή.

Πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων

«Ο Δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να διαθέσει και δεύτερο χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων, υπό την προϋπόθεση ότι θα τερματισθεί το "αίσχος" στην πλατεία Βικτωρίας», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον Σκάι.

Ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας είναι μη ανεκτή, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους πρόσφυγες, σημείωσε ότι για τα ζητήματα ασφάλειας έχει στενή συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει από τους πολίτες να προσφέρουν βοήθεια μόνο μέσω των οργανωμένων δομών του δήμου ή των εθελοντικών οργανώσεων.

Υπογράμμισε, ότι ο δήμος Αθηναίων, παραχώρησε από τον περασμένο Αύγουστο χώρο όπου φιλοξενούνται, σε άψογες συνθήκες, 700 άτομα στον Ελαιώνα, ενώ μόλις προχθές ξεκίνησαν από την Πολιτεία οι εργασίες για την επέκταση της δομής κατά 500 άτομα, αν και ο δήμος έχει διαθέσει την έκταση πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο δήμαρχος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να διατεθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων και τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο να συζητείται από τη στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κατασκηνώσεις παντού στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, στον Πειραιά, δεν σταματούν να φτάνουν πλοία με επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το πρωί της Παρασκευής (04/03), κατέπλευσε στο λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» μεταφέροντας 592 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Είχε παραλάβει 270 άτομα από Χίο και 322 από Μυτιλήνη. Επίσης, αναμένεται να φτάσει και του επιβατηγό οχηματαγωγό "Blue star 2" που μεταφέρει 17 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω και 40 από τη Λέρο.

Στο λιμάνι, ξεπερνούν τις 2.500, οι άνθρωποι που διαμένουν στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία τους.

Μάλιστα πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2 λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς.

Στην πύλη Ε2 από σήμερα αναμένεται να εγκατασταθούν δύο μετακινούμενα προκάτ σπίτια προκειμένου να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μεταναστών και των προσφύγων που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά και την εποπτεία του οποίου θα έχει πιθανότατα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει διαθέσει με δικά του έξοδα εθελοντές γιατρούς επι 24ωρου βάσεως.

Κινητές ιατρικές μονάδες βρίσκονται ήδη από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τους «Γιατρούς του Κόσμου» που παρέχουν και αυτές ιατρική φροντίδα. Σύμφωνα με μέλος εθελοντικής οργάνωσης τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά που έχουν υποστεί ιώσεις της εποχής και είναι ταλαιπωρημένα.

Η κατάσταση στα νησιά

Περίπου 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες περισσότεροι από χθες βρίσκονται σήμερα το πρωί στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που είναι πιστοποιημένοι και περιμένουν να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα φτάνει τα 6.238 άτομα.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, σήμερα στις 9 το πρωί ανερχόταν στους 4.067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127.

Το βράδυ της Τετάρτης στη Μυτιλήνη εκτυλίχθηκε μια ακόμα τραγωδία, μ' ένα βρέφος, μόλις ενός έτους να αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της πόλης, υποκύπτοντας στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες. Ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Ωστόσο, στο Κιλκίς, αίτημα για να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση καθώς η συγκέντρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο νομό Κιλκίς αυξάνεται και είναι απαραίτητη η αποσυμφόρηση της περιοχής.

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Την Κυριακή (06/03) το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συγκεντρώνει είδη άμεσης ανάγκης για πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.

Η διαδικασία της συγκέντρωσης των ειδών, θα αρχίσει στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα.

Συγκεκριμένα, οι ανάγκες είναι για τα εξής:

