ΚΑΙΡΟΣ

Καύσωνας προ των πυλών - Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος για πέντε μέρες

Καύσωνας προ των πυλών - Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος για πέντε μέρες

Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 16 Ιουνίου και μετά ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 38, 39 και 40 βαθμούς ενώ σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να τους ξεπεράσει.

Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα «αγγίξει» τους 40 βαθμούς - Τι προβλέπει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένα θερμό μέτωπο από την Αφρική θα χτυπήσει τη Νότια Ευρώπη. Τα φαινόμενα αρχικά θα εμφανιστούν στη γειτονική Ιταλία και στη συνέχεια θα κινηθούν προς την Ελλάδα.

Το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα πλήξει κυρίως τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, ενώ σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως ο Πύργος, η Πάτρα, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς. Στο «κόκκινο» η θερμοκρασία και σε Άργος και Κόρινθο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για σήμερα, Τέταρτη (15-06-2016) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις στα δυτικά τις πρωινές ώρες και στα βόρεια το απόγευμα. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Την Πέμπτη (16-06-2016) προβλέπονται αραιές νεφώσεις που τις μεσημεριανές-απογευματινες ώρες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές. Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Την Παρασκευή (17-06) ο καιρός προβλέπεται γενικά αίθριος. Κατά περιόδους στα δυτικά και βόρεια τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι στα δυτικά ασθενείς. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Το Σάββατο (18-06), την Κυριακή (19-06) και τη Δευτέρα (20-06) ο καιρός γενικά αίθριος και κατά περιόδους στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά νεφώσεις κυρίως το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά ασθενείς. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία το Σάββατο στο Αιγαίο την ήμερα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε υψηλό για την εποχή επίπεδα κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει τους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Τι έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου στo Facebook για τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού

«Ο καύσωνας φαίνεται να παραμονεύει στην "γωνία" το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, πολύ κοντά τελικά στην αναλογική μου εκτίμηση για τον φετινό Ιούνιο που είχε γίνει πριν από περίπου δύο εβδομάδες!!

Φίλες και φίλοι, μέχρι το πρωί του Σαββάτου όλα έδειχναν ότι υδράργυρος δεν θα ''ξεφευγε" και πάρα πολύ από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας γιαυτό και προσπαθούσα να είμαι πολύ φειδωλός και επικριτικός όσον αφορά στη χρήση της λέξης "καύσωνας" , η σημασία της οποίας κατά τη γνώμη μου είναι βαρύνουσα όταν αφορά το σύνολο ενός πληθυσμού και η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται επιπόλαια από κάποιους γνωστούς κινδυνολόγους από το διαδίκτυο αλλά κατά καιρούς και από τα άλλα ΜΜΕ για την προσέλκυση πολλών κλικς και αύξησης της ακροαματικότητας αντίστοιχα και μόνο, αδιαφορώντας τελείως για τις επιπτώσεις της!»

a

«Δυστυχώς όμως ένα δυνατό κλικ πιο απαισιόδοξα είναι τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία (Σάββατο 11/6) για την θερμή εισβολή που αναμένεται από την ερχόμενη Πέμπτη και για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και δείχνει κατά πάσα πιθανότητα να πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κατά τόπους και ως καύσωνας, μια εξέλιξη που δείχνει να επιβεβαιώνει με μεγάλη μου χαρά την αναλογική μου προσπάθεια - εκτίμηση που εξέδωσα στις 28 κιόλας του περασμένου Μαϊου και που είχα αναφέρει ως πιθανή κυρίως για το τριτο δεκαήμερο του Ιουνίου!

Ο φετινός Ιούνιος φαίνεται λοιπον ότι αποφάσισε να κάνει μια καυτή παρένθεση αφήνοντας διάπλατα ανοικτές τις πόρτες του... ουρανού στις πολύ θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται καθ' οδόν τις επόμενες ημέρες από τη βόρεια Αφρική να εισβάλλουν στο εσωτερικό της Ελλάδας, ανεβάζοντας το παραπάνω διάστημα τον υδράργυρο τοπικά και πάνω από τους 40 βαθμούς Κέλσιου!

Αν δεν αλλάξει κάτι στα προγνωστικά στοιχεία τότε θα πρέπει να ετοιμαστούμε για να πάρουμε βαθιές ανάσες αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να περάσουμε ένα δύσκολο θερμοκρασιακά τετραήμερο (από την Πέμπτη 16/6 έως και την Δευτέρα 20/6)!

Ενδεικτικά η θερμοκρασιακή πορεία με τα βραδινά στοιχεία του Σαββάτου 11/6 για Αττική και Λάρισα από τα δύο μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα, το ευρωπαϊκό (κόκκινη γραμμη) και το αμερικάνικο (πράσινη γραμμή), τα οποία και δείχνουν να ταυτίζονται σε μεγάλο πλέον βαθμό όσον αφορά στο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. Ανάλογες θερμοκρασίες αναμένονται και για τις περισσότερες γενικά ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ στα νησιά και τα παραθαλάσσια καθώς και τα ορεινότερα τμήματα η θερμοκρασία θα είναι έως και 5-6 βαθμούς πιο χαμηλή!

Για ότι νεότερο θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση!»

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για σήμερα (15/6/2016) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τετάρτη (15/6), σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ με τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται στα δυτικά και βόρεια της χώρας κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια 6 και πρόσκαιρα μέχρι 7 μποφόρ. Μικρή άνοδο παρουσιάζει η θερμοκρασία.

Γενικά αίθριος είναι ο καιρός στην Αττική με τους ανέμους να πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 18 έως 32 βαθμούς κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 18 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Θράκης. Στα υπόλοιπα γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: δυτικοί 3 με 4 που σταδιακά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και στα ανατολικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 16 έως 31 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στο βόρειο Ιόνιο νότιοι 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 15 με 33 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στη Θεσσαλία το απόγευμα.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 32 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Γενικά αίθριος και μόνο το πρωί θα υπάρχουν λίγες τοπικές νεφώσεις.

Άνεμοι: στα βόρεια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 28 βαθμούς κελσίου.

Σχετικές ειδήσεις