Όλο το παρασκήνιο για τη διάσωση των ΑΝ.ΕΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Γιατί ο Βούτσης «τίναξε στον αέρα» τη συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου

Αποκλειστικό: Γιατί ο Βούτσης «τίναξε στον αέρα» τη συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Νίκος Βούτσης | Πάνος Καμμένος | Αλέξης Τσίπρας: Οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για τη διάσωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχουν πλούσιο παρασκήνιο. Η διάσωση του Πάνου Καμμένου και η παραμονή του στη θέση Προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν μια από τις βασικές παραμέτρους του συννενοημένου διαζυγίου Τσίπρα και Καμμένου.

Οι δυο άντρες είχαν προχωρήσει σε μια συμφωνία κυρίων προκειμένου να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής και να μπορεί ο Πάνος Καμμένος να διατηρεί κοινοβουλευτική ομάδα ακόμα και με βουλευτές που δεν θα είχαν εκλεγεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Οι συζητήσεις είχαν γίνει εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα και ως φαίνεται ο κ. Καμμένος είχε τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού οτι τα πράγματα θα γίνουν ακριβώς έτσι. Δεν είχαν όμως υπολογίσει τον αστάθμητο παράγοντα που ακούει στο όνομα Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής.

Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Βούτση να αλλάξει στάση και να θέλει να τηρήσει το γράμμα του νόμου;

Όσοι ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε ότι ο Βούτσης τη φύλαγε στον Πάνο, αφού ο τελευταίος κατηγορούσε το γιο του Προέδρου της Βουλής για τις σχέσεις που έχει με την οικογένεια Κουφοντίνα και με τον αντεξουσιαστικό χώρο.

Η «σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» ήταν οι τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε ο Πάνος Καμμένος όταν παραιτήθηκε απο την κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας πήγε την κόντρα με το Νίκο Βούτση σε προσωπικό επίπεδο και σε δημόσιες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι «ο Βούτσης έχει προσωπικά μαζί μου για το θέμα της αποφυλάκισης του Κουφοντίνα και τις θέσεις του γιου του. Απολογούμουν για το θέμα αυτό στο εξωτερικό εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί τον υποδεχόταν απ’ έξω και τον χειροκροτούσε. Απαντούσα ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, επειδή ο γιος του Βούτση πάει στην αποφυλάκιση του Κουφοντίνα και ότι οι απόψεις αυτές δεν εκφράζουν την κυβέρνηση αλλά μεμονωμένα πρόσωπα».

Μετά απο αυτές τις δηλώσεις ο πρόεδρος της Βουλής «μουλάρωσε», έγινε έξαλλος και τίναξε στον αέρα τη συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου.

Μπλόκαρε τη διαδικασία με την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα. «Τώρα θα γίνουν τα νόμιμα», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας περαιτέρω πονοκέφαλο στον Πάνο Καμμένο, αλλά και στον Αλεξη Τσίπρα που προσπαθεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά στην προσωπική κόντρα Βούτση - Καμμένου.

Η δήλωση Τζανακόπουλου που προκάλεσε σάλο και ο «πόλεμος» κυβέρνησης - ΝΔ

Την Πέμπτη (31/01/2019) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής και της προσαρμογής του στις «νέες κοινοβουλευτικές συνθήκες».

Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα μικρά κόμματα όπως το Ποτάμι και οι ΑΝ.ΕΛ., φαίνεται πως είχαν ανοίξει από νωρίς την όρεξη στην κυβέρνηση Τσίπρα να αλλάξει - με κάθε τρόπο - τον Κανονισμό της Βουλής, σε μια προσπάθεια να κρατήσει όρθιους τους «πρόθυμους», διατηρώντας έναν υποτυπώδη συσχετισμό κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών για αλλαγές σε ότι αφορά τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Με αφορμή τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΑΝ.ΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα με την μεγαλύτερή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σκοπεύει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου αλλά από εκεί και πέρα επιφυλάσσομαι για οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία».

Διευκρίνισε πως δεν χρειάζεται συνταγματική αλλαγή. «Τυπικά και τεχνικά αφορά τον κανονισμό της Βουλής όμως το ζήτημα δεν είναι οι επιμέρους νομικές διατάξεις του κανονισμού της Βουλής αλλά να απαντήσουμε σε ένα πολιτικό ζήτημα που τίθεται με μεγαλύτερη ένταση σήμερα από ότι τίθετο στο παρελθόν. Από το 2012 και μετά δημιουργήθηκαν νέες ιδιότυπες συνθήκες στο κοινοβούλιο. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητιόνται ανοικτά».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε πως «στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης και ενός ανοιχτού πολιτικού διαλόγου κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα του οποιουδήποτε να εκφράζεται με την συνείδηση του και την άποψη του» μεταφέροντας και την θέση της κυβέρνησης πως «δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ηθικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία στην διαδικασία των εθνικών έχουν εξασφαλίσει την είσοδο τους στο εθνικό κοινοβούλιο».

«Παρά το γεγονός πως κάποιοι βουλευτές για λόγους συνείδησης για λόγους άποψης, για λόγους πολιτικών τοποθετήσεων μπορούν να επιλέγουν να φύγουν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος και στο πλαίσιο αναβάθμισης της ίδιας της Δημοκρατίας», σημείωσε.

«Πόλεμος» ΝΔ - κυβέρνησης για την επιχείρηση «διάσωσης» του Καμμένου

Όπως ήταν λογικό, οι δηλώσεις Τζανακόπουλου προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση από πλευράς ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «εξόφθαλμο εκβιασμό», τονίζοντας πως «είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει, συνεπώς είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.».

«Όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες είναι το αποτέλεσμα ενός εξόφθαλμου πια εκβιασμού. Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου ο κ. Καμμένος να μην χάσει την καρέκλα του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ», σημείωσε η Πειραιώς, για να καταλήξει: «Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας τρέμει όσα ο πρώην εταίρος του απειλεί να αποκαλύψει και είναι πρόθυμος να κάνει όποια παραχώρηση του ζητήσει ο κ. Καμμένος. Αυτό που και οι δύο δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όλοι οι πολίτες τους έχουν πάρει πια χαμπάρι».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Σε σκωπτικό ύφος απάντησαν κυβερνητικές πηγές στη ΝΔ: «Στην αρχή η ΝΔ μιλούσε για «συναινετικό διαζύγιο». Μετά μιλούσε για “σικέ διαζύγιο”. Στη συνέχεια για “διαζύγιο συναλλαγής”. Σήμερα, μιλά για “διαζύγιο εκβιασμών”».

«Μέχρι να καταλήξει πάντως μέσα στη σύγχυσή της, θα έχει χάσει αρκετές ακόμη ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2019: Αυτά είναι τα 11 νέα τμήματα που εντάσσονται στο μηχανογραφικό δελτίο

Σχετικές ειδήσεις