ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το μέρος όπου πέφτουν 1,2 εκατομμύρια αστραπές τον χρόνο (pics&vid)

Το μέρος όπου πέφτουν 1,2 εκατομμύρια αστραπές τον χρόνο (pics&vid)

160 νύχτες και 1 εκατομμύριο αστραπές τον χρόνο

Σε μια μικρή περιοχή της βορειοδυτικής Βενεζουέλας, όπου ο ποταμός Catatumbo συναντά τη λίμνη Maracaibo, θα ανακαλύψετε ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης – οι ατελείωτες αστραπές του Catatumbo.

Καταιγίδα του Κατατούμπο

160 νύχτες και 1 εκατομμύριο αστραπές τον χρόνο

Στη γλώσσα των ντόπιων (ισπανικά), ονομάζεται Relampago del Catatumbo και είναι γνωστή ως «η αιώνια καταιγίδα». Προσωνύμιο απόλυτα ταιριαστό για το σόου που πραγματοποιείται μέχρι και 160 νύχτες τον χρόνο, και έχει διάρκεια έως και 10 ώρες τη φορά.

Η Relampago del Catatumbo διακρίνεται για ένα μοναδικό ρεκόρ. Είναι η καταιγίδα που παράγει μέχρι και 280 αστραπές την ώρα. Δηλαδή, περίπου 1,2 εκατομμύρια αστραπές τον χρόνο, μάλιστα οι φωτεινές εκλάμψεις στον ουρανό γίνονται ορατές και από απόσταση 400 χιλιομέτρων, με τους ναυτικούς να χρησιμοποιούν την περιοχή ως φάρο. Αυτό μάλιστα που κάνει το φαινόμενο πιο φαντασμαγορικό είναι ότι οι αστραπές έχουν διαφορετικό χρώμα η μία με την άλλη και οφείλεται στα διαφορετικά επίπεδα σωματιδίων σκόνης ή υδρατμών που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάθε φορά.

Θεωρίες

Σύμφωνα με την πρώτη, το φαινόμενο προκαλείται επειδή η λίμνη Maracaibo είναι περικυκλωμένη από βουνά που σχηματίζουν γύρω της δύο τοίχους.

Έτσι μόνο η μία πλευρά της παραμένει ανοικτή, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται ο ζεστός και υγρός αέρας της Καραϊβικής που φτάνει εκεί, ο οποίος αναγκάζεται συνεχώς να ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου συμπυκνώνεται, σχηματίζει σύννεφα που ελευθερώνουν ηλεκτρισμό, και παράγονται αστραπές.

Η δεύτερη και η τρίτη θεωρία, θέλουν το ουράνιο από τα περιβάλλοντα πετρώματα ή το μεθάνιο από τους κοντινούς βάλτους να παίζουν κάποιον ρόλο, αυξάνοντας την αγωγιμότητα του αέρα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να τις υποστηρίξουν.