ΕΛΛΑΔΑ

Το είδαμε κι αυτό: Η Δάφνη πιο ακριβή από την Εκάλη!

Το είδαμε κι αυτό: Η Δάφνη πιο ακριβή από την Εκάλη!

Ειρωνικά σχόλια και αγανάκτηση επικρατούν από χθες στους φορολογούμενους, εξ' αιτίας των πινάκων αντικειμενικών αξιών, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οικόπεδα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού του Δήμου Δάφνης, έχουν μεγαλύτερη αξία από αντίστοιχα σε εκτός σχεδίου περιοχές όπως η Εκάλη και η Κηφισιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα οποία θα προκύψει ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ένα οικόπεδο στην περιοχή της Δάφνης θα υπολογιστεί με τιμή 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν η ανώτερη αντικειμενική τιμή στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Την ίδια ώρα, σε περιοχές με κατοίκους υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, όπως η Εκάλη και η Κηφισιά, η ανώτερη αντικειμενική τιμή κυμαίνεται μόλις στα 1.320 ευρώ το τ. μ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι τονίζουν πως πρόκειται για άκρως μεροληπτική και άτοπη στάση του Υπουργείου Οικονομικών, προφανώς από άγνοια των κοινωνικών συνθηκών.

Το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, θα ήταν να αφήσει για λίγο τα ακριβοθώρητα tennis clubs των βορείων προαστίων και να κατέβει με το μετρό μέχρι τη Δάφνη, μήπως και αντιληφθεί το αδιέξοδο των πολιτικών που εφαρμόζει. Βέβαια, στη Δάφνη μπορεί να μην έχει γήπεδα τένις για να ικανοποιήσει τα χόμπι του ο ακριβοθώρητος Υπουργός, ωστόσο έχει ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που μπορούν να εξηγήσουν στον επικεφαλής του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, πως τα βγάζουν πέρα, την ώρα που στις "φθηνότερες περιοχές" Εκάλη και Κηφισιά, οι έχοντες τη γλιτώνουν για ακόμα μία φορά.

Η μοναδική αντίδραση πάντως του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα, ήταν σπασμωδική, με το γραφείο Τύπου να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία τονίζει προκλητικά πως η ίδια τιμή για τη Δάφνη ίσχυε και το 2010 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ. Αν δηλαδή νιώσεις για μία φορά την αδικία, τότε πρέπει να καταλήξεις "καρπαζοεισπράκτορας" σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα...