ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές Ηλεία: Με 20 κατοίκους έμεινε η μαρτυρική Μάκιστος

Φωτιές Ηλεία: Με 20 κατοίκους έμεινε η μαρτυρική Μάκιστος

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018: Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται από εκείνη την Παρασκευή του 2007, όταν η Ηλεία παραδόθηκε στις φλόγες, γράφοντας μια από τις πιο μελανές σελίδες του τόπου.

Η Μάκιστος και η Αρτέμιδα είναι τα πρώτα χωριά που η φωτιά συναντά στο πέρασμά της κάνοντας τα πάντα στάχτη και αποκαΐδια.

Με το ζόρι υπερβαίνουν τους είκοσι οι μόνιμοι κάτοικοι της Μακίστου Ζαχάρως σήμερα, έντεκα χρόνια μετά τον πύρινο εφιάλτη του 2007. Άλλοι τους βγάζουν δεκαοκτώ, άλλοι είκοσι πέντε, η ουσία όμως είναι ότι μέσα σε δέκα χρόνια το χωριό ερήμωσε είτε επειδή δεν ήθελαν να θυμούνται την τραγωδία είτε επειδή εξαφανίστηκε το εισόδημά τους. Ειδικά οι νεότεροι εγκατέλειψαν το χωριό και το επισκέπτονται αραιά και που το καλοκαίρι.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε και η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της δεύτερης μεγαλύτερης πύρινης τραγωδίας στην ιστορία της χώρας.

Οι οικογένειες των αδικοχαμένων θυμάτων της πύρινης λαίλαπας βρέθηκαν και πάλι μπροστά στα εικονοστάσια στο μοιραίο σημείο του δρόμου, όπου οι φλόγες κατάπιαν τη μητέρα με τα τέσσερα παιδιά και τη γιαγιά τους, τους πυροσβέστες, τον αγροφύλακα και τόσους άλλους αθώους ανθρώπους.

Η φρίκη και η τραγωδία

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007, ώρα 2.30 το μεσημέρι, καύσωνας με θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ξηρασία και ισχυροί άνεμοι, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα, βράζει κόλλυβα με πετρογκάζ στην αυλή του σπιτιού της στο οικισμό Παλαιοχώρι λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μάκιστο του Δήμου Ζαχάρως στην Ηλεία. Άγνωστο πως, ξεσπά φωτιά και μέσα σε λίγα λεπτά οι φλόγες φουντώνουν και δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους.

Μάκιστος και Αρτέμιδα είναι τα πρώτα χωριά που η φωτιά συναντά στο πέρασμά της κάνοντας τα πάντα στάχτη και αποκαΐδια. Καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αιωνόβια πευκοδάση, σπίτια, αποθήκες.

Μισή ώρα μετά τη φωτιά στη μαρτυρική στροφή της Αρτέμιδας θα γραφεί η μεγαλύτερη τραγωδία. Συνολικά 26 άνθρωποι, μόνο στη μοιραία στροφή της Αρτέμιδας, ανάμεσά τους και 3 πυροσβέστες και μικρά παιδιά εγκλωβίζονται στην προσπάθειά τους να φύγουν και αφήνουν την τελευταία τους πνοή.

Συνολικά 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πύρινες φλόγες. Κάηκαν 147 χωριά, απανθρακώθηκαν 30.000 ζώα, 870.000 στρέμματα δάσους και 230.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έγιναν στάχτη.

Με πληροφορίες από: Patrisnews.com