ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κάμερον «κόλλησε» στον τοίχο την Ευρώπη - Παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. με ανταλλάγματα

Ο Κάμερον «κόλλησε» στον τοίχο την Ευρώπη - Παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. με ανταλλάγματα

Μια πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση με τελικό νικητή τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, πραγματοποιήθηκε χθες κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες, με τους ευρωπαίους ηγέτες να τα δίνουν όλα στη Βρετανία προκειμένου να αποφευχθεί ένα «Brexit». Ο Κάμερον θα θέσει την συμφωνία που έγινε στις Βρυξέλες, το επόμενο διάστημα προς δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο Βρετανικός λαός την τύχη της χώρας του στην Ευρώπη -Για την ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, συμφώνησαν επίσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών – Για ξέσπασμα Τσίπρα κάνει λόγο ο βελγικός Τύπος - «Θετική η κατάληξη για την Ελλάδα» - Καλά τα λόγια και οι συμφωνίες, αλλά το προσφυγικό θέλει πράξεις.

Ρητή δέσμευση πήρε ο Αλέξης Τσίπρας για ανοικτά σύνορα μέχρι την επόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής. Σε ειδική συνάντηση αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών. Η συγκεκριμένη απόφαση θα συζητηθεί εκ νέου στην έκτατη σύνοδο που θα προγραμματιστεί στις 6 ή 7 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα σε ένα «έντιμο» συμβιβασμό κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία με το τελικό κείμενο της συμφωνίας να περιλαμβάνει της προτάσεις Κάμερον και τις αντιπροτάσεις Τουσκ, με αλληλουποχωρησεις οι οποίες καταλήγουν σε τέσερα βασικά σημεία.

Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία:

  • Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.
  • Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.
  • Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.
  • Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Γιούνκερ: Κανένα βέτο πλέον από την Βρετανία σε αποφάσεις των κρατών κελών

«Πρόκειται για έναν συμβιβασμό, και σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα εκχωρηθεί στη Βρετανία η δυνατότητα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ χθες βράδυ.

«Δεν θα υπάρξει βέτο και το κείμενο (της συμφωνίας) το λέει πολύ καθαρά», σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του οποίου ξεπέρασαν τις 30 ώρες. Η Γαλλία ειδικά αντιτασσόταν στην παραχώρηση της δυνατότητας στη Βρετανία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, στην οποία το Λονδίνο δεν ανήκει.

«Η απόφαση που λάβαμε σήμερα είναι τίμια και για την Βρετανία και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Χωρίς το ευρώ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ένωση αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν και άλλα νομίσματα. Αν δεν είχαμε καταλήξει σε συμφωνία θα είχαν πιστέψει όλοι οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση», κατέληξε.

Κάμερον: Παραχωρείται στη Βρετανία ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα του για το ζήτημα αυτό, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των υπολοίπων χωρών-μελών της χθες στις Βρυξέλλες.

«Θεωρώ ότι αυτό αρκεί για να προτείνω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Κάμερον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτιμώντας πως η συμφωνία προσφέρει στο Λονδίνο τα καλύτερα στοιχεία «και από τους δύο κόσμους».

Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που είχε κάνει στην έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις μεταρρυθμίσεις. Ο Κάμερον είπε ακόμη πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος πολύ σύντομα.

Βάλλοντας εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το Brexit ισοδυναμεί με τη γη της επαγγελίας.

Νωρίτερα χθες, ο Κάμερον ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τουσκ: Θυσιάσαμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ γνωστοποίησε νωρίτερα πως η συμφωνία εγκρίθηκε «ομόφωνα» από τους 28 ηγέτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι: «Ασχοληθήκαμε και με τις πιο μικρές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν καλύτερο να θυσιάσουμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό».

Και επισήμανε: «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Τρομοκρατικά χτυπήματα και ολοένα και οξύνεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Για να γλυτώσει από την πείνα και την καταστροφή η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, όπως είπε και ο Τσώρτσιλ».

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι: «Το ιδιαίτερο καθεστώς για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%. Σήμερα καταλήξαμε σε μία συμφωνία για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε».

Μέρκελ: Κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις για να επιτύχουμε την παραμονή της Βρετανίας

Η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της μετά την Σύνοδο Κορυφής εστίασε κυρίως στο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας, επισημαίνοντας ότι επήλθε μία συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. παρά τις αρκετές διαφωνίες που έπρεπε να γεφυρωθούν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι «είναι αλήθεια, η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική, παρά το ότι κάναμε σημαντικές παραχωρήσεις για να το επιτύχουμε. Όσον αφορά την κρίση η οποία ξέσπασε, εκείνο που ήταν πιο βασικό ήταν να πετύχουμε την συμφωνία και των 28 κρατών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτών που δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε μια πολιτική ένωση, συμφωνούμε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες είτε είναι είτε δεν είναι στην Ευρωζώνη».

Στην συνέχεια η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι: «Δείξαμε ότι έχουμε αρκετή ευελιξία, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις μας δεν συμπίπτουν με την Μεγάλη Βρετανία για την εξέλιξη της Ε.Ε. Έχουμε πάντως την απαραίτητη ευελιξία να διαπιστώσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, να το δηλώσουμε και να το αποδεχθούμε. Όσο αφορά την γραφειοκρατεία πρόκειται για μία τεράστια συζήτηση, η βρετανική πρωτοβουλία για μείωσή της μας βρίσκει σύμφωνους και σύντομα θα δείξουμε και στην Μεγάλη Βρετανία ότι μποορούμε να δράσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έπρεπε πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πακέτο με το οποίο ο Κάμερον θα μπορούσε να πείσει τους Άγγλους ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι συμφέρον για όλα τα κράτη μέλη σε μία στιγμή τόσο ταραγμένη και με τόσους πολλούς κινδύνους».

«Ασχοληθήκαμε και με τις πιο μικρές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είναι θετικό ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλοι συμφωνήσαμε ότι ήταν καλύτερο να θυσιάσουμε ένα μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό».

Και επισήμανε: «Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Τρομοκρατικά χτυπήματα και ολοένα και οξύνεται η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Για να γλυτώσει από την πείνα και την καταστροφή η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη, όπως είπε και ο Τσώρτσιλ».

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι: «Το ιδιαίτερο καθεστώς για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Σε έναν συμβιβασμό κανένας δεν είναι ικανοποιημένος 100%. Σήμερα καταλήξαμε σε μία συμφωνία για να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε».

Προσφυγικό: Ανοικτά τα σύνορα μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Ρητή δέσμευση πήρε ο Αλέξης Τσίπρας για ανοικτά σύνορα μέχρι την επόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Σε ειδική συνάντηση αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών. Η συγκεκριμένη απόφαση θα συζητηθεί εκ νέου στην έκτατη σύνοδο που θα προγραμματιστεί στις 6 ή 7 Μαρτίου.

Το βράδυ της Παρασκευής έγινε μια συνάντηση υπό την εποπτεία της Ολλανδικής προεδρίας όπου συμμετείχε η Γερμανία, η Αυστρία, η Σλοβενία η Κροατία και η Ελλάδα και στην οποία συζητήθηκε το μεταναστευτικό. Σε αυτήν αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας των κρατών στην διαχείριση των ροών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου για να μην υπάρξει συμφόρηση στα σύνορα, τουλάχιστον μέχρι την επανεξέταση του ζητήματος στην επόμενη έκτακτη σύνοδο όπου θα συμμετέχει και ο Αχμέντ Νταβούντογλου.

Τη δέσμευση είχε ζητήσει από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχε με την Καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Αλέξης Τσίπρας: Διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν

tsipras synodos

Για την ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, την προστασία των εξωτερικών συνόρων, τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, συμφώνησαν επίσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών – Για ξέσπασμα Τσίπρα κάνει λόγο ο βελγικός Τύπος - «Θετική η κατάληξη για την Ελλάδα» - Καλά τα λόγια και οι συμφωνίες, αλλά το προσφυγικό θέλει πράξεις.

