ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο παράλληλος πόλεμος στην οικονομία, οι παράπλευρες απώλειες και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Ο παράλληλος πόλεμος στην οικονομία, οι παράπλευρες απώλειες και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
INTIME

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλαξε την Ευρώπη σε πολλά, αν όχι σε όλα τα επίπεδα. Νέες συμμαχίες, διαφορετική στρατηγική από όλες τις χώρες, αλλαγές στις προτεραιότητες.

Μια βασική αλλαγή που έχει συντελεστεί είναι και η ανατροπή όλων των δεδομένων που ίσχυαν μέχρι πριν από 9 ημέρες και στην οικονομία. Οι προϋπολογισμοί των εθνικών κυβερνήσεων έχουν πλήρως ανατραπεί, ενώ το μέλλον (άμεσο και μεσοπρόθεσμο) κάθε άλλο παρά ευοίωνο προβλέπεται. Οι αυξήσεις στις τιμές όλων των πηγών ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) σπάνε τα... κοντέρ σχεδόν καθημερινά, επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το μόνο βέβαιο αυτή την ώρα είναι πως καμία χώρα, όσο ισχυρή οικονομία κι αν είχε πριν το ξέσπασμα του πολέμου, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, την κρίση στην οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και έναντι αυτού του παραλλήλου πολέμου και οι λέξεις που πρέπει να κυριαρχήσουν στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα, είναι η «ευελιξία» και η «τόλμη».

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 10η Μαρτίου, όποτε και είναι προγραμματισμένη η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Σε αυτή την συνάντηση, οι ηγέτες εκτός από τις εξελίξεις στο πεδίο των πολεμικών συγκρούσεων , αναμένεται να πάρουν και την πολιτική απόφαση για την - από κοινού - αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια.
Στο «τραπέζι» είναι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριακου Μητσοτάκη για την δημιουργία «ενεργειακού ταμείου», αλλά και η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ συνολικά ( όπως συνέβη με τα εμβόλια) σε διαφορετικές τιμές από αυτές που ισχύουν για την κάθε χώρα, ξεχωριστά.

Ταυτόχρονα, με την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, κατέρρευσε η οποία συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας του 2023, γεγονός που θα δώσει την απαιτούμενη ευελιξία στις εθνικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν κονδύλια από τους προϋπολογισμούς για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον δικό της «οδικό χάρτη», με μέτρα που λαμβάνονται (και) ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΕ. Ήδη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένα βασικό μέτρο περιορισμού της φορολογίας σημαντικού αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ ακολουθεί τον Μάιο η δεύτερη αύξηση του κατώτατου.

Μέχρι τότε, αναμένεται το επίδομα που θα καταβληθεί λίγο πριν το Πάσχα. Σύμφωνα, με πηγές της στήλης θα είναι υψηλότερο των 300 ευρώ που είχε αρχικά συζητηθεί, αλλά ακόμη δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια, από τα οποία θα προκύψουν και οι δικαιούχοι. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την σύνοδο κορυφής της 10ης Μαρτίου.

Τέλος, θεωρείται βέβαιη η ανανέωση των μέτρων για ρεύμα και φυσικό αέριο, αν και μετά τις τελευταίας σημαντικές αυξήσεις , είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αναπροσαρμογές με δεδομένο ότι το ύψος των επιδοτήσεων δεν είναι πλέον αρκετό .
Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος στην οικονομία μόλις ξεκίνησε και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα κορυφωθεί και πότε θα τελειώσει.