ΕΘΝΙΚΑ

Στην Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Στην Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας κ. Τ-Η. Ιlves και με αφορμή την 90η επέτειο από την Ίδρυση της Εκκλησίας της Εσθονίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Βαρθολομαίος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Εσθονίας κ. τ. Ίλβς , ενώ επίσης θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό κ. Άντρους Άνσιπ, την Πρόεδρο της Βουλής Έννε έργκμα και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ούρμας Πάετ .

Ακόμη, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο του Ταλίν Έντγκαρ Σάβισαρ και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη ενέχει ιδιαίτερη εκκλησιαστική σημασία, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της 90ης επετείου από την χορήγηση, το 1923, καθεστώτος Εκκλησιαστικής Αυτονομίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Εκκλησία της Εσθονίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου, ο Παναγιώτατος θα έχει πλήθος ποιμαντικών συναντήσεων με τους κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας. Τον Παναγιώτατο θα συνοδεύει ο τοπικός Μητροπολίτης Εσθονίας κ. Στέφανος, ένας δραστήριος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου ο οποίος ήταν βοηθός του πρώτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Μελετίου και του νυν Ελβετίας κ. Ιερεμίου.

Επίσης, την Παρασκευή η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου και της συνοδείας του, στο οποίο θα παρακαθήσουν οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων Κρατών που είναι διαπιστευμένοι στο Ταλίν, οι ορθόδοξοι βουλευτές του Εσθονικού Κοινοβουλίου και διακεκριμένοι εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των τεχνών.

Την Κυριακή ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Pärnu όπου και θα χειροτονήσει τον ιεροδιάκονο π. Χριστόφορο Parts, πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και θα απονείμει το οφφίκιον του Αρχοντος στον κ. ViljoVetik, διακεκριμένο μέλος της επισκοπής Pärnu και του Διοικητηκού Συμβουλίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας. Επίσης θα τιμήσει με το οφφίκιον του Αρχοντος και τον διάσημο Εσθονό μουσικοσυνθέτη κ.ArvoPärt.

  • Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στην Φινλανδία.