ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός Live: Στον «πάγο» όλη η Ελλάδα μέχρι το Σάββατο 31/12/2016

Καιρός Live: Στον «πάγο» όλη η Ελλάδα μέχρι το Σάββατο 31/12/2016

Καιρός:Χιονιάς «σαρώνει» την Αθήνα – Το «έστρωσε» ακόμα και στα νότια προάστια – Χιόνισε μετά από οκτώ χρόνια ακόμα και στο κέντρο της πρωτεύουσας - Πού εντοπίζονται προβλήματα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ - Δείτε φωτογραφίες από τη χιονισμένη Αθήνα - Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις ειδήσεις για την επέλαση του χιονιά στη χώρα μας

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που χτυπά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έφτασε και τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/12) στην πρωτεύουσα.

Ο χιονιάς, όπως πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι, ήρθε. Ήδη από τα ξημερώματα άρχισε να το στρώνει για τα καλά στις περισσότερες περιοχές της Αττικής. Οι πρώτες νιφάδες του χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους στις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (29/12). Μισή ώρα ήταν αρκετή για το «στρώσει» στα βόρεια ακόμα και στα νότια προάστια της Αττικής.

Σε ποιες περιοχές χιονίζει τώρα

Το «έστρωσε» και στο Σύνταγμα - Μαγευτικό τοπίο στην Αθήνα

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε το πρωί Αθηναίους, οι οποίοι αντίκρισαν χιονισμένο το Σύνταγμα.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη χιονισμένη Βουλή

kairos kentro

Στα «λευκά» έχει ντυθεί από το πρωί της Πέμπτης (29/12) και ο Λυκαβηττός.

lykavitos

Η πυκνή χιονόπτωση που έπεσε από νωρίς το πρωί έχει δημιουργήσει ένα μαγευτικό τοπίο στο κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικές είναι οι φωτογραφίες από το κέντρο της Αθήνας αφού στα λευκά έχουν ντυθεί ο λόφος του Λυκαβηττού, το Κολωνάκι και όλες οι γύρω περιοχές.

akropolh xionia

Χιονισμένη είναι η Ακρόπολη, οι στύλοι του Ολυμπίου Διός, αλλά και το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη μπροστά από την Βουλή.

olympiou dios

Δείτε εδώ φωτογραφίες αναγνωστών του Newsbomb.gr από τα χιόνια

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα και από το Ελληνικό από τις πρώτες πρωινές ώρες.

ell

Στο κέντρο των Αθηνών σημειώνεται κατά διαστήματα σφοδρή χιονόπτωση.

Το «έστρωσε» σε Νέα Σμύρνη και Παγκράτι

Στα «λευκά» ντύθηκαν η Νέα Σμύρνη και το Παγκράτι. Οι κάτοικοι των δύο αυτών περιοχών ξύπνησαν το πρωί και αντίκρισαν ένα λευκό σκηνικό, ενώ την ίδια στιγμή η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τον 1 βαθμό Κελσίου.

nea

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από τη χιονόπτωση σε Νέα Σμύρνη και Παγκράτι.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Χιόνια σε Καισαριανή και Παπάγου

Στα λευκά «ντύθηκαν» οι περιοχές του Παπάγου και τις Καισαριανής.

Οι δρόμοι και στις δύο αυτές περιοχές είναι καθαροί, ωστόσο οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.

Μικρά προβλήματα ωστόσο υπάρχουν σε μη κεντρικούς δρόμους στα βόρεια προάστια, αλλά και στα δυτικά, όπως στην Κηπούπολη, την Πετρούπολη και το Περιστέρι.

Προβλήματα εντοπίζονται επίσης στον περιφερειακό στον Καρέα. Τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) πλέον πραγματοποιούνται από και προς Κηφισιά καθώς τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν στον σταθμό Ειρήνη.

Από το απόγευμα της Τετάρτης (28/12) χιονίζει σε Πάρνηθα και Πεντέλη, με τα χιόνια να έχουν κατέβει μέχρι τους πρόποδες των βουνών.

parnitha photo xionia2
parnitha photo xionia

Λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω, με την Τροχαία να συστήνει στους οδηγούς να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιόνια σε Μαραθώνα και Νέα Μάκρη

Σε κλοιό χιονιά βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (29/12/2016) οι περιοχές της Νέας Μάκρης αλλά και του Μαραθώνα.

maratyhonas makrh

Δείτε στη video gallery του Newsbomb.gr πλάνα από τους καθαρισμούς που πραγματοποιούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Λόγω χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις εξής περιοχές, όπως ανακοίνωσε, η Τροχαία:

-Στη λεωφόρο Πάρνηθας, από το ύψος του εστιατορίου «Ζυγός» στο ρεύμα προς το καζίνο.

-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Τροχαία, δεν επιτρέπεται, λόγω χιονόπτωσης, η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη έως τον κόμβο Σχηματαρίου.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία ανάλογων φορτηγών στην περιφερειακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από το 3,5 χλμ στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.

Κανονικά η κυκλοφορία στη λεωφόρο Διονύσου

Αποκαταστάθηκε πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Διονύσου και στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας.

Παράλληλα, η διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Πάρνηθας γίνεται τώρα από το ύψος του εστιατορίου «Ζυγός».

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση στους δρόμους της Αττικής έχει βελτιωθεί αισθητά, αφού στις περισσότερες περιοχές έχει σταματήσει η χιονόπτωση.

Διαβάστε ΕΔΩ την ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας για την επέλαση του χιονιά - Σε ποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες και ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

apagoreytiko apoplou

Ισχυροί βορειανατολικοί άνεμοι, που φθάνουν κατα τόπους τα 9 με 10 μποφόρ, πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να είναι σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης (29/12/2016) απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστό είναι το πορθμείο Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα. Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια των πλοίων σε Καβάλο-Πρίνο, Κεραμωτή-Θάσο, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη.

Θερμαινόμενες αίθουσες έχει ανοίξει ο δήμος Αθηναίων

Έκτακτα μέτρα για το κύμα ψύχους που θα επικρατήσει στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων και ζητεί τη συνεργασία των πολιτών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Από τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (28/12) είναι διαθέσιμες για τους άστεγους πολίτες δύο θερμαινόμενες αίθουσες, ενώ ομάδες επιτόπιας φροντίδας θα βρίσκονται στους δρόμους.

Διαβάστε ΕΔΩ που θα βρείτε τις θερμαινόμενες αίθουσες

Χιονοθύελλα σε περιοχές της Μαγνησίας - Που χρειάζονται αλυσίδες

magnhsia

Έντονη χιονόπτωση αλλά και χιονοθύελλα σημειώθηκε από αργά το βράδυ της Τετάρτης (18/12) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (29/12), σε περιοχές τις Μαγνησίας. Τα ακραία φαινόμενα σημειώθηκαν στο τόξο Κεραμιδίου-Άνω Βόλου-Λαύκου.

Οι δρόμοι βέβαια σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας παρέμειναν ανοιχτοί, καθώς επιχείρησαν 30 εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο Πήλιο το χιόνι έχει φτάσει, σήμερα Πέμπτη, περίπου στο 1 μέτρο, ενώ οι άνεμοι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ομαλοποιηθεί.

Αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητες στους οδηγούς των οχημάτων που κινούνται στο επαρχιακό δίκτυο Βόλου-Τσαγκαράδας (Άνω κλάδος) από το χωρίο Κατηχώρι και από το 13 χλμ. Ε.Ο. Βόλου στο Πήλιο.

Σφοδρή χιονόπτωση και στην Αχαΐα

xionia axaia

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρη την περιοχή των Καλαβρύτων καθώς και στο υπόλοιπο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας.

Ειδικότερα η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στις επαρχιακές οδούς: Καλαβρύτων-Αιγίου (μέσω Πτέρης), Καλαβρύτων-Διακοπτού (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων-Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Κλειτορίας-Καλαβρύτων (μέσω Λουσών), Κλειτορίας-Καλαβρύτων (μέσω Πριολίθου), Κλειτορίας-Γκούρας (μέσω Λοικουριάς), Καλαβρύτων-Χιονοδρομικού και Κλειτορίας-Αροανίας, έως και Ψωφίδα (μέσω Αυχαίνα Πριολίθου).

Επίσης, κλειστή παραμένει η διαδημοτική οδός που συνδέει την τοπική κοινότητα Περιστέρα, με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων

Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Στην Αττική νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 00 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -01 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -06 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

νησιά Ιόνιου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 00 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -05 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 και βαθμιαία 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -03 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες . Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων στα νότια τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σε κλοιό χιονιά σήμερα, Πέμπτη (29/12/2016) όλη η χώρα - Χιονοπτώσεις σημειώνονται από σήμερα το πρωί σε πολλές περιοχές της Αθήνας, οι οποίες έχουν ντυθεί στα «λευκά». Χιόνια έπεσαν νωρίς το πρωί και στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τη χιονισμένη Αθήνα

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ πού θα χιονίσει σήμερα

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον χιονιά που σαρώνει τη χώρα

Προσοχή! Πώς να προστατευτείτε από το χιονιά

Οδηγίες προστασίας των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, η Γ.Γ.Π.Π συστήνει στους πολίτες να προετοιμαστούν:

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

-Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

-Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Αν βρίσκεστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:

-Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

-Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

-Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

-Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης:

-Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

-Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

-Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

-Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα, ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

-Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

-Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

-Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται Χιονοπτώσεις.

-Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο.

-Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

-Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

-Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

-Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:

-Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

-Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

-Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

-Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

-Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

-Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.

-Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

-Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κ.λπ.).

-Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

-Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

-Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Όταν επικρατήσει παγετός και εφόσον παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:

-Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

-Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

-Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Σχετικές ειδήσεις