ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Αποστολή στην Αρχαία Πέλλα - Στη «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων»

Αποστολή στην Αρχαία Πέλλα - Στη «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων»

Το Newsbomb.gr ταξίδεψε στην Αρχαία Πέλλα -  Στην πόλη του κορυφαίου των Ελλήνων, την πρωτεύουσα του Μέγα Αλέξανδρου

Η Αρχαία Πέλλα βρίσκεται 44 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης (μία ώρα περίπου με αυτοκίνητο). Ο επισκέπτης ταξιδεύει στον χρόνο και μαγεύεται από την θετική ενέργεια του τόπου, από την ιστορία... Μπορεί να δει το νεκροταφείο με τους λαξευτούς τάφους, το τεράστιο ανάκτορο στην κορυφή του λόφου, την αγορά με καταστήματα που εκτείνονται σε δέκα οικοδομικά τετράγωνα, την εντυπωσιακή οικία του Διονυσίου – στην οποία σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ήταν ο τόπος εκπαίδευσης του νεαρού Αλέξανδρου – με τέσσερα ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης, την οικία του 5ου οικοδομικού τετραγώνου με δάπεδο που αναπαριστά κυνήγι ελαφιού, το ιερό της Αφροδίτης και της Κυβέλης στο βόρειο σημείο της αγοράς και το θεσμοφόριο, ιερό της Δήμητρας που εντυπωσιάζει με την ιδιόμορφη κυκλική του κάτοψη.

IMG_20190423_120316.jpg

Η πόλη ιδρύθηκε από τον Αρχέλαο Α' (413-399 π.Χ.) ή από τον Αμύντα Γ' για να γίνει η νέα πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους αντί της Βεργίνας. Η Πέλλα παρέμεινε πρωτεύουσα μέχρι την κατάλυση του Μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους, οι οποίοι την λεηλάτησαν και μετέφεραν τους θησαυρούς της στη Ρώμη. Αργότερα η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε.

Η προσπάθεια του Φιλίππου δεν περιορίστηκε μόνο στην εσωτερική ανάπτυξη, αλλά στράφηκε κυρίως στην επέκταση της πολιτικής δύναμης της Μακεδονίας.

IMG_20190423_125445.jpg

Στα χρόνια αυτά η Πέλλα φτάνει σε πλήρη ακμή, γίνεται «η μεγίστη τών εν Μακεδονία πόλεων» (Ξενοφών Ελληνικά V,2,13) και η ακτινοβολία της εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο με τις κατακτήσεις του Αλεξάνδρου Γ΄ (336-323 π.Χ.).

Η «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» συγκλονίζει ακόμη και σήμερα τον επισκέπτη με τα εντυπωσιακά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Η λαμπρή πρωτεύουσα του βασιλείου των Μακεδόνων κάλυπτε έκταση 4.000 στρεμμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η περιήγηση στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας αποτελεί μία απόδραση στο χρόνο και επιστροφή στην ένδοξη εποχή του Φιλίππου και του Μέγα Αλεξάνδρου.

Το ανάκτορο (60.000 τ.μ.) δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο, στην κορυφή ενός λόφου. Νοτιότερα, βρίσκεται η αγορά της πόλης (70.000 τ.μ.), η μεγαλύτερη του αρχαίου κόσμου. Η αγορά περιελάμβανε καταστήματα και εργαστήρια κατασκευής, διοικητικά κτίρια, καθώς και το αρχείο της πόλης.

Γύρω από την αγορά αναπτύσσεται το οικιστικό τμήμα της πόλης. Η ρυμοτομία συναρπάζει τον επισκέπτη: οικοδομικά τετράγωνα τα οποία τέμνονται από δρόμους που διαθέτουν καλά μελετημένα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σημείο αναφοράς τα ψηφιδωτά δάπεδα με τις μυθολογικές παραστάσεις που εκτίθενται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Διαβάστε επίσης:

24 Ιουλίου 1974: 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Το ελληνικό χωριό που οι κάτοικοί του δεν μιλάνε ελληνικά (pics)

Σχετικές ειδήσεις