ΕΛΛΑΔΑ

Η ιθαγένεια και το εκλογικό δικαίωμα αλλοδαπών στο ΣτΕ

Η ιθαγένεια και το εκλογικό δικαίωμα αλλοδαπών στο ΣτΕ

Το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.



Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ιδιώτες, εκλογείς, και τέσσερις Ενώσεις ("Παγκρήτιος Ένωση", "Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας", "Παμποντιακός Σύλλογος Η Αργώ" και "Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων") που ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές 198 αποφάσεις Γενικών Γραμματέων από όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τις οποίες αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια αλλοδαποί.

Οι δικηγόροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι με τον νόμο Ραγκούση αλλοιώνεται η εθνική κυριαρχία και εισέρχεται τεράστιος όγκος αλλογενών και αλλοδαπών στο εκλογικό σώμα.

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος του υπουργείου Εσωτερικών, υπεραμύνθηκε της συνταγματικότητας του νόμου Ραγκούση, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται κοντά και στη νομοθεσία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω σπουδαιότητας και ύστερα από την απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Δ' Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε ότι ο επίμαχος νόμος 3838/2010 είναι αντισυνταγματικός, καθώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες.