ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη βόρεια Συρία - Θέμα χρόνου η εισβολή της Τουρκίας

Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τη βόρεια Συρία  - Θέμα χρόνου η εισβολή της Τουρκίας
AP Photo

Πράσινο φως για την τουρκική «επιχείρηση» στη Βόρεια Συρία και ανατολικά του Ευφράτη δίνει ο Λευκός Οίκος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας θα γίνει σύντομα και δεν θα υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Κυριακής (6/10), οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μάλιστα η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

«Σήμερα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα στην σχεδιασμένη επιχείρησή της στη Βόρεια Συρία. Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, ούτε θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ, έχοντας νικήσει Χαλιφάτο του ISIS, δεν θα βρίσκονται πλέον στην άμεση περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, ο Ερντογάν είχε γνωστοποιήσει ότι θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία και ανατολικά του Ευφράτη με σκοπό την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τα συροτουρκικά σύνορα, αλλά και τη δημιουργία μιας ελεύθερης διέλευσης για τους πρόσφυγες.

Υποστήριξε επίσης ότι η Άγκυρα «αναγκάστηκε» να αναλάβει στρατιωτική δράση για τη δική της ασφάλεια και ώστε οι Σύροι που εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Μετακινεί στρατεύματα η Τουρκία

Η Τουρκία μετακινεί από την Κυριακή στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της με τη Συρία.

Το τουρκικό πρακτορείο DHA ανέφερε ότι μεταφέρονται άρματα και θωρακισμένα οχήματα στην περιοχή του Ακτσάκαλε, στα νοτιοανατολικά σύνορα.

Ο τελικός προορισμός τους είναι η πόλη Τελ Αμπιάντ, εντός του συριακού εδάφους.

Εννέα φορτηγά μεταφοράς οχημάτων και ένα λεωφορείο γεμάτο με στρατιώτες έφτασαν στο Ακτσάκαλε τη νύχτα του Σαββάτου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Οι μονάδες αυτές μετακινήθηκαν από τη Σανλιούρφα, όπου τον περασμένο Μάρτιο ο τουρκικός στρατός άνοιξε ένα κέντρο διοίκησης.

Όπως αναφέρει το -μη ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση- Ahval, στόχος της Τουρκίας είναι να χτυπήσει τις κουρδικές δυνάμεις (YPG) που βρίσκονται στην περιοχή και αποτέλεσαν τον μεγαλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.