ΚΑΙΡΟΣ

Θα μας τρελάνει ο καιρός: Με καύσωνα και χαλάζι η Τετάρτη - Πού θα σημειωθούν τα φαινόμενα (pics)

Θα μας τρελάνει ο καιρός: Με καύσωνα και χαλάζι η Τετάρτη - Πού θα σημειωθούν τα φαινόμενα (pics)
EUROKINISSI

Καιρός σήμερα - ΕιδήσειςΗ ΕΜΥ, με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε, προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς βόρειους ανέμους (μπουρίνια) και θα σημειωθούν από τις πρώτες βραδινές ώρες της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Πέμπτη στη Μακεδονία, τη Θράκη και στα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου - Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ)

 

Δύο «πρόσωπα» θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Τετάρτη (10/7).
Από τη μία η θερμοκρασία αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Ελλάδας.
Από την άλλη θα υπάρξουν ισχυρές καταιγίδες στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου, θα συνεχισθεί το κύμα καύσωνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται σήμερα να δώσει μέγιστες τιμές θερμοκρασίας έως τους 39-40 βαθμούς στα ηπειρωτικά, τους 41 βαθμούς σε περιοχές της Θεσσαλίας και τους 39-40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Δωδεκανήσου.

Αντίθετα, στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από πολύ ενισχυμένους ανέμους και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις.

Αιτία γι αυτή τη μεταβολή, σύμφωνα με το ΕΑΑ-meteo, θα είναι η σύγκλιση ψυχρών αερίων μαζών στα Βαλκάνια με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας.

Ενισχύονται οι άνεμοι

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι, αλλά από αργά απόγευμα θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με εντάσεις έως 7 μποφόρ και με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα προς Πέμπτη.
Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, αλλά τη νύχτα προς Πέμπτη θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
Επισημαίνεται ότι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα επικρατήσουν σταδιακά κατά τόπους και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

H τελευταία δορυφορική εικόνα της Ελλάδας, από τη NASA

Διαβάστε ΕΔΩ τη ροή ειδήσεων

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τετάρτη 10 Ιουλίου

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι ισχυρά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 που το βράδυ θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 που το βράδυ θα γίνουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Ήπειρο και πιθανόν τη δυτική Στερεά.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Τη νύχτα στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς που τοπικά θα φθάνουν τα 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Τη νύχτα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς που τοπικά θα φθάνουν τα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 και κατά τόπους 42 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς που τοπικά θα φθάνουν τα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Πέμπτη, 11 Ιουλίου

Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες που τις πρώτες ώρες του 24ώρου θα είναι τοπικά ισχυρές, βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες και βαθμιαία και στην Κρήτη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως από τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε σημαντική πτώση στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Παρασκευή, 12 Ιουλίου

Αρχικά στα νότια ηπειρωτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρους όμβρους. Βελτίωση από τις βραδινές ώρες. Στη νησιωτική χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Δείτε στη gallery τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