ΕΛΛΑΔΑ

Εννέα συλλήψεις σε καταυλισμούς Ρομά

Εννέα συλλήψεις σε καταυλισμούς Ρομά

Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση, όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, εντάσσεται στον γενικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό, που έχει στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και «την αντιμετώπιση προβλημάτων, που έχουν σχέση με τις τοπικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες στις συγκεκριμένες περιοχές».

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας σε καταυλισμούς ρομά σε όλη την Ελλάδα, ανέρχονται συνολικά σε 1.131, από τις οποίες οι 609 ήταν στην Αττική, μέσα στο εννιάμηνο του 2013. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών συνελήφθησαν συνολικά 1.305 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ζευγάρι στα Φάρσαλα, όπου βρέθηκε το τετράχρονο κοριτσάκι.

Στη σημερινή αστυνομική επιχείρηση, η οποία σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, συμμετείχαν 200 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, με τη συνδρομή εκπροσώπων των Εισαγγελικών Αρχών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διερευνήθηκαν θέματα από όλο το φάσμα των αστυνομικών αρμοδιοτήτων (τάξη, ασφάλεια, τροχαία κ.λπ.) και περιλάμβαναν ελέγχους σε άτομα, αυτοκίνητα και χώρους.

Ταυτόχρονα έγιναν έλεγχοι σε τρεις οικογένειες ρομά για ταυτοποίηση τέκνων, χωρίς όμως να προκύψει κάτι παράνομο.

Ειδικότερα, ελέγχθηκαν 230 άτομα και 50 οχήματα. Οι εννέα συλλήψεις που έγιναν αφορούσαν τους εξής: Δύο ρομά, οι
οποίοι διώκονταν με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) στην περιοχή της Αττικής. Έναν ρομά σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση. Έναν για απείθεια. Πέντε αλλοδαπούς για παράνομη παραμονή στην Ελλάδα σε βάρος των οποίων θα κινηθεί διαδικασία διοικητικής απέλασης.

Αναλυτικά, το πρώτο 9μηνο του 2013 πραγματοποιήθηκαν σε καταυλισμούς ρομά στην Αττική 609 αστυνομικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των οποίων προσήχθησαν 13.358 άτομα, συνελήφθησαν 254 και βεβαιώθηκαν 844 παραβάσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν σε καταυλισμούς ρομά σε όλη την επικράτεια 1.131 αστυνομικές επιχειρήσεις, (περιλαμβάνεται και η Αττική), στο πλαίσιο των οποίων προσήχθησαν 19.067 άτομα, συνελήφθησαν 1.305 και βεβαιώθηκαν 4.651 παραβάσεις.

Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας υπογραμμίζεται ότι οι αστυνομικές αυτές δράσεις, με την μορφή έκτακτων και στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων, θα συνεχιστούν εντατικά σε όλη την επικράτεια.