Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Μητσοτάκης: «Πάγο» σε ανασχηματισμό - «Γκάζια» στο κυβερνητικό έργο

Μητσοτάκης: «Πάγο» σε ανασχηματισμό - «Γκάζια» στο κυβερνητικό έργο
Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας
ΙΝΤΙΜΕ/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι προθέσεις του πρωθυπουργού για την ενεργειακή κρίση, εκλογές και εκλογικό νόμο

Μαθαίνω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει και πάλι το μπλοκάκι του και έχει ζητήσει από τους υπουργούς του, ανά τετράμηνο, να τον ενημερώνουν εγγράφως για τα έργα τα οποία προωθούνται καθώς και αυτά τα οποία ωριμάζουν .

Θα θυμάστε ότι το μπλοκάκι αυτό είχε ξανανοίξει στα πρώτα υπουργικά συμβούλια, παρέμεινε όμως πως φαίνεται αχρησιμοποίητο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως φαίνεται και πάλι τον συντονισμό αυτής της διαδικασίας θα έχει ο καλός στρατιώτης Άκης Σκέρτσος ο οποίος έχει αποφασίσει να μην κατέβει στις εκλογές αλλά και ο διπλανός του στο γραφείο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος σε αντίθεση με τον Σκέρτσο τρέχει σειρά δημοσκοπήσεων στον Πειραιά προετοιμάζοντας την κάθοδο του.

Επειδή το Σαββατοκύριακο το πέρασα διαβάζοντας διάφορα σενάρια περί ανασχηματισμού να σας ξεκαθαρίσω πως όπως μου είπε η γάτα που ανεβοκατεβαίνει τους ορόφους στο Μέγαρο και γνωρίζει τα πάντα, το σενάριο αυτό δεν είναι στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρούσα φάση. Αντιθέτως , όπως σας είπα, είναι αποφασισμένος να πιέσει τους υπουργούς του να τρέξουν περισσότερο. Όχι βέβαια ότι τον ανασχηματισμό δεν τον έχουν σκεφτεί αλλά κατέληξαν πως μία τέτοια κίνηση ίσως δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που πιθανά θα έλυνε.

Εξάλλου ο τελευταίος ανασχηματισμός μάλλον ταρακούνησε την κυβέρνηση. Όπως μου διαμήνυσε η γάτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει σε στενούς του συνεργάτες πως θα είναι αμείλικτος σε όποιον, βουλευτή ή υπουργό , διαπιστώσει πως προωθεί προσωπική ατζέντα εν όψει εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Το μήνυμα είναι δηλαδή απλό. «Καμία χαλάρωση, τρέχουμε το κυβερνητικό έργο για να το παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό υλοποιώντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.»

Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστέψω. Βέβαια πολλές φορές η πραγματικότητα και οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να αλλάξουμε στρατηγική και πλάνο.

Σας τα λέω αυτά γιατί μου σφύριξαν πως μπορεί ο Μάιος του 23 να είναι η βασική προτεραιότητα, όμως αν γίνει κανένα θαύμα και βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα μετά το καλοκαίρι, μην αποκλείουμε και το ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογές νωρίτερα, κάπου εκεί τον Οκτώβριο. Αν δηλαδή πάει καλά η τουριστική περίοδος, δεν έχουμε πολλά προβλήματα με τις πυρκαγιές, παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η πανδημία και αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά η ακρίβεια τότε όλα θα είναι ανοιχτά.

Βέβαια το τελευταίο δεν είναι και εύκολο καθώς στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί πως η ακρίβεια ήρθε για να παραμείνει και πως εκτός από το να πιέζει την κοινωνία , «τρώει» και από το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης.

Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα αν δει πως η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση λαμβάνοντας ουσιαστικές αποφάσεις, «θα σπάσει» τον κουμπαρά για να στηρίξει τους πολίτες, αυξάνοντας δραματικά την επιδότηση σε πρώτη φάση στους λογαριασμούς ρεύματος. Αν τους πόρους αυτούς τους βρει από τα 44 δις που έχει κρατήσει στην άκρη ο Σταϊκούρας και αποτελούν το μαξιλάρι για να μπορούμε να κυκλοφορούμε με ψηλά το κεφάλι στις αγορές, ή θα βγούμε στις αγορές να δανειστούμε, αυτό δεν ξέρω ακόμα να σας το πω.

Αυτό που ξέρω πλέον σίγουρα είναι πως ο εκλογικός νόμος δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει τις επιλογές του, βάζοντας στην άκρη τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των περισσότερων συνεργατών του. Μαθαίνω πως ο ίδιος τους ξεκαθάρισε πως θέλει να παραμείνει αξιόπιστος και θεσμικός και πως αν άλλαζε τον εκλογικό νόμο θα έστελνε ένα μήνυμα απαισιοδοξίας και ηττοπάθειας.

Το μέλλον θα δείξει αν έπραξε σοφά ή όχι πάντως όπως πάει το πράγμα οι δεύτερες εκλογές θα είναι ένα θρίλερ. Και αν θέλετε να σας κάνω μία πρόγνωση, το ΚΙΝΑΛ θα πιεστεί πάρα πολύ εκ των έσω του στο να στηρίξει την επόμενη μέρα μια κυβέρνηση με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά.