ΥΓΕΙΑ

Βουλή: Ένταση μεταξύ Αδωνι & γιατρών - Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Βουλή: Ένταση μεταξύ Αδωνι & γιατρών - Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον επόμενο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο ΕΟΠΥΥ, ενώ θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τότε τι θα αποφασίσουν οι γιατροί: εάν δηλαδή αποφασίσουν να κατευθυνθούν στο ΕΣΥ, ή όχι.

Οσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατευθυνθούν στο ΕΣΥ, θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ όσοι δεν διαλέξουν αυτήν την επιλογή, τότε θα μπουν σε καθεστώς συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό έγινε γνωστό σήμερα, κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, όπου με παρόντες τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τα πολιτικά κόμματα και φυσικά την ηγεσία του υπουργείου υγείας, συζητήθηκε το περιβόητο πόρισμα για την Αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στο onMed. gr τόνισε ότι φαίνεται πως τα πράγματα ξεκαθαρίζουν στο κομμάτι της ΠΦΥ, ο ΕΟΠΥΥ θα μεταμορφωθεί σε έναν ισχυρό ασφαλιστικό Οργανισμό, ο οποίος θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας από παντού- τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα- ενώ το βέβαιον είναι ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού.

Ενταση Αδωνι- γιατρών

Νωρίτερα, είχε σημειωθεί ένταση μεταξύ υπουργού Υγείας και γιατρών, όταν ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα έχει τελικά μόνο τον ρόλο του αγοραστή και στο «χαρτοφυλάκιό» του θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία, καθώς όλες οι Μονάδες υγείας θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Δημήτρης Βαρνάβας υποστήριξε πως όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης πρέπει να δώσει 10.000 διαθεσιμότητες στην Τρόικα, και όχι για να γίνουν καλύτερες οι υπηρεσίες υγείας. Μάλιστα κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για εκδικητική πρόθεση αναφορικά με το θέμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών κορυφώθηκε όταν ο κ. Βαρνάβας ζήτησε να συνεχίσει ως έχει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή να συνεχίσει να είναι και πάροχος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υγείας, ο οποίος τον κατηγόρησε πως άλλαξε γνώμη και ότι είχε συμφωνήσει με την λύση του ΕΣΥ. «Είστε ψεύτης. Ακυρώνετε το εαυτό σας και την πρόταση σας για να μη δυσαρεστήσετε κάποιους. Ευτυχώς που η πρότασή σας είναι γραπτή για να τη δει ο ελληνικός λαός», σημείωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το απόγευμα της Τετάρτης η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή προέδρων Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΣΕΥΠ) - ΕΟΠΥΥ όλης της χώρας, προκειμένου να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν από την ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Ο διάλογος, η αξιολόγηση και οι απολύσεις στην Βουλή

ΕΛΣΤΑΤ - Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: ένα πραγματικό success story

Απεργία σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία

Την Τετάρτη τελικά το πόρισμα Αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: 10 ερωτήσεις που δείχνουν πώς έφτασε στην κατάρρευση

Ο Άδωνις κάνει διάλογο «υψηλού επιπέδου» στο Μέγαρο Μουσικής

Οι δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς ανά νοσοκομείο

Μόνο έκτακτα χειρουργεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας