ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εφιάλτης για τον Μπόρις Τζόνσον - Η βασίλισσα Ελισάβετ μπλοκάρει το άτακτο Brexit

Βρετανία: Εφιάλτης για τον Μπόρις Τζόνσον - Η βασίλισσα Ελισάβετ μπλοκάρει το άτακτο Brexit
ap

Καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία - Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε σήμερα την πρώτη έγκριση -τη λεγόμενη Βασιλική Επικύρωση- στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων.

Όπως δήλωσε, το νομοσχέδιο έγινε νόμος.

AP_19171499283174.jpg
Βρετανία: Εφιάλτης για τον Μπόρις Τζόνσον - Η βασίλισσα Ελισάβετ μπλοκάρει το άτακτο Brexit

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου.

Παραιτείται ο πρόεδρος της Βουλής

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει σήμερα υπέρ αυτής.

Αν, όπως αναμένεται, οι βουλευτές καταψηφίσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα υποβάλει την παραίτησή του στις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

AP_19093411258834.jpg
Ανακοίνωσε ότι δεν θα αμφισβητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν το Κοινοβούλιο ψηφίσει σήμερα υπέρ αυτής.AP

Έκτακτες συζητήσεις στη Βουλή

Πρόταση με την οποία θα ζητούν τη δημοσίευση της αλληλογραφίας της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση αναστολής του κοινοβουλευτικού έργου, όπως επίσης και των εγγράφων που αφορούν έκθεση σχετικά με τις συνέπειες ή ελλείψεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην περίπτωση μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, θα επιδιώξουν σήμερα βουλευτές με έκτακτες συζητήσεις που θα πρέπει να εγκρίνει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Μέχρι στιγμής τις προτάσεις για έκτακτες συζητήσεις αναμένεται να καταθέσουν ο βουλευτής των Τόρις, Ντομινίκ Γκριβ και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο πρώτος θα ζητά τη δημοσίευση του γραπτού υλικού (ανταλλαγή μηνυμάτων και συνομιλίες μέσω τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδιωτική ηλεκτρονική αλληλογραφία συμβούλων κ.ά.), τόσο για την απόφαση διακοπής των εργασιών της Βουλής, όσο και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τη μη συμφωνία.

AP_19252550155836.jpg
Έκτακτες συζητήσεις στη Βουλήap

Η πρόταση υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τον βουλευτή των Τόρις, Όλιβερ Λέτουιν, όπως και από τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης, εκτός του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο τελευταίος αναμένεται να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση σχετικά με την εφαρμογή του νόμου Μπεν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε περίπτωση που και οι δύο προτάσεις τεθούν σε ψηφοφορία, θα προηγηθούν συζητήσεις στη Βουλή. Θεωρητικά, η νέα πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται μετά τις 21.00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας), ενώ η αναστολή του κοινοβουλίου από τις 23.00 (01:00 της Τρίτης, ώρα Ελλάδας) ή και μετά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συγκίνηση: Βαφτίστηκε το μωρό που έχασε τους γονείς του σε χείμαρρο στην Κρήτη

Τραγωδία στην Ερέτρια: Νεκρή 35χρονη σε φρικτό τροχαίο (pics)