ΚΑΙΡΟΣ

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Άγριος ο «Φοίβος» - Διπλό χαμηλό βαρομετρικό θα σαρώσει τη χώρα (pics)

Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Άγριος ο «Φοίβος» - Διπλό χαμηλό βαρομετρικό θα σαρώσει τη χώρα (pics)

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού - Ειδήσεις: Σε ισχύ είναι από σήμερα, Τετάρτη (23/1) το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ - Η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πιθανώς θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους των οποίων η ένταση θα φτάνει τα 8 μποφόρ - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Δύο διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά θα επηρεάσουν τον καιρό της Ελλάδας έως την Κυριακή 27 Ιανουαρίου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας «Φοίβος», όπως ονομάστηκε από την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα είναι οι βροχοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, καθώς επίσης οι καταιγίδες και οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν -κατά κύριο- λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 22 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 26 Ιανουαρίου.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

GFS_2019012406Z.png
Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού το πρωί της Πέμπτης 24/01meteo

Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 26/01meteo

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, σταδιακά η δυτική Πελοπόννησος, από το απόγευμα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Στη δυτική Ελλάδα τη νύχτα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Την Πέμπτη, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το απόγευμα θα επηρεαστούν και πάλι τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και η δυτική Στερεά (κυρίως στα παραθαλάσσια) καθώς και η δυτική και νότια Πελοπόννησος.

Την Παρασκευή, θα επηρεαστεί αρχικά η δυτικά Ελλάδα και βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική χώρα.

Την Τετάρτη και την Παρασκευή θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Τετάρτη 23 Ιανουαρίου

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 στρεφόμενοι από τις μεσημβρινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα οι οποίες από αργά το απόγευμα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κατά τη διάρκεια της νύχτας εκ νέου στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας, όπου πρόσκαιρα θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και σταδιακά τη δυτική Πελοπόννησο, νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα νότια πρόσκαιρα 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στα νότια, κυρίως θαλάσσια – παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 7.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα από τα δυτικά θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 8.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Δείτε επίσης:

Θέμος Αναστασιάδης: Αυτή ήταν η τελευταία εκπομπή του δημοσιογράφου

Θέμος Αναστασιάδης: Η γενναία «μάχη» του με τον καρκίνο

Θέμος Αναστασιάδης: Τα τηλεοπτικά του βήματα με τις βιντεοκασέτες και η συνάντησή του με τη Μαλβίνα

Σχετικές ειδήσεις