Sleeping bags, αδιάβροχα ενηλίκων και παιδικά, κάλτσες, εσώρουχα, μάρσιπους για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά, θερμικές κουβέρτες επιβίωσης, σακούλες απορριμμάτων, καθαριστικά, πλαστικά πιάτα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, αλουμινένια σκεύη φαγητού, χαρτοπετσέτες, γραφική ύλη, μπαλόνια, εβαπορέ γάλα και γάλα σε σκόνη, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης, βρεφικές και νηπιακές τροφές, τσάι, χυμούς, κρουασάν, σταφίδες, μπισκότα, σπαγγέτι, κριθαράκι, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, ξυραφάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, μπιμπερό, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά χεριών, γλωσσοπίεστρα, σύριγγες, αυτοκόλλητα ράματα, γάζες, δερματικές κρέμες και αντιμηκυσιακές και φάρμακα (παιδικά παυσίπονα - αντιπυρετικά σιρόπια, κολλύρια, αποσυμφορητικά, αντιδιαρροϊκά σιρόπια, χάπια γαστροπροστασίας, σπασμολυτικά ενηλίκων, αντιεμετικά, ταμπλέτες ουρολοιμώξεων, αντιφλεγμονώδη, καραμέλες για το λαιμό, κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων και βρεφών, κρέμες αναλγητικές αντιφλεγμονώδεις, βιταμίνες, εισπνεόμενα, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα, αντιβιοτικά για παιδιά και ενήλικες, αλοιφή για αιμορροϊδες, κορτιζονούχα εισπνεόμενα, Soldesanil και αλοιφές συγκάματος).

Ζητείται τα είδη που θα δοθούν να είναι ταξινομημένα σε τέσσερις κατηγορίες (ρουχισμός και εφόδια, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα) για να διευκολυνθεί το έργο των εθελοντών που θα τα συλλέξουν και θα τα μεταφέρουν.

Παράλληλα, έκκληση σε όσους και όσες επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες να τα προσκομίζουν στους οικείους δήμους τους ή στο στρατιωτικό πρατήριο του Γ΄ Σώματος Στρατού απευθύνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής.

Εν τω μεταξύ, κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης των σημείων διαμονής προσφύγων, δημιουργήθηκε στο Φάληρο, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Όπως αναφέρει σχετικής ανακοίνωση της περιφέρειας, πρόκειται για το πρώτο στο είδος του Κέντρο που θα παρέχει υπηρεσίες τύπου logistics, για όλη τη χωρική αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής και ίσως αργότερα όλης της χώρας. Διαθέτει άρτιο εξοπλισμό, λειτουργική οργάνωση και άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας καθώς είναι απόλυτα σαφείς οι όροι συνεργασίας των δύο πλευρών που συνυπέγραψαν το μεσημέρι οι επικεφαλής τους, Ρένα Δούρου και Αντώνης Παπαδεράκης.

Κοινή επιδίωξη των δύο φορέων είναι η συντονισμένη συγκέντρωση, η ασφαλής αποθήκευση, η σωστή καταγραφή και ο έγκαιρος εφοδιασμός των σημείων όπου παραμένουν πρόσφυγες για το διάστημα που τα δύο μέρη συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη.

Το Κέντρο θα δημιουργηθεί άμεσα στον Ολυμπιακό Πόλο και βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο, στο χώρο που είναι γνωστός ως «Εσπλανάδα», εσωτερικής επιφάνειας περίπου 1.800 τ.μ. και δύο επιπέδων.

Χθες, η κυβέρνηση προχώρησε στην δημιουργία συντονιστικού κέντρου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με την συμμετοχή εκπροσώπων έξι υπουργείων.

Πολιτικός συντονιστής ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εξήγησε ότι μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, αυτή την στιγμή ενεργοποιείται η δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, με την δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας σε συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια, επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» επεσήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε πως, πλέον ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κυμάτων προσφύγων γίνεται με βάση ότι τα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων είναι κλειστά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 24.985 στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά.

Ο Γιάννης Μουζάλας έκανε γνωστό ότι πρόκειται να δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 θέσεις για πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για μας η Ειδομένη έχει κλείσει», υπογραμμίζοντας πως «είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα», ενώ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την τοποθεσία που θα δημιουργηθούν αυτές οι παραπάνω θέσεις.

Επίσης σε ερώτηση για το αν τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας θα μετατραπούν σε μόνιμης φιλοξενίας προσφύγων, ο Γιάννης Μουζάλας απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει να συντηρήσει ανάλογα με τον πληθυσμό της το νούμερο που της αναλογεί.

Το συντονιστικό όργανο απαρτίζεται από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας, και το Μακεδονίας - Θράκης.



Σχετικές ειδήσεις