Στα δύο «κρίσιμα» ζητήματα που απασχόλησαν τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης, το βρετανικό ζήτημα και την τρέχουσα προσφυγική κρίση.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στις δυσκολίες αυτές αναδεικνύονται όλες οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η έλλειψη αλληλεγγύης και συνυπευθυνότητας», ενώ υπογράμμισε τη θέση που εξέφρασε η Ελλάδα, ότι δηλαδή η σύνοδος αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα «από κοινού», μεριμνώντας όχι μόνο για «το βορειοδυτικό άκρο» αλλά και για το νοτιονατολικό που κινδυνεύει με «κατάρρευση των εξωτερικών συνόρων εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης».

Εξήγησε επίσης πως η Ελλάδα επιφυλάχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου συνολικά, ζητώντας να υπάρξουν «ουσιαστικές ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας».

«Η Ελλάδα είναι γνωστό πως έχει αναλάβει στους ώμους της δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της για να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης σε αυτή την προωτοφανή κρίση», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ολλανδικής προεδρίας και τη συμμετοχή της Καγκελαρίου Μερκελ, του Καγκελαρίου Φάιμαν και των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα πήρε «σαφή διαβεβαίωση» ότι θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» το επόμενο διάστημα προκειμένου να διατηρηθεί το status quo στα σύνορα και να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για τη «μείωση των προσφυγικών ροών» και την «αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης», γεγονός που χαρακτήρισε «θετική κατάληξη».

Όσον αφορά τα συμπεράσματα, επισήμανε τη σαφή αναφορά στην διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν, κάτι που όπως ανέφερε «σημαίνει ότι τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα». Επιπλέον, αναφέρθηκε στη «σαφή» και «ρητή» αναφορά «ότι δεν θα υπάρχουν μη συντονισμένες μονομερείς πρακτικές στον διάδρομο των προσφυγικών ροών που θα δημιουργούν προβλήματα σε άλλες χώρες υπό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της αναφοράς «στην πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφυγών τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως η Ελλάδα έδωσε τη συγκατάθεσή της στα συμπεράσματα που αφορούν και τη Βρετανία, με βάση αυτές τις αναφορές και τις δεσμεύσεις των εταίρων, επισημαίνοντας ωστόσο τις «επιφυλάξεις» της Ελλάδας για τη συμφωνία, που αφορούν κυρίως τη δυνατότητα να υπάρχουν αποκλίσεις για ορισμένους από το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Αλ. Τσίπρας ευχήθηκε «καλή επιτυχία στο Ντέιβιντ Κάμερον» και «θετική έκβαση στο δημοψήφισμα» παρόλο που, όπως ανέφερε «θα είναι μια δύσκολη μάχη γι’ αυτόν». Χαρακτηρίζοντας «αντίφαση» το βρετανικό ζήτημα, είπε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός, «θα κληθεί να υπερασπιστεί την παραμονή στην Ευρώπη έχοντας εξασφαλίσει για τους ψηφοφόρους του ένα πακέτο λιγότερης Ευρώπης». «Όσοι λοιπόν επιθυμούν τη λιγότερη Ευρώπη θα επιλέξουν κάτι που θα έχει λιγότερη Ευρώπη» επισήμανε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «η απάντηση δεν είναι λιγότερη αλλά καλύτερη Ευρώπη».

Χαρακτήρισε «κρίσιμο» το δημοψήφισμα αλλά και το «να υπερισχύσει η άποψη για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι θα κριθεί το δημοψήφισμα αυτό και από τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στο νοτιοανατολικό άκρο». «Η προσφυγική κρίση θα είναι αυτή που θα κρίνει τη συνοχή της Ευρώπης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση των εταίρων σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, είπε πως οι συζητήσεις ήταν «θετικές», ενώ «όλοι εξέφρασαν την εκτίμηση ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο».

Σχετικές ειδήσεις